سازمانها به منظور درک صحیح مسئله زمان زیادی را صرف مطالعه و شناسائی راه حلهای مسئله مینمایند . حل برخی مسائل پیچیده سازمانی زمان طولانی را میطلبد و سیستم اتوماسیون پشتیبانی بسیار خوب و مؤثر تری را در ایفای وظایف مدیریتی از جمله تصمیم گیری، برنامه ریزی و کنترل برای مدیران فراهم میآورد .
گستردگی و توسعه روز افزون علوم رایانه ای و رویکرد جهانی به آن در همه عرصه ها و موفقیتهای غیر قابل باور پیشتازان این صنعت در رسیدن به آنچه که روزگاری رویا و خواب خیال جلوه میکرد محمل و دستمایه شایسته ای بر گسترش روزافزون این صنعت در همه شئون کشورمان دارد و سازمانهای پیشرو با تشخیص به موقع ضرورتهای تجهیز به این فن آوری و الزامات آن در سازمان ، نظیر اتوماسیون اداری و مالی ، خود را در مسیر و معبری که به شاهراه تمدن جهانی میپیوندد قرار میدهند چرا که با غفلت از این تحول عظیم در گرد و غبار عبور سریع کاروان سازمانهای فردا گم خواهند شد . زندگی در فرهنگ الکترونیکی یعنی زندگی در تغییر ، تغییر به عنوان شرط بقا.
با توجه به اهمیت موضوع و ضرورت تحقق دولت الکترونیک ،سازمان آموزش فنی و حرفه ای ایلام به مثابه ی دیگر سازمانها ، ناگزیر به قدم برداشتن در این راه است و از آن جا که استفاده از سیستم اتوماسیون اداری به عنوان یکی از گامهای مقدماتی در ایجاد دولت الکترونیک محسوب میشود،از این رو موفقیت در این گام باعث بهبود فرایند تصمیم گیری و حذف بوروکراسی اداری میشود که خود از مزایای دولت الکترونیک است.
سازمان ها را در سبز فایل از به کار گیری سیستمهای کامپیوتری و تکنولوژی اطلاعات و رسانه های پیش رفته گریز و گزیری نیست و آینده از آن آنانی است که با شناخت دقیق و صحیح ، محاسن و معایباین سیستم ها را موشکافانه مورد امعان نظر قرار داده و از تجربه دیگران درس بگیرند بدون اینکه هزینه های آن تجربه را مجدداً تقبل نمایند .
دسترسی به کامپیوتر و تکنولوژی اطلاعات و رسانه های پیش رفته ، مولد شتاب فزاینده هست و شتاب، این تاثیر را دارد که هر واحدی از زمان را که صرفه جویی میشود از واحد قبلی آن با ارزش تر میسازد . بدین ترتیب حلقه باز خورد مثبتی به وجود میآید که شتاب را شتاب میبخشد .
گسترش سیل آسای کامپیوتر در دهه های اخیر ، مهمترین تغییر را در نظام دانایی از اختراع چاپ در قرن پانزدهم یا حتی از اختراع خط به این سو پدید آورده است . به موازات این تغییر خارق العاده ، گسترش شبکه ها و رسانه های جدید آمده است که به همان اندازه شگفت انگیز است و کارش ، جابجا کردن دانایی و عناصر تشکیل دهنده آن یعنی داده و اطلاعات است .
آنچه که مدیران در سطوح مختلف سازمان انجام میدهند و همواره در فضای آن حرکت مینمایند ، تصمیم گیری است که میتوان آن را جمع آوری و پردازش اطلاعات در نظر گرفت ( صرافی زاده ۱۳۸۱: ۵۶).
رواج ریز کامپیوتر در ادارات ، با انتشار روز افزون محصولات جدید ارتباطی ، کامپیوتری و ذخیره سازی اطلاعات و تغییرات اساسی در روش اجرای امور اداری همراه بوده است در ابتدای کار از سیستمهای کامپیوتری برای مکاتبات به صورت مستقل استفاده میشد . اما به مرور زمان کامپیوتری ها به یکدیگر مرتبط گردیدند. این ارتباط به کاربران اجازه میدهد نه تنها از فایلهای مکاتبات به صورت مشترک استفاده نمایند . بلکه میتوانند برای یکدیگر پیام ارسال نمایند . امروزه انواع مختلفی از سیستمهای اتوماسیون اداری وجود دارد .
با بهره مندی از ابزارهای نوین جمع آوری و پردازش داده ها میتواند مدیران را در جهت تحقق اهداف، یاری و پشتیبانی نماید . کامپیوتر ، سر عت ، دقت و صحت تصمیم گیری را افزایش داده و در نتیجه سطح سرعت، صحت و دقت کار در سازمان بالا میرود سیستم اتوماسیون تاثیر به سزایی در صحت ، دقت ، اقتصادی بودن، بهنگام بودن تصمیم گیری مدیران دارد، در این تحقیق اثرات سیستم اتوماسیون بر بهبود تصمیم گیری مدیران در سازمان آموزش فنی و حرفه ای استان ایلام مورد بررسی قرار میگیرد .
۱-۲- تبیین موضوع تحقیق
مدیریت و تصمیم گیری دو واژه نزدیک به هم در مدیریت و انجام امور سازمان میباشند و بدون تردید، تصمیم گیری ، مهم ترین کار مدیران ارشد است که به آسانی نیز میتوان در آن مرتکب اشتباه شد . اما اگر کل فرایند را به گونه ای متفاوت بنگرید وضعیت نیز فرق خواهد کرد .
اغلب مدیران تصمیم گیری را رخدادی منفرد میپندارند که در یک لحظه مشخص از زمان به وقوع میپیوندد. اما در حقیقت، تصمیم گیری فرایند آمیخته با بازی نهایی قدرت ، سیاست ها ، اختلافات شخصی و تاریخچه سازمانی است . رهبرانی که قدرت تشخیص این موضوع را دارند . تصمیماتی به مراتب بهتر از آنهایی میگیرند که کماکان بر این تصور پای میفشارند که تصمیمات ، رخداد هایی هستند تنها در کنترل ایشان . از همین رو است که گفته میشود بعضی از فرایندهای تصمیم گیری مؤثر تر و کار آمد تر از بعضی دیگر هستند ( گاروین ۱۳۸۰: ۵۶).
در اغلب مواقع ، تصمیم گیران ، یک فرایند جانبدارانه را به کار میگیرند که شاید غیر بهره ورترین و ناکارا ترین راه برای انجام امور باشد . آن ها تصمیم گیری را بسان منازعه ای میبینند که در آن به دفاع پردازش از راه کارهای مورد نظر خود میپردازند . اطلاعات را به صورت گزینشی ارائه میکنند و با خودداری از ارائه داده های متضاد میتوانند موقعیتی متقاعد کننده فراهم آورده ، در برابر مخالف ایستادگی کنند . اما فرایند موثرتری وجود دارد که فرایند جستجو گر است .
در طی این فرایند ، افراد مجموعه متنوعی از گزینه ها را پیش روی خود قرار داده و با همکاری یکدیگر بهترین راهکار را جستجو میکنند. هر چند در عمل این رهبری است که تصمیم نهایی را به کارمیگیرد اما افرادی که در فرایند تصمیم سازی مشارکت دارند ، باید باور داشته باشند که دیدگاهشان در نظر گرفته شده و فرصت آن را یافته اند که بر تصمیم نهایی تاثیری گذارند . موقع تصمیم گیری ، دسترسی به اطلاعات دقیق ، مرتبط ، صحیح و به هنگام ، عامل بسیار مؤثری است . هر قدر محیط پیچیده تر باشد سرعت و شتاب افزایش بیشتری پیدا میکند و تصمیم گیری مشکل تر میشود . تنها چیزی که میتواند تصمیم گیری را سهل تر و عدم اعتماد را کاهش دهد اطلاعات مرتبط ، دقیق و به هنگام میباشد .
سرعت عمل مدیر در تصمیم گیری و درستی تصمیم او بستگی تام به کمیت و کیفیت اطلاعاتی دارد که در دسترس او قرار میگیرد . همچنین با زخورد اطلاعاتی تصمیم ، امکان اصلاح و غنی سازی آن ها را برای مدیران فراهم میسازد .
امروزه توسعه و پیچیدگی سازمانهای تخصصی ، مدیریت سنتی گذشته را غیر کار آمد ساخته و سیستمهای اطلاعات مدیریت ، پدیده ی است که میتوان آن را مشخصا گذر از مدیریت سنتی به مدیریت « مؤثر جدید » دانست .