-
- مایرز ، بال و گراچفیلد (۱۹۷۳)معتقدند کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری در فراگیری بستن بند کفش ،دکمه ،زیپ،استفاده از قیچی کند بوده و در دنبال کردن خطوط تا کردن کاغذ و حل معماهای تصویری با مشکلاتی مواجه میباشند(منشی طوسی،۱۳۷۰).
-
-
- ساتز و همکارانش (۱۹۷۱)معتقدند که نارساخوان ها در نتیجه کندی و عقب ماندگی عمومی در بلوغ و تأخیر قشری شدن نیمکره ها مخصوصآ نیمکره چپ برای عملکردهای زبانی ایجاد شده و منجر به تآخیر در سو برتری می شود. مشکلات رشدی این کودکان به تأخیر در سرعت رشد برمی گردد نه به نقص در سیستم عصبی و بنا براین این کودکان رشد مهارت های حسی – حرکتی ،حسی –بدنی ،ادراکی و عملکردهای غیر کلامی با کودکان کم سن و سالتر از خود پیش میروند . دیگر مدل های رشدی نیز در این زمینه اظهار می دارند که تأخیر در مهارت های حرکتی و ادراکی باعث می شود که کودک برای یادگیری زبان نوشتاری آماده نباشد.
-
-
- مایکل باست و جانسون (۱۹۶۷)اظهار می دارند که کودکان مبتلا به اختلال یادگیری (ریاضی و خواندن ) می دانند چه باید انجام دهند اما از برقراری ارتباط بین الگوهای حرکتی و دستگاه ه های حرکتی خود ناتوانند.
- فراستیک (۱۹۶۱)کودکان نارساخوان را در تواناییهای حرکتی چشم و سایر مهارت های ادراکی – دیداری سنجیده و نتیجه گرفت که بسیاری از گودکان نارساخوان در این زمینه مشکل دارند.
تحقیقات داخل کشور
کاظمی(۱۳۸۶) رابطه ی بین آموزش پیش دبستانی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان کلاس اول را مورد مطالعه قرار دادند. از یافته های این پژوهش چنین برمی آید که دانش آموزان طبقه ی پایین و متوسط بهره ی بیشتری از این نوع برنامه ها میبرند. هم چنین، یافته ها تفاوت معناداری بین نمرات خواندن دو گروه با آموزش پیش دبستانی و بدون آن را نشان دادهاند .
تحقیقی دیگر در زمینه رشد گفتار و زبان توسط مهدی پور در سال ۱۳۸۲ با عنوان « بررسی تاثیر محرومیت محیطی بر رشد گفتار و زبان کودکان شیرخوارگاه » انجام شد سه شاخص در این تحقیق سه شاخص
مورد بررسی قرار گرفت؛ شاخص درک و بیان مفاهیم زبانی ۲- شاخص های واژگان دستوری ۳-شاخص میانگین طول گفتار و جمله.نتایج به دست آمده نشان داد محرومیت محیطی بر میزان درک و بیان مفاهیم زبانی کودکان مؤثر بوده است اما بر درک بسیار تاثیر بیشتری تا بیان داشته است.
حسن زاده(۱۳۸۰) نیز در زمینه ی بررسی تفاوت های دختران و پسران از لحاظ ظرفیتهای زبان شناختی تحقیقاتی را بر روی کودکان ۶ تا ۱۲ ساله شهر اصفهان انجام داد ، اما این تحقیق به هیچ گونه تفاوتی دست نیافت.
عرشی(۱۳۷۹) با تحقیقی به بررسی و مقایسه ی شاخص های نحوی و واژگان کودکان ۳ تا ۵ ساله کودکان فارسی زبان پرداخت و بر روی ۶۳ کودک نشان داد که طول واژه ها و جمله ها با افزایش سن و قرار گرفتن کودک در بازی های آزاد و افزایش نقش ها در بازی آزاد به طور معناداری افزایش مییابد.
سیف نراقی و نادری ( ۱۳۷۱ ) نیز در تحقیقی مقطعی به بررسی روند رشد تکلم و زبان کودکان از تولد تا ۸ سالگی پرداختند . در این تحقیق ۳۶۰ کودک مورد مطالعه قرار گرفتند و نتایج تحقیق در دو بخش ارائه شد . در بخش اول ، چگونگی روند رشد تکلم و زبان فارسی کودکان از دو تا هشت سالگی مورد توجه قرار گرفت
پور قریب ( ۱۳۶۳ ) نیز با بررسی « رشد طبیعی گفتار و زبان کودک از تولد تا هفت سالگی » بیان کردهاست که هوش ، رشد فیزیکی ، جنسیت ، محیط خانادگی ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی ، و … از عوامل مؤثر در رشد طبیعی گفتار و زبان محسوب میشوند . پسران در شروع گفتار از دختران عقب تر هستند ، ولی این تأخیر در دراز مدت جبران می شود . ناهنجاری های زبانی پسران بیش از دختران است .
فصل سوم
روش پژوهش
روش پژوهش:
روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی پس رویدادی است که در آن ادراک بینایی، شنیداری و حافظه بینایی، شنیداری دختران کم توان ذهنی آموزش پذیر با و بدون معلولیت جسمی مقایسه می شود.
جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر ۶ تا ۱۲ ساله است که در سال تحصیلی ۱۳۹۲-۱۳۹۱ در شهر تهران به تحصیل بوده اند.
نمونه و روش نمونه گیری
در این تحقیق تمام دانش آموزان ۶ تا ۱۲ ساله مجتمع آموزشی دخترانه کم توان صیاد شیرازی مورد آزمون قرار گرفتند.تعداد آزمونی ها ۴۸ دانش آموز دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر است. پس از آزمون اول ۴ آزمودنی به علت عدم پاسخ دهی درست (پاسخ ندادن به همه ی سوالات، انتخاب فقط یک گزینه در پاسخ به تمام سوالات) از نمونه آماری خارج شدند.
ابزار پژوهش
مقیاس فراستیک
ابزار پژوهش آزمون رشد ادراک بینایی فراستیگ بود در سال ۱۹۶۳ توسط فراستیگ به عنوان ابزاری برای شناسایی ناتوانی های ادراک بینایی ساخته شد. مبنای نظری این آزمون، نظریه های ادراکی – حرکتی در حوزه اختلالات یادگیری است. آزمون رشد ادراک بینایی میتواند برای کودکان مهدکودک، آمادگی و پایه اول استفاده شود. این آزمون به طور فردی وگروهی توسط افراد حرفهای که آموزش کافی برای اجرا و نمره گذاری آن دیدهاند اجرا میشود. هنجارهای به دست آمده از اجرای گروهی این آزمون که از کودکان عادی ۴ تا ۸ ساله به دست آمده است با فاصله های ۴/۱ سال در اختیار است(فراستیگ و همکاران، ۱۳۷۵). آزمون رشد ادراک بینایی فراستیگ دارای پنج خرده آزمون است که عبارت اند از:
خرده آزمون۱: هماهنگی حرکتی چشم: (زمن ارائه : ۱۵ الی ۲۰دقیقه)
این خرده آزمون میزان هماهنگی چشم و دست کودک را ارزیابی میکند و دارای ۱۶ پرسش است که به اشکال مختلف ارائه می شود. در بخش اول، خطوط موازی با فواصل مختلف از یکدیگر به کودک ارائه می شود و کودک بایستی بین این خطوط یک خط راست بکشد. در بخش دوم به کودک ارائه می شود و کودک بایستی بین این خطوط یک خط راست بکشد. در بخش دوم، همین خطوط به صورت منحنی یا زوایهدار ارائه میشوند و در پرسشهای پایانی ۲ یا ۳ نقطه ارائه و از آزمودنی خواسته می شود که یک نقطه را به نقطه دیگر به طور مستقیم و از راست به چپ(با توجه به جهت نوشتن در زبان فارسی) متصل کند. در ضمن باید به آزمودنی ها گفته شودکه در طول کشیدن خط قلم خود را از روی کاغذ بر ندارند. هر گونه تماس خط کودک و یا بیرون زدگی از دیوارهها در نمره گذاری تاثیر دارد.
خرده آزمون ۲: شکل و زمینه: (زمان ارائه : ۱۵ الی ۲۰دقیقه)
در این خرده آزمون اشکال مختلف در زمینههایی ارائه میشوند که به ترتیب پیچیدهتر میشوند و آزمودنی بایستی شکل و زمینه را از یکدیگر متمایز کند. این خرده آزمون شامل هشت پرسش است که در دو بخش الف و ب ارائه شده است. دشواری پرسشها به ترتیب بیشتر می شود. در این پرسشها ابتدا به کودک یک کارت که شامل یک شکل خاص مانند مثلث، مستطیل، ماه یا ستاره است نشان داده می شود و سپس از آزمودنی خواسته می شود تا شکل را در یک زمینه پیچیده تشخیص دهد و خطوط آن را با مداد رنگی (که رنگ آن توسط آزمونگر مشخص می شود) پر رنگ کند.
خرده آزمون ۳: ثبات شکل: (زمان ارائه: ۱۰ دقیقه)