ویژگیهای جمعیت شناختی مربوط به نمونه
در نمونه مورد بررسی تمام آزمودنی ها متاهل بودند.
برخی از ویژگیهای جمعیت شناختی آزمودنیها در جداول ۳-۱ تا ۳-۲ ارائه شده است.
جدول ۳-۱: فراوانی و درصد فراوانی آزمودنیهای گروههای آزمایش و کنترل را بر اساس سن نشان میدهد.
جدول ۳-۱٫ : فراوانی و درصد فراوانی آزمودنیهای گروههای آزمایش و کنترل بر اساس سن
شاخصهای آماری
سن
گروه
آزمایش
کنترل
فراوانی
درصد
فراوانی
درصد
۳۰-۲۱
۳
۲۰
۱
۶۶/۶
۴۰-۳۱
۵
۳۳/۳۳
۵
۳۳/۳۳
۵۰-۴۱
۷
۶۶/۴۶
۹
۶۰
کل
۱۵
۱۰۰
۱۵
۱۰۰
با توجه به جدول ۳-۱، در گروه آزمایش، گروه سنی ۵۰-۴۱ سال، با تعداد ۷ نفر، معادل ۶۶/۴۶ درصد، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص میدهد. آزمودنیهای گروه سنی ۴۰-۳۱ با تعداد ۵ نفر (۳۳/۳۳درصد) و آزمودنیهای گروه سنی ۳۰-۲۱ با تعداد ۳ نفر (۲۰درصد) از نظر فراوانی به ترتیب در رده دوم و سوم قرار دارند. در گروه کنترل نیز، گروه سنی ۵۰-۴۱، با تعداد ۹ نفر، معادل ۶۰ درصد، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص می دهند و آزمودنیهای گروه سنی ۴۰-۳۱، با تعداد ۵ نفر (۳۳/۳۳درصد) و آزمودنیهای گروه سنی ۳۰-۲۱، با تعداد ۱ نفر (۶۶/۶) به ترتیب، ردیف ۲ و ۳ را از نظر فراوانی به خود اختصاص میدهند.
در جدول ۳-۲ میانگین و انحراف استاندارد سن آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل ارائه شده است.
جدول ۳-۲٫ میانگین و انحراف استاندارد سن گروه آزمایش و کنترل
شاخص های آماری
آزمودنی
میانگین
انحراف استاندارد
بالاترین سن
پایین ترین سن
آزمایش
۳۸
۶۲/۱۲
۴۹
۲۵
کنترل
۸۰/۴۲
۰۷/۴
۴۸
۳۴
کل
۴۰/۴۰
۵۳/۹
۴۹
۲۵
همان طور که جدول ۳-۲ نشان میدهد، در گروه آزمایش، میانگین گروه سنی ۳۸ ، انحراف استاندارد ۶۲/۱۲، بالاترین و پایین ترین سن به ترتیب ۴۹ و ۲۵ سال، در گروه کنترل، میانگین ۸۰/۴۲ ، انحراف استاندارد ۰۷/۴ ، بالاترین سن ۴۸ سال و پایین ترین سن ۳۴ است. میانگین در مجموع دو نمونه، ۴۰/۴۰ ، انحراف استاندارد ۵۳/۹ ، بیشترین نمره ۴۹ و کمترین نمره ۲۵ میباشد.
در جدول ۳-۳ فراوانی ودرصد فراوانی آزمودنیهای گروه آزمایش و کنترل برحسب مقطع تحصیلی ارائه شده است.
جدول ۳-۳٫ توزیع فراوانی آزمودنیهای گروه آزمایش و کنترل بر حسب مقطع تحصیلی
مقطع تحصیلی
گروه
آزمایش
کنترل
فراوانی
درصد
فراوانی
درصد
دبیرستان
۵
۳۳/۳۳
۲
۳۳/۱۳
دیپلم
۷
۶۶/۴۶
۱۱
۳۳/۷۳
فوق دیپلم
۱
۶۶/۶
۱
۶۶/۶
لیسانس
۲
۳۳/۱۳
۱
۶۶/۶
کل
۱۵
۱۰۰
۱۵
۱۰۰
با توجه به جدول ۳-۳، در گروه آزمایش، آزمودنیهای دارای مدرک دیپلم، با تعداد۷ نفر، معادل ۶۶/۴۶ درصد، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص می دهند. آزمودنیهای دارای مدرک تحصیلی دبیرستان با تعداد ۵ نفر (۳/۳۳درصد) و آزمودنیهای لیسانس با تعداد ۲ نفر (۳۳/۱۳ درصد)، از نظر فراوانی به ترتیب در رده دوم و سوم قرار دارند.
در گروه کنترل همچنین، آزمودنیهای دارای مدرک دیپلم، با تعداد ۱۱ نفر، معادل ۳۳/۷۳ درصد، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص می دهند و آزمودنیهای دارای مدرک دبیرستان، با تعداد ۲ نفر (۳۳/۱۳درصد) و آزمودنیهای دارای مدرک کارشناسی با تعداد ۱ نفر ( ۶۶/۶ درصد) و آزمودنیهای دارای مدرک فوق دیپلم با تعداد ۱ نفر (۶۶/۶) از نظر فراوانی در ردیفهای بعدی قرار میگیرند.
ابزار پژوهش
در پژوهش حاضر جهت جمع آوری داده ها، از دو پرسشنامه استفاده شد که عبارتند از:
پرسشنامه افسردگی بک ( فرم ۱۳ ماده ای)
پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی
-
- پرسشنامه افسردگی بک، فرم ۱۳ ماده ای
-
- این پرسشنامه، نسخه خلاصه شده فرم ۲۱ ماده ای (بک، ۱۹۶۱) میباشد که در سال ۱۹۷۲ ارائه شده است (بک[۱۳۲]، وارد[۱۳۳]، مندلسون[۱۳۴]، موک[۱۳۵] و اربوخ[۱۳۶]، ۱۹۶۱؛ بک و بک، ۱۹۷۲، بک، استیر[۱۳۷] و گاربین[۱۳۸]، ۱۹۸۸). این پرسشنامه از نوع خودآزمایی است و برای تکمیل آن ۵ دقیقه وقت نیاز است. محتوای پرسش ها شامل غمگینی، بدبینی، احساس ناکامی، ناخشنودی، احساس گناه، بیزاری از خود، خود تخریبی، کناره گیری اجتماعی، بی تصمیمی، خودانگاره، مشکل در کار، خستگی و اشتها است. هر پرسش دارای چهار گزینه برای پاسخ دادن است که نمرههای آن، ۰، ۱، ۲ و ۳ میباشد. نمره فرد حاصل کل نمره هایی است که از پرسشها به دست میآورد (لیندزی و پاول، ترجمه نیک خو و آوادیس یانس، ۱۳۷۹). شهرت این ابزار را از آنجا میتوان دریافت که از زمان معرفی آن تا کنون، بیش از هزار پژوهش مستقیمأ درباره آن صورت گرفته و یا اینکه در چارچوب پژوهشهای دیگر به کار برده شده است.
از این پرسشنامه چند فرم تدوین شده است که شامل یک فرم کارتی، چند فرم کامپیوتری، یک فرم ۲۱ ماده ای و یک فرم کوتاه ۱۳ ماده ای است. از هنگام تدوین این پرسشنامه تا کنون ارزیابیهای بسیاری توسط محققان و پژوهشگران انجام گرفته است. اعتبار و قابلیت اعتماد این پرسشنامه مکررا مورد بررسی قرار گرفته است (مهرابی زاده هنرمند، ۱۳۷۵) .
برای اجرای این تست از آزمودنی خواسته میشود تا سوال ها و گزینههای هر سوال را به ترتیب و با دقت بخواند. سپس از هر سوال گزینه ای را انتخاب کند که بهتر از همه احساس کنونی او را بیان میکند، یعنی آنچه درست در زمان اجرای ازمون حس میکند. سپس دور عدد مقابل آن گزینه یک دایره بکشد. برای محاسبه نتایج، روانشناس باید نمراتی که آزمودنی با کشیدن دایره مشخص کردهاست باهم جمع کند. از آنجا که در هر سوال بالاترین نمره ۳ است و تعداد ماده ها ۱۳، بنابرین حداکثر نمره مقیاس ۳۹ خواهد بود. نمره ۴-۰ (نرمال)، ۷-۵ (افسرده خفیف)، ۱۵-۸ (افسرده متوسط) و بالاتر از ۱۶ (افسرده وخیم) در نظر گرفته میشود (دادستان و منصور، ۱۳۷۶).
پایایی پرسشنامه