در این پژوهش نیز جهت بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب آلفای ۷۴/۰ به دست آمد.
جهت بررسی روایی آن، همبستگی نمره هر سوال با نمره کل پرسشنامه محاسبه شد. جدول۳-۵ نتایج این بررسی را نشان میدهد.
جدول۳-۵: ضرایب همبستگی نمره هر سوال با نمره کل پرسشنامه خودکارآمدی
سوالات
نمره کل خودکارآمدی
۱
۴۶/۰
۲
۴۰/۰
۳
۶۴/۰
۴
۵۵/۰
۵
۴۸/۰
۶
۵۴/۰
۷
۵۳/۰
۸
۶۴/۰
۹
۶۰/۰
۱۰
۵۹/۰
همان گونه که در جدول۳-۵ مشاهده می شود دامنه ضرایب از۴۰/۰ تا ۶۴/۰ میباشد و همه ضرایب در سطح ۰۰۱/۰ معنی دار هستند.
۳-۴- روش اجرا
پس از کسب مجوز از نواحی پنجگانه شهر اصفهان اقدام به اجرای پرسشنامهها گردید. شیوه اجرا به صورت گروهی و محل اجرا کلاسهای درسی دانش آموزان بود. قبل از ارائه ی پرسشنامه توضیحاتی درباره نحوه پاسخدهی به سوالات، هدف پژوهش و ضرورت همکاری صادقانه آن ها ارائه شد. علاوه بر این به دانش آموزان اطمینان داده شد که جواب های آنان محرمانه خواهد ماند. آدرس پست الکترونیکی پژوهشگر نیز در اختیار دانش آموزان قرار گرفت تا در صورت تمایل از نتایج پژوهش اطلاعات مورد نیاز را دریافت نمایند. مدت زمان صرف شده برای پاسخدهی به سوالات از سوی افراد به طور تقریبی بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در نوسان بود. بعد از جمع آوری پرسشنامهها کار نمره گذاری انجام شد.
۳-۵- روش آماری
در پژوهش حاضر برای پاسخگویی به سوال اول تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون و سوال دوم تا پنجم تحقیق از روش آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد. جهت بررسی سوال ششم تا هشتم پژوهش نیز آزمون t برای گروههای مستقل با تصحیح بنفرونی به کار گرفته شد.
فصل چهارم
یافته های تحقیق
در این فصل نتایج حاصل از تحلیل های آماری متغیرهای پژوهش ارائه میگردد. بدین منظور ابتدا یافته های توصیفی و در ادامه نتایج تحلیل های آماری جهت پاسخگویی به سوالات به ترتیب مطرح میگردند.
۴-۱- یافته های توصیفی متغیرهای پژوهش
جهت توصیف متغیرها، میانگین و انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره برای متغیرها مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصل در جدول ۴-۱ گزارش گردیده است.
جدول ۴-۱ میانگین و انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره متغیرهای پژوهش
شاخص ها
متغیرها
میانگین
انحراف معیار
حداقل نمره
حداکثر نمره
خلاقیت
۰۷/۱۳۳
۲۷/۱۵
۹۳
۱۷۷
عملکردی- گرایشی
۶۴/۱۲
۱۴/۲
۳
۱۵
عملکردی- اجتنابی
۵۷/۱۰
۲۵/۲
۳
۱۵
تسلطی- گرایشی
۸۶/۱۲
۹۹/۱
۶
۱۵
تسلطی- اجتنابی
۸۵/۱۰
۸۸/۲
۳
۱۵
خودکارآمدی
۰۱/۲۶
۲۵/۵
۱۰
۴۰
۴-۲- یافته های استنباطی و بررسی سؤالات تحقیق
۴-۲-۱- بررسی رابطه جهت گیری های هدف، خودکار آمدی و خلاقیت
به منظور بررسی سوال اول و چگونگی ارتباط متغیرهای پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. ماتریس همبستگی در جدول ۴-۲ آورده شده است.
جدول ۴-۲: ماتریس همبستگی متغیرهای مورد مطالعه
متغیرها
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۱- خودکارآمدی
۱
۲- خلاقیت
۳۸/۰**
۱
۳- عملکردی- گرایشی
۰۹/۰
۰۹/۰
۱
۴- تسلطی- گرایشی
۳۰/۰**
۳۰/۰**
۲۶/۰**
۱
۵- عملکردی- اجتنابی
۴۸/۰-**
۱۷/۰-**
۱۸/۰**
۳۵/۰-
۱
۶- تسلطی- اجتنابی
۰۷/۰-
۰۸/۰-
۱۳/۰*
۰۰۱/۰-
۴۶/۰ **
۱
۰۰۰۱/۰**P≤
۰۱/۰*P≤
ضرایب همبستگی حاصل نشان میدهد همبستگی مثبت و معنی داری بین خلاقیت و خودکار آمدی، خلاقیت و جهت گیری تسلطی-گرایشی و همبستگی منفی و معنی داری بین خلاقیت و جهت گیری عملکردی- اجتنابی وجود دارد.
۴-۲-۲- پیشبینی خلاقیت توسط جهت گیری های هدف و خودکارآمدی
به منظور بررسی دومین و سومین سوال پژوهش یعنی پیشبینی خلاقیت توسط جهت گیری های هدف و خود کارآمدی از رگرسیون چند گانه استفاده گردید. به طوری که جهت گیری های هدف و خود کارآمدی به
عنوان متغیرهای پیش بین و خلاقیت به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شد. شاخص های مختلف حاصل از تحلیل رگرسیون در جدول ۴-۳ارائه شده است. لازم به ذکر است که جهت گیری عملکردی-گرایشی و تسلطی- اجتنابی به دلیل آنکه در ماتریس همبستگی رابطه معنی داری با خلاقیت نشان ندادند در معادله رگرسیون وارد نشدند.
جدول ۴-۳: رگرسیون خلاقیت روی جهت گیری های هدف و خودکار آمدی
متغیر پیش بین
متغیر ملاک
ضریب غیر استاندارد رگرسیون(Β)
Β
P
R
R2
F
P
تسلطی- گرایشی
خلاقیت
۵۲/۱
۱۹/۰
۰۰۱/۰
۴۵/۰
۲۰/۰
۳۷/۲۸
۰۰۱/۰
عملکردی- اجتنابی
۰۴/۱-
۱۵/۰-
۰۰۲/۰
خودکارآمدی
۹۱/۰
۳۱/۰
۰۰۱/۰
نتایج جدول ۴-۳ حاکی از آن است که جهت گیری تسلطی- گرایشی رابطه مثبت و معنی داری با خلاقیت دارد و پیشبینی کننده خلاقیت میباشد )۰۰۱/۰, P< 19/0 .(β= جهت گیری عملکردی – اجتنابی نیز به صورت منفی خلاقیت دانش آموزان را پیشبینی نموده است (۰۰۲/۰P< , 15/0β= -). همچنین خودکار آمدی رابطه مثبت و معناداری با خلاقیت دارد )۰۰۱/۰, P< 31/0 .(β= در مجموع متغیر های پیش بین ۲۰ درصد از واریانس نمره کل خلاقیت را تبیین نموده اند.
۴-۲-۳ پیشبینی ابعاد خلاقیت توسط جهت گیری های هدف و خودکار آمدی
به منظور بررسی سوال چهارم و پنجم تحقیق مبنی بر پیشبینی ابعاد خلاقیت توسط جهت گیری های هدف و خودکارآمدی از رگرسیون چند گانه استفاده گردید. به طوری که جهت گیری های هدف و خودکارآمدی به عنوان متغیرهای پیش بین و ابعاد خلاقیت به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در جدول۴-۴ ارائه شده است.