برای اندازه گیری pH محلولهای واکنش و همچنین کنترل دقیق pH بافر از دستگاه pH متر مدل ۶۰ F استفاده شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۲-۳- طیف سنج ماورا بنفش- مرئی (UV-VIS)
طیف جذبی و همچنین جذب همه محلولهای استاندارد و محلولهای مورد اندازه گیری به وسیله دستگاه UV-VIS مدل JASCO V-570 اندازه گیری شد.
۲-۲-۴- دستگاه فوتوشیمیایی
دستگاه فوتوشیمیایی که در این تحقیق از آن استفاده شد دارای جعبهای به اضلاع ۷۵×۶۰×۹۰ سانتیمتر، یک لامپ ۴۰۰ وات پرفشار جیوه برای نوردهی در داخل، در پایین دو بشر دو لیتری وجود دارد که توسط دو راه ورودی و خروجی به حمام آب متصل شده است. سلهای فوتوشیمیایی، در هنگام انجام آزمایش در داخل بشرها قرار میگیرند و محلولهای واکنش با بهره گرفتن از مگنت و همزن مغناطیسی که در زیر بشرها قرار گرفته به هم زده می شود. در ته جعبه یک فن، جهت خنک کردن لامپ جیوهای نصب شده است. سلهای فوتوشیمیایی مورد استفاده همان طوری که در شکل نشان داده شده است دارای دو قسمت هستند که به هم جوش خوردهاند قسمت بالا باریک و قطری به اندازه ۵/۱ سانتی متر و ارتفاع ۱۰ سانتی متر دارد و قسمت پایین هم که معمولاً در هنگام واکنش از نمونه پر میشود، قطری به اندازه ۲ سانتی متر و ارتفاع ۱۰ سانتی متر دارد.
در شکل ۲-۱ شمای کلی دستگاه فوتوشیمیایی مورد استفاده برای تخریب فوتوکاتالیزوری تعدادی از معرفهای شیمیایی آلی نمایش داده شده است. قسمتهای مختلف دستگاه عبارتند از:
-
- سیلندر اکسیژن
-
- منبع انرژی لامپ (ترانس تقویت کننده برق شهر)
-
- لامپ ۴۰۰ وات پرفشار جیوه
-
- محفظه فوتوشیمیایی همراه با ورقههای آلومینیمی قرار گرفته بر روی جدارههای داخلی آن به منظور انعکاس نور و در نتیجه رسیدن بیشتر نور به سل فوتوشیمیایی
-
- دستگاه تهویه هوا
-
- همزن مغناطیسی
-
- بشر دو لیتری از جنس پیرکس
-
- سل فوتوشیمیایی
شکل (۲-۳) شمای کلی دستگاه فوتوشیمیایی مورد استفاده
۲-۳- تهیه محلول ۲/۰ مولار اسید کلریدریک
۱۴/۴ میلی لیتر اسید کلریدریک غلیظ را توسط پیپت به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل گردید و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۴- تهیه محلول ۱/۰ مولار پتاسیم هیدروژن فتالات
۰۶/۵ گرم از پتاسیم هیدروژن فتالات را توزین کرده و در آب حل کرده و سپس به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کرده و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۵- تهیه محلول ۱/۰ مولار سدیم هیدروکسید
۱ گرم، هیدروکسید سدیم خالص را توزین کرده و در آب حل کرده و سپس به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی منتقل کرده و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۶- تهیه محلول ۱/۰ مولار پتاسیم دی هیدروژن فسفات
۴۰/۳ گرم، پتاسیم دی هیدروژن فسفات خالص را توزین کرده و در آب حل کرده و سپس به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کرده و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۷- تهیه محلول ۵/۰ مولار پتاسیم هیدروژن فسفات
۱۷/۲ گرم پتاسیم هیدروژن فسفات خالص را توزین کرده و در آب حل کرده و سپس به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کرده و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۸- تهیه محلول ۰۲۵/۰ مولار بوراکس
۳۷/۲ گرم بوراکس خالص را توزین کرده و در آب حل کرده و سپس به بالن ژوژه ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کرده و با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹- تهیه محلولهای بافر با pH های مختلف
۲-۹-۱- تهیه محلول با pH برابر ۱
۲۵ میلی لیتر محلول ۲/۰ مولار کلرید پتاسیم به ۶۷ میلی لیتر محلول ۲/۰ مولار اسید کلریدریک اضافه شد و در بالن ژوژه۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۲- تهیه محلول با pH برابر ۲
۲۵ میلی لیتر محلول ۲/۰ مولار کلرید پتاسیم به ۵/۶ میلی لیتر محلول ۲/۰ مولار اسید کلریدریک اضافه شد و در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۳- تهیه محلول با pH برابر ۳
۵۰ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار پتاسیم هیدروژن فتالات به ۳/۲۲ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار اسید کلریدریک اضافه شد و در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتر با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۴- تهیه محلول با pH برابر ۴
۵۰ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار پتاسیم هیدروژن فتالات در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۵- تهیه محلول با pH برابر ۵
۵۰ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار پتاسیم هیدروژن فتالات به ۶/۲۲ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار هیدروکسید سدیم اضافه شد در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۶- تهیه محلول با pH برابر ۷
۵۰ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار پتاسیم دی هیدروژن فسفات به ۱/۲۹ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار هیدروکسید سدیم اضافه شده در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۷- تهیه محلول با pH برابر ۸
۵۰ میلی لیتر محلول ۲۵ ۰/ ۰ مولار بوراکس به ۵/۲۰ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار اسید کلریدریک اضافه شده در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۸- تهیه محلول با pH برابر ۹
۵۰ میلی لیتر محلول ۰۲۵/۰ مولار بوراکس به ۶/۴ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار اسید کلریدریک اضافه شده و در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۹- تهیه محلول با pH برابر ۱۰
۵۰ میلی لیتر محلول ۰۲۵/۰ مولار بوراکس به ۳/۱۸ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار هیدروکسید سدیم اضافه شده و در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.
۲-۹-۱۰- تهیه محلول با pHبرابر ۱۱
۵۰ میلی لیتر محلول ۰۵/۰ مولار پتاسیم منو هیدروژن فسفات به ۱/۴ میلی لیتر محلول ۱/۰ مولار هیدروکسید سدیم اضافه شده و در بالن ژوژه ۱۰۰ میلی لیتری با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد.