– زمینههای مورد نیاز کارآفرینان جوان جهت مشاوره عبارتند از:
قوانین، مالیات، تامین مالی، کنترل، حسابداری هزینه
سازمان، ساختار، فنّاوری
ISO 900 تجزیه و تحلیل علمی و…
۲- برنامه رقابتی «ایده تا کسب و کار»
هدف این برنامه انتقال فنّاوری نو و حمایت از ایده های نو و انتقال آن به بازار میباشد این برنامه از سال ۲۰۰۰ شروع شده است، میزان حمایت مالی این برنامه حدود ۴ میلیون دلار میباشد.
۳- تأسيس «مرکز A+B»
هدف از این مرکز، افزودن دائمی تعداد دانشگاهها به بحث کسب و کار، بالا بردن کیفیت و امکان موفقیت در ایجاد کسب و کار، توسعه توان ایجاد مؤسسات از طرف دانشگاهها و مدارس عالی خارج از دانشگاه، بهبود مسیر تحقیقات برای ایجاد شرکت، حمایت از انتقال فنّاوری، استفاده از روشهای مختلف آموزشی، تدریس بیشتر رشته کارآفرینی در دانشکدههای مهندسی و بازرگانی است. این مرکز دارای دو شریک همکار میباشد. یکی از دانشگاهیانی که در امر کارآفرینی و نوآوری فعال میباشند و دیگری محقق خارج از دانشگاه که از صنعت حمایت میکند. در این مرکز ده مورد نوآوری در حال انجام باشد و این مرکز از سال ۲۰۰۱ شروع به کار نموده و تحت نظر یکی از وزرای فدرال اتریش میباشد.
فرد کارآفرینی (کسی که ایده فکر نو دارد) جهت تشویق به کارآفرینی حداکثر میتواند دو سال در این مرکز بماند و هزینه های مشخصی برای یک و نیم سال متوسط وام بدون بهره تامین خواهد شد.
۴- بنیاد کارآفرینی کافمن
بنیاد اوینگ ماریون کافمن در راستای تقویت کارآفرینی در سراسر آمریکا و ارتقای آموزشهای جوانان و کودکان با همکاری همپیمانان خود فعالیت میکند. این بنیاد فعالیتها و تلاشهای خود را بر دو محور اصلی متمرکز ساختهاست: کارآفرینی و آموزش.
همچنین ایجاد جامعهای جهانی که در آن کارآفرینان ابزار و اطلاعات موردنیاز را در اختیار داشته باشند، از دیگر اهداف این مرکز است. در بنیاد کافمن ارتقای کارآفرینی در تمامی سطوح مدنظر بوده و به همین منظور رهبران و محققان صاحبنام آن درصدد بالابردن سطح شناخت افراد از تأثیر عوامل اقتصادی بر کارآفرینی هستند و سعی دارند برنامه های تأیید شدهای را در راستای بالابردن مهارتها و تواناییهای کارآفرینی اجرا نمایند.
در بخش آموزش ،اهداف والایی در جهت بهبود سطح آموزش آکادمیک کودکان و نوجوانان طرحریزی شده است. در این راستا تمامی برنامه های اصلی که مورد سرمایه گذاری قرار گرفتهاند، با دیدی منتقدانه جهت یافتن بهترین راه های بهبود شرایط و تجدیدنظر بر منابع، ارزیابی میشوند. از سویی تلاشهایی که به گسترش اقدامات نوآورانه برای بهبود سطح آموزش آکادمیک دانشآموزان مرکز مرتبط هستند، از طریق انکوباتور منطقه کنزاسسیتی پیگیری میشوند.
فلسفه وجودی
هدف بنیانگذاران این مرکز خطرپذیری و جستجوی فرصتهایی است که تفاوتهای شگرفی در زندگی افراد ایجاد خواهدکرد. در این مرکز که تحقیق و تفکر اساس آن محسوب میشود، بر ایده های تأکید میشود که طرز تلقی افراد را درمورد کارآفرینی تغییر میدهد و کودکان را برای دستیابی به تحصیلات آکادمیک یاری میدهد.
مأموریت و رویکردهای اجرایی
کمک به افراد در جهت کسب استقلال اقتصادی از طریق گسترش موفقیتهای تحصیلی و کارآفرینانه و ثابت قدم ماندن در پیگیری اهداف اولیه اوینگ کافمن، بنیانگذار این مرکز، حاصل میشود. در پی تحقق اهداف مرکز، اصول ذیل از اهم فعالیتهای آن قرار باشند:
تشخیص فرصتهایی که میتوان از طریق پیگیری ایده ها، سرمایه مرکز و همچنین فعالیت افراد آن به برخی اهداف از پیش تعیینشده به نفع جامعه دست یافت.
گسترش برنامه های تحقیق محور و نوآورانه که به ارائه راهحلهای پایدار و عملی منجر میشود.
تبدیل منطقه کانزاسسیتی به یک انکوباتور قابل دسترس که امکان بررسی و آزمایش بسیاری از رویکردها پیش از اجرا در آن فراهم باشد.
همکاری با دیگر مراکز با در اختیار گذاشتن منابع و قابلیتهای موجود بدون وابسته ساختن آن ها. ( دفتر امور توسعه کارآفرینی ، ۱۳۸۶)
۲-۲-۲۱-وضعیت شاخصهای کارآفرینی در ایران
با عضویت ایران در کنوانسیون دیدهبان جهانی کارآفرینی انجام برنامه پژوهشی در کشور با متولیگری دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران آغاز گردیده است . هدف از این برنامه پژوهشی ارزیابی و سنجش شاخصهای کارآفرینی در دنیا است که هر ساله به صورت همزمان در ۴۲ کشورعضو اجرا میشود که بر این اساس ۱۶ شاخص دیدهبان جهانی کارآفرینی در کشورهای عضو محاسبه و امکان مقایسه هر کشور با سایر کشورهای عضو فراهم میشود.
شاخص کارآفرینی نوپا یکی از مهمترین شاخصها در این حوزه است . بر این اساس میزان افراد بالغ ۱۸ تا ۶۴سالهای که درصدد راهاندازی کسب و کار جدیدی هستند و یا مسئول کسب و کاری که بیش از ۴۲ ماه عمر ندارد میباشند، سنجیده میشود که رتبه ایران در این شاخص بین ۴۲ کشور ۱۹ میباشد و بر اساس شاخص به دست آمده از هر ۱۰۰ نفر ۹ نفر به دنبال کسب و کار جدید میروند که این میزان در مقایسه با میانگین جهانی که حدود۱۰ است، رقم مطلوبی است.
همچنین در بررسی در مورد سنجش کارآفرینی نوپای مردان و زنان نتایج زیر حاصل شده است : بر این اساس کارآفرینی نوپای مردان در ایران حدود ۱۴ درصد و کارآفرینی نوپای زنان ۱۵/۴ درصد بوده که شاخصهای جهانی دیده بان جهانی در این باره به ترتیب ۷۶/۱۲ و ۶۱/۷ درصد بوده است.
همچنین درصد جمعیت ۱۸ تا ۶۴ سالهای که مدیریت کسب و کارآفرینانه دارند و بیش از ۴۲ ماه سابقه فعالیت دارند بر این اساس محاسبه شده و رتبه ایران در این شاخص در بین ۴۲ کشور ۱۸ است و در مجموعه فعالیتهای کارآفرینانه شامل فعالیتهای کارآفرینی نوپا و تثبیت شده، رتبه ایران ۱۹ میباشد.
همچنین شاخص قصد کارآفرینانه مبنی بر راهاندازی کسب و کار جدید طی سه سال آینده، از هر ۱۰۰ نفر ۳۷ نفر خواستار راه اندازی کسب و کار جدید طی سه سال آینده هستند که میانگین جهانی در این مورد ۴۶ درصد است.
مطالعات GEM نشان میدهد که کسانی که تحصیلات بالاتری دارند به سمت کارآفرینی فرصتگرا تمایل دارند و در واقع با تشخیص فرصت به سمت راهاندازی کسب و کار میروند.
از موارد دیگر مورد بررسی کارآفرینی فرصت گرا در برابر کارآفرینی قهری و اجباری است که باعث رشد و توسعه کشور میشود. شاخص کارآفرینی فرصت گرا در ایران بیش از ۵ درصد است که رقم جهانی آن حدود ۷ درصد است و همچنین شاخص کارآفرینی قهری برای ایران تقریبا سه برابر مقدار جهانی است.
نرخ خروج از کسب و کار را در ایران ۱۵/۳ درصد و با رتبه ۲۹ می توان گفت: در ارتباط با شرایط و محیط کسب و کار نیز شاخصهای مورد نظر ارزیابی میشوند که از این شاخصها میتوان به پشتوانه مالی، سیاستها و برنامه های دولت، فضای آزاد بازار و زیر ساختهای فیزیکی، هنجارهای اجتماعی و فرهنگی و غیره اشاره کرد. در این حوزه نظرسنجی از خبرگان کارآفرینی هر کشور صورت میگیرد که بر این اساس با حداقل ۵۰ نفر مصاحبه میشود.