چرخه بهره وری
برای اینکه ما به موفقیت دست یابیم و سیستمی که طراحی شده است، اثربخشی لازم را داشته باشد، حتماً بایستی کوشش و تلاش ما دارای چارچوب خاصی باشد. به عبارتی برای رشد بهره وری یک سازمان یا واحد، تلاش و حرکت ما باید بر اساس فرایندی باشد که به آن چرخۀ بهره وری میگویند. در اندازه گیری بهره وری یک سری داده به عنوان ورودی لحاظ شده که پس از انجام یک سری فرایند به محصول نهایی، تبدیل می شود. بنابرین در اندازه گیری بهره وری برای رسیدن به بهره وری مطلوب، ما با یک سیستم مواجه هستیم .در شکل زیر میتوان مفهوم بهره وری از دیدگاه سیستمی را مشاهده و یک سری به عنوان (Output) کرد. با توجه به اینکه برای محاسبه بهره وری یک سری ازعوامل (معیارها) به عنوان خروجی لحاظ میشوند، بنابرین برحسب انواع منابع مورد استفاده، یک سیستم بهره وری می تواند طرق مختلفی (Input) ورودی داشته باشد.(خاکی، ۱۳۸۲).
مدیریت بهرهوری فرایندی پیوسته با ۴ مرحله مهم زیر است:
شکل۲-۴- مراحل مدیریت بهره وری(برگرفته از خاکی، ۱۳۸۲).
این فرایند، ممکن است با اندازهگیری سطح بهرهوری یا میزان رشد آن به منظور تعیین وضعیت بهرهوری، آغاز شود. پس از اندازهگیری، مرحله ارزیابی بهرهوری آغاز میشود. ارزیابی وضعیت بهرهوری، مدیران را قادر به شناخت نقاط قوت و ضعف مؤسسه کرده و از اینرو میتوانند به دنبال بهبود در بخشهایی باشند که نیاز به اصلاح دارند. بعد از شناخت بخشهای نیازمند به اصلاح، مدیران میبایستی اهداف موردنظر را تعیین کرده، جایگزینها را انتخاب و برای اصلاح، سازماندهی کنند. هر طرح اصلاحی تا هنگامی که قابل اجراست، باید باقی بماند. بنابرین، فرایند بعدی، اجرای طرح اصلاحی است. در نهایت میزان پیشرفت که از طریق اندازهگیری تغییرات در سطوح بهرهوری مشخص میشود، میبایستی به اطلاع برسد(همان).
استقرار چرخه مدیریت بهبود بهرهوری باعث میشود تا بهرهوری به صورت فرایندی دائمی ارتقاء یافته، مسیر بهرهوری مشخص شده و بسترسازیهای لازم صورت گیرد. حرکت بهرهوری، لازمه رشد و پیشرفت سازمان بوده و به نهادی شدن بهبود در نظامهای مختلف سازمانی خواهد انجامید (ابطحی ۱۳۸۳).
مدلهای بهره وری منابع انسانی :
مطالعات حاکی از آن است که عملکرد کارکنان، تابعی از انگیزش و توان است. عملکرد فرد، به نوعی تحتتأثیر توانایی و انگیزه وی برای انجام کار است. هر چه این دو عامل در کارکنان بهنحوی مناسب در نظر گرفته شده باشد، عملکرد و بهتبع آن بهرهوری، افزایش مییابد. نام بردن از نیروی انسانی در تمامی مدلهای ارائه شده، به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر ارتقای بهرهوری، بیانگر اهمیت موضوع است. مدل بهره وری هرسی و گلداسمیت «مدل پروکوپنکو«، «مدل یکپارچه عوامل بهرهوری» و «مدل سوترمایستر» از جمله مهمترین مدلها در این زمینه هستند. در خصوص مدلسازی بهره وری منابع انسانی،کوششهای زیادی صورت گرفته است و ازجمله اندیشمندانی که در این عرصه تلاش های بی بدیلی را انجام داده اند میتوان به هرسی و گلدسمیت اشاره کرد.
مدل بهره وری هرسی و گلدسمیت:
هرسی و گلدسمیت الگوی بهره وری منابع انسانی را که الگوی شاخصهای بهره وری مینامدکه شاخص های آن عبارتنداز: توانکار، شناختشغل، حمایت سازمانی، انگیزش، بازخور عملکرد، اعتبار و سازگاری محیطی
مدل پروکوپنکو[۹۱]:
پروکوپنکو یکی از مشاوران بینالمللی کار است که عوامل مؤثر بر بهرهوری سازمان را در طبقهبندی خود به دو گروه کلی داخلی و خارجی تقسیمبندی کردهاست. نقطه اتکای این تقسیمبندی، تحت کنترل سازمان بودن یا نبودن عوامل یاد شده است. پروکوپنکو دستهبندی عوامل مؤثر بر بهرهوری یک سازمان را به صورت شکل زیر ارائه کردهاست: (مشبکی و روحانی، ۱۳۸۶).
شکل۲-۵- مدل پروکوپنکو
مدل یکپارچه عوامل بهرهوری:
) در این مدل، عوامل مؤثر در ارتقای بهرهوری به دو گروه اصلی درونی و بیرونی تقسیمبندی شدهاند (شکل ۳
شکل ۲-۶- مدل یکپارچه عوامل بهرهوری (مشبکی و روحانی، ۱۳۸۶).
مدل سوتر مایستر[۹۲]
«سوتر مایستر» استاد دانشکده روابط تجاری دانشگاه واشنگتن، عوامل مؤثر در بهرهوری مؤسسات و بنگاهها را بهنحوی بدیع مدل کردهاست (۱۹۷۶). این مدل تا حد زیادی عوامل مؤثر در بهرهوری شرکتهای خودروسازی را نشان میدهد (شکل ۴). عوامل نزدیکتر به مرکز دایره، تأثیری بیشتر بر بهرهوری دارند. با دقت در نمودار شکل ۴ در مییابیم که افزون بر ۹۰ درصد از عوامل مؤثر در بهرهوری را کارکنان و نیروی انسانی تشکیل میدهند که این خود نشاندهنده اهمیت موضوع است زیرا تنها انسان ساعات کار ماشین و ساعات کار دستگاههای تولیدی را کارا و بهرهورتر ساخته و ضایعات را به حداقل میرساند. مدل یاد شده نشان میدهد که انگیزه کارکنان تأثیر بیشتری بر عملکرد آنان دارد. انگیزه، مجموعهای از فرآیندهاست که زمینهساز تحریک، هدایت، کنترل و نگهداری رفتار انسان به منظور رسیدن به هدف است (مشبکی و روحانی، ۱۳۸۶). بنابرین، برای بهرهوری نیروی انسان و در پی آن بهرهوری سازمانی، باید برای ایجاد انگیزه در کارکنان، تلاش کرد
شکل ۲-۷- مدل سوتر مایستر
تأثیر حقوق و دستمزد بر بهره وری
هر سازمانی برای جذب و نگهداری کارکنان خود نیازمند بهره گیری از الگوی مناسب در زمینه مزایای کارکنان است به زعم هرسی و بلانچارد پول محرک یا مشوق بسیار پیچیدهای است که علاوه بر نیازهای فیزیولوژیک با همه انواع نیازها درگیر است و اهمیت آن را به سختی میتوان معین کرد. بنابرین، پول انگیزه بسیار پیچیدهای است. منطق نظری نظام جبران و خدمات را میتوان بر اساس نظریه های انگیزش تحلیل کرد. به زعم هلدن، سه نظریه عمده انگیزشی که مبانی نظری برای استراتژ یهای جبران خدمات را فراهم میسازند عبارتند از : نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو، نظریه انگیزش بهداشت هرزبرگ و مدل انگیزشی پورتر و لاولر. بر اساس این نظریه، مدیر هرگاه بخواهد در فرد ایجاد انگیزش کند باید نخست دریابد که از نظر سلسله مراتب نیازها آن شخص در کجا قرار دارد و آ نگاه در جهت ارضای همان نیازها یا آنهایی که در سطح بالاتر قرار دارند اقدام کند. سادگی و درک پذیری این نظریه برای اغلب مدیران سازما نها پذیرش آن را با اقبال همگانی مواجه ساخته است. (طالقانی، تنعمی، فرهنگی و زریننگار، ۱۳۹۰).
فهرست شاخص های بهره وری مدیران
با بررسی های انجام شده توسط عزیزی و شفیغی(۱۳۹۱)، شاخص های بهره وری مدیران را به نقل از آن ها به شرح زیر بیان میکنیم:
جدول۲-۷- فهرست شاخص های بهره وری مدیران
-
- Gazzoli & Park ↑
-
- Hechanova ,Regina, Alampay & Franco ↑
-
- Chua & Iyengar ↑