۵-۲ یافته های توصیفی
در این تحقیق مشخص شد ۴۸ درصد نمونه آماری، بین ۲۰ تا ۳۰ سال ،۴۰ درصد افراد بین ۱۰ تا ۲۰ سال ،حدود ۷ درصد زیر ۱۰ سال و ۴ درصد بالای ۳۰ سال سابقه خدمت دارند. حدود ۶۹ درصد جامعه آماری پیمانکاران ؛ ،۱۸ درصد مشاوران، و حدود ۱۳ درصد کارفرمایان، حدود ۳۴ درصد از نمونه آماری در استان خوزستان،۱۹ درصد در استان فارس ،حدود ۱۷ درصد استان هرمزگان،۱۳ درصد در آدربایجان شرقی،۱۳درصد در آدربایجان غربی و بقیه ئر استانهای کرمانشاهان و بوشهر متمرکز میباشند.
۵-۳ یافته های استنباطی
نتایج یافته های استنباطی دلالت بر تأیید تمامی فرضیه های آماری دارد بنابرین یافته های تحقیق نشان میدهد عامل ساختار و قوانین بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد عامل مشکلات کارفرما در بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد . عامل نواقص مطالعه و طراحی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد. عامل مشکلات مالی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد. عامل مشکلات ناشی از پیمانکاران بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد . عامل مشکلات انگیزشی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد . عامل مشکلات ناشی از تورم بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد.همچنین یافته های تحقیق بر اساس آزمون رتبه بندی فریدمن حاکی از تاثیرگذاری متغیرهای تحقیق به ترتیب مشکلات ناشی از کارفرما، مشکلات ناشی از عدم انگیزش ، نواقص مطالعه در طراحی، طراحی،مشکلات ناشی از پیمانکاران،ساختار و قوانین،مشکلات مالی و مشکلات ناشی از تورم میباشد.
۵-۴ بحث
۱- یافته های تحقیق نشان داد که عامل ساختار و قوانین بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد، این یافته ها با یافته های دولفقاری و همتی (۱۳۹۰) که اعتقاد داشت ضعف سیستم های ساختاری و قوانین اجرایی و برنامه ریزی کشوریکی از عوامل تاخیرات پروژه های عمرانی است همراستا است.همینطور این یافته ها با یافته های فریمپانگ (۲۰۰۳) و اساف (۲۰۰۴) که یکی از مشکلات تأخیر پروژه ها را ساختار میداند همراستا است.
۲- یافته های تحقیق نشان داد که مشکلات ناشی از کارفرما بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر دارد، این یافته ها با یافته های محمدی (۱۳۹۱)،ذوالفقاری(۱۳۹۲)،جعفری(۱۳۹۳)،و ااساف و همکاران(۲۰۰۴)،همخانی دارد . یافته های مشترک این تحقیق با یافته های بسیاری از محققین نشان از این دارد که مشکلات ناشی از کارفرما شامل عدم مدیریت صحیح کارفرما و عدم نظارت و کنترل مناسب کارفرمایان دغدغه مشترک بسیاری از پژوهشگران میباشد
۳-یافته های تحقیق نشان داد که عامل نواقص مطالعه و طراحی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد. این یافته ها با یافته های نوری و فرجی(۱۳۹۲)،فریمپانگ (۲۰۰۳)،اساف (۲۰۰۴) همگونی و همراستا است.در این تحقیق سه عامل عدم مطالعه در مدیریت زمان پروژه ها ،عدم جای مناسب برای احداث پروژه ها و نامناسب بودن طراحی پروژه ها از سنجه های عامل نقص مطالعه و طراحی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی بیان شده بود .
۴- یافته های تحقیق نشان داد عامل مشکلات مالی بر بروز تا خیرات پروژه های عمرانی تأثیر به سزایی دارد.یافته های تحقیق حاضر با یافته های ذوالفقاری(۱۳۹۱)غضنفری (۱۳۹۲)،خضری(۱۳۹۳)،چن(۲۰۰۲)،فریمپانگ (۲۰۰۳)،اساف (۲۰۰۴)،قرابت دارد در مجموع می توان گفت مشکلات مالی و تاثیر آن در تأخیر پروژه های عمرانی بخش زیاذی از یافته های تحقیقات پروژه های عمرانی بود
۶-یافته های تحقیق نشان داد عامل مشکلات ناشی از پیمانکاران بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد . یافته های این تحقیق با یافته های محمدی(۱۳۹۱)،ذوالفقاری(۱۳۹۰)،جعفری(۱۳۹۲) خضری و قلعه نوری(۲۰۰۳) و اساف(۲۰۰۴) قرابت و نزدیکی دارد. در این تحقیق عدم پایبندی به نعهد از سوی پیمانکاران، ناکارمدی پیمانکاران از جمله موارد شاخص مشکلات ناشی از پیمانکاران بر شمرده شده بود
۷- یافته های تحقیق نشان داد عامل مشکلات انگیزشی بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد .این یافته ها با یافته های خضری و قلعه نوری که کاهش انگیزش برای اجرای کار را از جمله مشکلات کارفرمایان ،مهندسین ناظر و پیمانکاران می دانند همراستا است.
۸-یافته های تحقیق نشان داد عامل مشکلات ناشی از تورم بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد. این یافته ها با یافته های قلعه نوری و خضری مطابقت دارد. بسیاری از یادداشتها در همامش پرسشنامه به افزایش نامتعارف نیروی کار، افزایش نرخ مصالح ساختمان و افزایش هزینه های مجوزات لازم اشاره شده بود . که قطعا” میتواند در تأخیر پروژه های عمرانی تاثیر داشته باشد.
۹- یافته های تحقیق نشان داد که هر کدام از مؤلفه هابی شناسایی شده وزن تاثیر متفاوتی بر تاخیرات پروژه های عمرانی دارند یافته های محققان مختلف هم تاثیر متفاوت عوامل شناسایی شده را گزارش کردهاند.
۵-۵محدودیت های تحقیق
در این تحقیق مؤلفه های حاصل از مطالعات نظری و پیشینه تحقیق میباشد و به این مؤلفه ها اکتفا شد به نظر میرسد مؤلفه های دیگری وجود داشته باشد که مرتبط با علل تأخیر پروژه های عمرانی باشد و در این تحقیق در نظر گرفته شده نباشد . واین امر یکی از محدودیت ها تحقیق میباشد.
محدودیت دیگر تحقیق استفاده از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات میباشد. پرسشنامه گرچه ابزار جمع آوری اطلاعات مناسبی است اما محدودیت های خاصی مانند عدم توجه پاسخگو در انتخاب پاسخ مناسب در اثر خستگی و یا موقعیتهای خاص روانی است.
محدودیت دیگر این تحقیق انتخاب پروژه های عمرانی در سراسر کشور میباشد که به لحاظ انتخاب نمونه گیری خوشه ای بسیاری از نقاط کشور در این نمونه گیری تصادفی شرکت نداشتند و از نقطه نظر مدیران ،کارشناسان پروژه های عمرانی آنان محروم میباشد
۵-۶-پیشنهادها
۵-۶-۱ پیشنهادها برااساس یافته های تحقیق
این پیشنهادها بر اساس مصاحبه هایی که با خبرگان نمونه ی آماری انجام شده است و به منظور کاهش تاخیرات اجرایی شدن پروژه های عمرانی ادارات آموزش فنی و حرفه ای ارائه میگردد.
۱-در این تحقیق مشخص شد عامل ساختار و قوانین بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر به سزایی دارد، بنابرین پیشنهاد میگردد برای اجرایی شدن بهینه مدیریت زمان در پروژه های عمرانی مراکز و کانونهای تصمیم سازی و تصمیم گیری یکپارچه ،قوانین شفاف ، گردد و تفویض اختیار به ادارات کل فنی و حرفه ای منطقه واگذار گردد .
۲-در این تحقیق مشخص شد مشکلات ناشی از کارفرما بر بروز تاخیرات پروژه های عمرانی تاثیر دارد،بنابرین پیشنهاد میگردد . دفنر فنی و مهندسی ادارات کل در امر مدیریت پروژه ها اهتمام ویژه ای را مبذول دارند.