در این بخش (بخش اول از فصل دوم تحقیق حاضر) مروری مستند بر ادبیات موضوعی مربوط به رضایتمندی شغلی و موضوعات مرتبط با آن ها شامل: مدلهای تعهد، انواع تعهد، راهکارهایی برای افزایش تعهد و مدل مفهومی، تحقیق خواهد شد.
۲-۱-۲- صنعت بیمه
بیمه، اشخاصی را که متحمل لطمه، زیان یا حادثه ناخواستهای شدهاند قادر میسازد که پیامدهای این وقایع ناگوار را جبران کنند. خسارتهایی که به این قبیل افراد پرداخت میگردد از منابعی تأمین میشود که برای خرید بیمهنامه میپردازند و با پرداخت آن در جبران خسارت همدیگر مشارکت میکنند. به بیان دیگر همه آنهایی که خود را بیمه میکنند با مشارکت در سرمایهای که متعلق به همه خریداران بیمه است، در جبران خسارت و زیانهای هر یک از افراد بیمهشده، شریک و سهیم میشوند.
قانون بیمه ایران (مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۱۶ شمسی) بیمه را چنین تعریف میکند: “بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد میکند در ازای پرداخت وجه یا وجوهی، از طرف دیگر در صورت وقوع حادثه، خسارت وارد بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمهگر و طرف تعهد را بیمهگذار و وجهی را که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد حق بیمه و آنچه که بیمه میشود موضوع بیمه مینامند.”
در واقع بیمه صندوق تعاونی است که تعداد زیادی در واریز وجوه در آن نقش داشته لکن تعداد محدودی از آن به عنوان تأمین خسارت استفاده مینمایند.
مقدار حق بیمه مربوط به هر نفر متقاضی بیمه با توجه به دو عامل مهم محاسبه می شود:
نخست این که، به طور کلی احتمال بروز خسارت در آینده چه قدر است و دوم، آن که احتمال وقوع حادثه برای بیمهگذار متقاضی بیمه بیشتر یا کمتر از میانگین احتمال خطر مذبور باشد. برای روشن شدن موضوع،۳ مثال میآوریم:
-
- در بیمههای مربوط به اتومبیل: رانندهای که قبلاً چند مورد تصادف داشته و خودش مقصر بوده است، از رانندهای که تصادف نکرده است، حق بیمه بیشتری می پردازد.
-
- در بیمه آتشسوزی: صاحب مغازه ساندویچ فروشی، از صاحب یک دفتر خدماتی حق بیمه بیشتری می پردازد یعنی، هر چه احتمال خطر بیشتر باشد، حق بیمه نیز بیشتر خواهد بود.
- برای فردی جوان و تندرست که شغل بیخطری دارد خریدن بیمه زندگی آسانتر و حق بیمه آن هم کمتر خواهد بود تا فرد سالمندی که شغل پرخطری هم دارد.
پیشرفت صنعت بیمه با توسعه اقتصادی کشور مقارن است. ترمیم وضع اقتصادی یک کشور، افزایش مبادلات، ترقی سطح زندگی و توسعه سرمایه گذاری، موجب پیشرفت صنعت بیمه در آن کشور شده و متقابلاً پیشرفت و اشاعه بیمه نیز به بهبود وضع معیشت افراد کشور و حفظ ثروت ملی و تشکیل پساندازهای بزرگ منجر می شود (چاوشی و همکاران، ۱۳۸۷). شرکتهای بیمه وجوه بیمهگذاران را که به صورت ذخایر فنی در اختیار دارند به عنوان دارایی سودآور به کار میگیرند و در فعالیتهای مناسب اقتصادی سرمایهگذاری ومدیریت میکنند. این شرکتها به عنوان مؤسسات مالی، وجوه متراکمشده بیمهگذاران را در مؤسسات صنعتی و بازرگانی متعلق به دولت و بخش خصوصی میتوانند سرمایهگذاری کنند. در بازارهای بزرگ، صنعت بیمه در توسعه بازارهای مالی و سرمایهای و نیز کسب ارز خارجی که موجب بهبود تراز پرداختها در شرایط رکود اقتصادی است، مشارکت مستمر و مؤثری میتواند ایفا کند (پیکارجو، ۱۳۸۰). شرکتهای بیمه میتوانند با بهره گرفتن از وجوه شرکت و ذخایر فنی (وجوه بیمهای) سرمایهگذاری نمایند. یک شرکت بیمه برای فروش بیمه و تعهد جبران خسارات در آتیه، نیاز به هزینه های سرمایهای زیادی ندارد و لذا این امکان برای شرکتهای بیمه ایجاد میشود که منابع غیر بیمهای خود از قبیل سرمایه و اندوختهها را سرمایهگذاری نمایند. علاوه بر وجوه شرکت، دریافت حق بیمه برای تمام یا لااقل قسمتی از مدت بیمه تا قبل از پرداخت خسارت، برای ارائه خدمات مالی احتمالی در آینده و همچنین وجود فاصله زمانی بین تاریخ ایجاد خسارت و تاریخ پرداخت و تصفیه آن، موجب ایجاد ذخایر فنی در شرکتهای بیمه میشود. در ایران بر اساس مصوبه شورای عالی بیمه، ذخایر شرکتهای بیمه (ذخایر فنی) شامل موارد ذیل است:
-
- ذخیره حق بیمه برای جبران خطرهای جاری در بیمه های عمر زمانی و غیر زندگی.
-
- ذخیره ریاضی برای پرداخت مستمریها در بیمه های عمر زمانی و غیر زندگی.
-
- ذخیره مشارکت بیمهگذاران در منافع بیمه های عمر زمانی و غیر زندگی.
-
- ذخیره خسارتهای معوق در مورد بیمه های غیر زندگی برای پرداخت خساراتی که اعلام شدهاست.
-
- ذخیره بازگشت حق بیمه در بیمه های غیر زندگی که برای استرداد حق بیمه به علت فسخ یا ابطال تقلیل حق بیمه بعد از دوره مالی در حسابها منظور میشود.
-
- ذخیره فنی تکمیلی برای تقویت سایر ذخایر فنی بیمه های عمر زمانی و بیمه های غیر زندگی.
- ذخیره فنی تکمیلی برای تقویت سایر ذخایر فنی بیمه های عمر زمانی و بیمه های غیر زندگی (پیکارجو،۱۳۸۰).
۲–۱-۳-ضرورت و اهمیت ارزیابی عملکرد