- درآمد سرمایه گذاری: به عبارت دیگر درآمدی که از سرمایه گذاری به دست میآید(آنهیر،۲۰۰۵).
۲-۲-۳-۱ درآمدزایی
۲-۲-۳-۱-۱ تجاری سازی
در ایالات متحده، انگلستان، و استرالیا، تعدای چند از سازمان بزرگ که خدمات خیریه ارائه میدهند صرفا بر کمک های خصوصی تکیه میکنند و بر خلاف نظر رایج که مؤسسات از شرکت های خصوصی و دولتی دور میباشند. آن ها با سازمان های دیگر برای تأمین مالی خود برای پیدا کردن کارگران، مدیران، و دیگر منابع خارجی با هم رقابت و همکاری میکنند. در حال حاضر شاید نیروی غالب در این مؤسسات در تعدای از کشورهاست، اما به وضوح در ایالات متحده است، تجارت به عنوان چیز جدیدی است. آن را در مقیاس درآمد به دست آمده است که به نظر میرسد به طور قابل توجهی در سال ۱۹۹۰ افزایش یافته است. بررسی یانگ و سالامان(۲۰۰۳) به فرایند بازاریابی در بخش غیرانتفاعی و ارزیابی هردو جوانب مثبت و منفی می پردازد؛
-
- منابع فشار بازار: چندین فشار جلو برنده برای مؤسسات به سمت تعامل بیشتر با سیستم بازار وجود دارد، از حمله کاهش حمایت مالی- اجتماعی دولت، رشد آهسته کمک های خصوصی، افزایش مطالبات خدمات که در گروهای مختلف جمعیت به طور گسترده ای متفاوت است، رقابت در حال رشد سازمانهای سودآور و غیر سودآور، افزایش تقاضای پاسخگویی و حضور افزایش شرکای بالقوه شرکتهای بزرگ.
-
- افزایش درآمد و سود: در پاسخ، بیساری از مؤسسات به دنبال افزایش با درآمد مبتنی بر جریان بازار است، هزینه های خاص برای هزینه های خدمات است. در حالی که بیشترین مبالغ درآمد صرف خدمات مربوط به مأموریت می شود مانند شهریه مؤسسات آموزشی.
- گنجاندن فرهنگ بازار: با اتکای بیشتر به درآمد مرتبط و غیر مرتبط اغلب یک فرهنگ بازار مؤسسات به وجود میآید(آنهیر،۲۰۰۵).
- مؤسسات به عنوان سازمان چند محصول
اما کمک های مالی متقابل تنها دلیل کارآفرینان اجتماعی برای تولید خدمات مختلف نیست ، اوستر (۱۹۹۵) نشان میدهد که در حالی که بسیاری ازکارآفرینان اجتماعی به عنوان شرکت های تک موضوعی یا تک محصولی آغاز خواهند شد، آن ها ترکیب محصولات متنوع تر را در طول زمان توسعه میدهند. یکی دیگر از دلایل تنوع محصول امکان استفاده از دامنه اقتصاد و محصولات متمرکز در امتداد اقلام هزینه های مشترک است. با بهره برداری از درآمد های منابع مختلف، و تولید درآمدی شرکت و همکاری توزیع کالا، سازمان های غیر انتفاعی قادر به گرفتن بازده میباشند(آنهیر،۲۰۰۵).
دلیل سوم برای تنوع محصول، نیاز به تنظیم برنامه ها و فعالیتهای مربوط به مأموریت سازمانی است. تقاضا برای خدمات این سازمان را میتواند تغییر دهد، کاهش تناسب فعالیت ها و مأموریت سازمانی لزوماًً باید به دلیل پیروی از برنامه هایی باشد که بیشتر در خط اهداف سازمانی است. تنوع محصول یک وسیله است که از طریق آن مؤسسات فعالیت های مناسب رسالت و مأموریت خود را به روزرسانی کنند(آنهیر،۲۰۰۵). ویزبورد (۱۹۹۸) نشان میدهد که سازمان های خیریه سازمان چند محصول هستند که میتوانند سه نوع از کالا یا خدمات تولید میکنند:
-
- کالاهای عمومی مقدم، که خروجی واقعی سازمان است و ارتباط نزدیک به مأموریت سازمان دارد. این کالاها در بازارهای خصوصی مشکل به فروش میرسد زیرا مشکلات سواری مجانی در ایجاد نوعی از قیمت بازار وجود دارد، به وجود می آورد مثلا پژوهش های بنیادی، کمک به فقرا.
-
- کالاهای خصوصی مقدم، که مربوط به مأموریت سازمان است، اما میتواند در بازارهای خصوصی به فروش برسد، مانند آموزش و پرورش، مراقبت های بهداشتی، خدمات اجتماعی.
- کالاهای خصوصی غیردلخواه، که کمتر به مأموریت سازمان مربوط می شود، و تولید آن ها به منظور ایجاد درآمد برای کالاهای عمومی و خصوصی مورد نظر است. مانند رستورانها مانند رستوران در موزه ها، و یا قرعه کشی(ویزبورد،۱۹۹۸) .[۲۵]
تئوری اقتصادی به دنبال آن است که سازمانهای غیر انتفاعی مشکلات قابل توجهی در بالا بردن درآمد برای کالاهای عمومی روبه رو هستند و انواع مکانیسم هایی را برای تولید درآمد حاصل کالاهای خصوصی مقدم به کار خواهد برد و فرصت طلبان از کالاهای خصوصی غیر مقدم کرد برای پوشش کسری بودجه کالاهای عمومی و خصوصی مورد نظر استفاده خواهند. سازمانها میتوانند به دنبال دو استراتژی اساسی یا منحصر به فرد باشند:
-
- سازمان ها میتوانند تمایل به درخواست کمک دولت برای دریافت کمک های مالی برای هزینه های خاص باشند. مانند یارانه، موافقت نامه خدمات و طرح های بازپرداخت.
- سازمان ها میتوانند به شرکتهای چند محصول تبدیل شوند.
علاوه بر این، اثرات تراکم خارجی باید در نظر گرفته شود، هم کار داوطلیانه(انجولراس،۲۰۰۲)[۲۶] و هم اهداکنندگان. اهداکنندگان ممکن است فکر کنند که کمک های مالی آن ها کمتر لازم میباشد، و یا ممکن است پیش درآمد تجاری با فعالیت های تجاری را دوست نداشته باشد(یانگ و استینبرگ،۱۹۹۵)[۲۷]. نگرش افراد نسبت به سازمانهای تجاری با تعدادی از عناصر تحت تاثیر قرار میگیرد(یانگ و استینبرگ،۱۹۹۵): خریدارن و اهداکنندگان دو گروههای متفاوت هستند، محصولات فروخته شده منحصر به فرد هستند، سازمان های رقیب در بازر کمک کننده نیز درگیر فعالیت های تجاری، و قیمت و کیفیت کالای خوب و یا خدمات هستند. آزمایش های به وسیله دیسمت(۱۹۹۸) در یک مؤسسه خیریه بزرگ در فرانسه نشان میدهد که فعالیت های تجاری اثر منفی بر سطح کمک های مالی در دراز مدت خواهد داشت.
۲- درآمد کسب و کار مرتیط و نا مرتبط
برای مؤسسه های کارآفرینان اجتماعی چند محصول، اشکال مختلف کمک های مالی متقابل که در مورد نحوه نزدیکی محصولات و خدمات به یکدیگر و به مأموریت و یا اهداف خیریه سازمان وجود دارد . اگر کالاهای خصوصی غیر مورد نظر بسیارمتفاوت از اهداف سازمان خیریه باشد، درآمد به دست آمده از طریق تولید آن ممکن است وابسته مقررات مالیاتی شود، به عنوان درآمد کسب و کار غیر مرتبط (UBI) طبقه بندی شود، و بنابرین مشمول مالیات شود. مقررات مالیات در بسیاری از کشورها شامل مقررات بر درآمد نامربوط به خیریه یا هدف معاف از مالیات مؤسسه ها است. خدمات درآمد داخلی ایالات متحد UBI را به عنوان درآمد حاصل از فعالیت های انجام شده تعریف میکند که:
(الف ) به طور مستقیم یا غیر مستقیم با سازمانها و افراد مرتبط باشد که
(ب) به دلایل کسب و کار غیر مرتبط به منظور معاف، تجارت، و یا کسب و کار دیگر، و
(ج ) به طور منظم انجام شود.
با این حال در اکثر موارد، درگیر شدن در فعالیتهای UBI وضعیت معاف مالیاتی مؤسسه ها را به مخاطره نمی اندازد، اگر چه قوانین مالیاتی در برخی کشورها ایجاد دستورالعمل های را به میزان کلی از UBI نسبت به درآمد کل است. مقررات مالیاتی بر درآمد کسب و کار نامرتبط در مؤسسه ها درگیر در فعالیتهای UBI هستند که متمایل به نرخی شبیه به مالیات بر درآمد خالص شرکتهای سودآور هستند تحمیل میکنند (آنهیر،۲۰۰۵).
شکل۲-۲: کمک مالی متقابل
انتقال داخلی
مازاد درآمد حاصل از کالاهای غیرمورد نظر
پوشش کسر درآمد از کالاهای مورد نظر
منبع: (آنهیر،۲۰۰۵:۲۰۷)