مقالات تحقیقاتی و پایان نامه – ۳-۱- پیش درآمد – 2
-
- بروک و همکاران(۲۰۰۲)به منظور بررسی ارتباط رفتارهای پر خطر با مشکلات روانی در ۲۲۲۴ دانش آموز در آمریکا ، نشان دادند که بین میزان افسردگی واسترس و افکار خودآیند منفی با رفتار پرخطر رابطه معنا دار وجود دارد. احساسات و افکار ناشی از این دو مشکل با افزایش سطح مصرف دخانیات ، افزایش خشونت ، رابطه جنسی ناایمن و رژیم غذایی ناسالم مرتبط است.
-
- یافته های توصیفی اسپرینگر و دیگران(۲۰۰۶) پیرامون رفتارهای پرخطر جوانان دبیرستانی نواحی شهری و روستایی السالوادر نشان میدهد رفتارهای پرخطری که بالاترین سطح گستردگی را دارند عبارتند از :درگیری فیزیکی۱/۳۲درصد، تهدید یا مضروب شدن۹/۱۹ درصد، احساس ناامیدی وافکار خودآیند منفی و سرخوردگی ۲/۳۲درصد، کشیدن سیگار ۶/۱۳ درصد، عدم استفاده از کاندوم در آخرین آمیزش جنسی ۱/۶۹درصد، دانش آموزان شهری و پسر به طور معنا داری رفتارهای پرخطر بیشتری را گزارش داده بودند. دانش آموزان دختر نیز به طور معنا داری، سطح گسترده تری از احساس نا امیدی و افکارخودایند منفی و سرخوردگی ۶/۳۵درصد، فکرخودکشی ۹/۱۷ درصد و در رابطه جنسی، آمیزش جنسی اجباری ۶/۲۰ درصد، را گزارش داده بودند.
-
- کامپوآریاس ودیگران(۲۰۰۸)با هدف تعیین میزان گسترش الگوی رفتارهای پرخطر و عوامل مرتبط با آن در میان دانش آموزان۱۳ تا۱۹ ساله، مطالعه ای پیمایشی انجام دادهاند. تحلیل کلی یافته ها نشان داد که ۲/۱۲ درصدپاسخگویان حداقل یک الگوی رفتار پرخطر (از قبیل سیگار، سابقه مصرف مواد مخدرتاکنون، آمیزش جنسی قبل از ۱۳ سالگی، مصرف الکل و رژیم نامناسب غذایی) داشتند و متغیرهایی از قیبل علایم افسردگی قابل ملاحظه،باورهای غیر منطقی، مرد بودن و نگرش ضعیف نسبت به مسیحیت با الگوی رفتاری پرخطر مرتبط بود.
-
-
- مطالعه طولی سیقوسدتیرو دیگران۲۰۰۸در اسلند، پیرامون گسترش مصرف مواد در میان نوجوانان، بین دومقطع ۱۹۹۵و ۲۰۰۶ نشان داد که شیوع سیگار کشی روزانه، مصرف الکل و مواد مخدر غیر قانونی، در سال ۱۹۹۸ به اوج خود رسیده بود. در این سال شیوع سیگار کشی روزانه تقریبا ۲۳درصد، مست شدن طی ۳۰ روز گذشته( قبل از تحقیق) ۴۲درصد و مصرف یک یا چند بار حشیش در طول زندگی ۱۷درصد گزارش شده است. در سال ۲۰۰۶، سیگار کشی روزانه به ۱۲ درصد، مصرف الکل طی ۳۰ روز گذشته ۲۵درصد و مصرف حشیش تاکنون به ۹درصد تقلیل یافت. تحلیل یافته های کلی حکایت از تقلیل قابل ملاحظه مصرف مواد از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۶ دارد. محققان علت این کاهش چشم گیر رادر نتیجه همکاری اجتماعات محلی می دانند در جایی که پژوهشگران، سیاست گذاران و مدیریان اجرایی که با جوانان کار می کننند فعالیت شان را با هم ترکیب کردهاند. بررسی تحقیقات نشان داد که مطالعات رفتارهای پرخطر به طور مقطعی انجام شده و تحولات این رفتارها را طی زمان پوشش نمیدهد. یکی از عمده ترین نقطه ضعف های پژوهش های داخلی به همین مسئله یعنی عدم پایش منظم چنین رفتارهایی بر میگردد. کشورهایی همچون ایسلند و ایالات متحده به طور سالیانه به پایش رفتارهای پرخطر در گروههای سنی نوجوانان می پردازند. مزیت چنین پیمایش های منظمی، پیشگیری و مداخله برای مدیریت چنین رفتارهای پرخطر را نشان میدهد. محققان این پیش رفت را نتیجه همهنگی اجتماعات محلی با برنامه ریزان، پژوهشگران و مدیران اجرایی می دانند.
-
-
- ایتون و دیگران (۲۰۰۶)؛ نظام پایش رفتارهای پرخطر جوانان پروژه جامعی است که سالانه در امریکا اجرا می شود. در این پروژه، شش مقوله رفتار پرخطر در میان جوانان سنجیده می شود. این رفتارها عبارتند از: رفتارهایی که منجر به آسیب ها یا انحراف غیر عمدی می شود، مصرف توتون، الکل، و دیگر مواد، رفتارهای جنسی که منجر به حاملگی های ناخواسته یا انتقال بیماری می شود، رژیم غذایی غیر بهداشتی و عدم فعالیت فیزیکی. در این جا بخشی از گزارش پروژه نظام پایش رفتارهای پرخطر که مربوط به سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ می شود ارائه میگردد. در ایالات محده امریکا ۷۱درصد همه مرگ و میرهای افراد ۱۰ تا ۲۴ ساله ناشی از چهار عامل است: تصادف با موتور، دیگر آسیب های غیر عمدی، قتل و خودکشی. نتایج گزارش سال ۲۰۰۵ نشان داد که طی ۳۰ روز قبل از پیمایش، دانش آموزان دبیرستانی زیادی مرتکب رفتارهایی شدند که احتمال افزایش مرگ آن ها از چهار علت بوده: ۹/۹ درصد ماشین یا وسیله نقلیه دیگری رادر حالت مستی رانده بودند. ۵/۱۸ درصد آن ها اسلحه حمل کرده بودند، ۳/۴۳درصد الکل مصرف کردهو ۲/۲۰ درصد نیز ماری جوانا مصرف کرده بودند. علاوه براین در طول ۱۲ ماه قبل از پیمایش، ۹/۳۵ درصد دانش آموزان دبیرستانی درگیری فیزیکی داشتند و ۴/۸ درصد آن ها تلاش کرده بودند تا خودکشی کنند. بیماری های حاد و مسائل اجتماعی در بین جوانان از حاملگی های ناخواسته و بیماری های واگیر داری از قبیل ایدز ناشی می شد. در سال۲۰۰۵، ۸/۴۶درصد دانش آموزان دبیرستانی سابقه ارتباط جنسی داشتند. ۱/۲ درصد نیز مواد غیر قانونی تزریق کرده بودند. بخش دیگری از یافته های پروژه نظام پیمایش رفتارهای پر خطر نشان میدهد. که ۲۳درصد دانش آموزان دبیرستانی صی ۳۰ روز قبل از پیمایش سیگار کشیده بودند.
-
- باگورابرتز۲۰۰۴ نیزبافراتحلیل ۱۹۴ پژوهشتأییدکردندکهباورهایغیرمنطقیبابسیاریازرفتارهایبهداشتیمانندمصرفتنباکو،مصرفافراطیالکلومصرفموادرابطۀمستقیمدارد. بنابرین،همهیجانخواهیوهمباورهایغیرمنطقیدربروزرفتارهایپرخطرمختلفنقشداشتهومیتوانندتاحدودیآنهاراپیشبینیکنند.
-
- نتایجپژوهشگولونهوموری۲۰۰۰ ؛داهلنوهمکاران۲۰۰۵ ؛بیانگرآناستکهرابطۀبینباورهایغیرمنطقیورفتارهایناسالموپرخطرجوانانمنفیاست.
-
- مارکیوهمکاران ۲۰۰۳ نیزدرپژوهشخودنشاندادنددخترانیکهدرافکارخودآیندمنفینمراتبالاییگرفتهبودند،بااحتمالبیشتریدررفتارهایپرخطرشرکتمیکردند. ایننتایجحتیپسازکنترلرشدبلوغعینیوذهنیشرکتکنندگانمعناداربود.
-
- کاستز (۱۹۹۸)،تأثیردرمانشناختی–رفتاریگروهیرابررویرفتارهایپرخاشگرانهنوجوانانبامیانگینسنی ۲/۱۴ سالموردبررسیقرارداد. پسازطیدورهدرمان،دررفتارهایپرخاشگرانهومشکلاتمربوطبهتوجهوپیشرفتتحصیلی،ایننوجوانانتغییراتمعناداریدرجهتمثبتحاصلگردید. همچنینوالدینآنهاطیمصاحبهایاظهارداشتندکهرفتارهایپرخاشگرانهفرزندانشاندرمنزلکاهشچشمگیرییافتهاست (بهنقلازخدایاریفروهمکاران،۱۳۸۳).
- لوچمن (۱۹۸۸)،تأثیرروششناختی–رفتاریرابرکاهشمشکلاترفتاریدانشآموزانپسرازطریقبرنامهمهارخشمبراساسروشهایشناختیموردبررسیقرارداد . ارزشیابیمجددومقایسهآنباگروهکنترلنشاندادکهدرمانگریشناختی–رفتاریتاثیرقابلتوجهیبرکاهشرفتارهایپرخاشگرانهدانشآموزانداشت (الهیاری،۱۳۷۹).
فصل سوم:
روش تحقیق
۳-۱- پیش درآمد