۱۱٫ نرگس کارگری ، رضا مستوری ، ۱۳۸۹ ، نشریه انرژی ایران ، در مقاله ای با عنوان مقاله ” مقایسه انتشار گازهای گلخانه ای در انواع نیروگاه های برق با بهره گرفتن از رویکردLCA ” به مقایسه انتشار گازهای گلخانه ای چرخه حیات فناوری مختلف تولید برق ( شامل نیروگاه های با سوخت فسیلی ، نیروگاه های هسته ای ، نیروگاه های فتوولتائیک ، نیروگاه های بادی ، نیروگاه های برق آبی و نیروگاه های زیست توده ) پرداخته شده است . استفاده از روش از روش ارزیابی چرخه حیات LCA به خوبی میتواند اثرات زیست محیطی در کلیه مراحل چرخه حیات تولید برق را مشخص کند . همچنین با بهره گرفتن از LCA می توان روش های مختلف تولید برق را از دیدگاه زیست محیطی با یکدیگر مقایسه نمود . نتیجه ای که به دست آمده این است که : برای هر نیروگاه ، میزان انتشار معادل دی اکسید کربن به صورت بازه ای ارائه شده است . حداقل میزان انتشار معادل دی اکسید کربن برابر ۱ گرم دی اکسید کربن به ازای هر کیلو وات ساعت برق تولیدی مربوط به نیروگاه های برق آبی است . پس از نیروگاه های برق آبی نیروگاه های هسته ای و نیروگاه های بادی به ترتیب دارای میزان حداقل انتشار معادل دی اکسید کربن برای هر نیروگاه ، بیشترین میزان انتشار به ترتیب متعلق به نیروگاه های زغال سنگی ، نفتی و گازی طبیعی ، زیست توده ، فتوولتائیک ، برقابی ، هسته ای و بادی است ، اما اگر همین نیروگاه ها بر اساس حداکثر میزان انتشار با یکدیگر مقایسه شوند به ترتیب نیروگاه های هسته ای ، بادی و برقابی دارای اولویت خواند بود . به طور کلی ، می توان اظهار داشت همان گونه که انتظار می رود نیروگاه های تجدیدپذیر و هسته ای نسبت به نیروگاه های سوخت فسیلی از دیدگاه انتشار گازهای گلخانه ای در اولویت قرار دارند .
بر اساس مطالعات انجام شده در خصوص LCA گازهای گلخانه ای انواع نیروگاه های برق ، بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه ای چرخه حیات بر حسب گرم معادل دی اکسید کربن به ازای هر کیلو وات ساعت برق تولیدی مربوط به نیروگاه های حرارتی با سوخت فسیلی به ویژه نیروگاه های نفتی و زغال سنگی میباشد و کمترین میزان انتشار مربوط به نیروگاه های بادی ، فتوولتائیک و زیست توده میباشد .
عمده انتشار گازهای گلخانه ای چرخه حیات نیروگاه های سوخت فسیلی مربوط به بهره برداری از نیروگاه است . در مورد نیروگاه های هسته ای و بیومس ، بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه ای چرخه حیات ناشی از مرحله فناوری سوخت میباشد . اما در مورد نیروگاه های فتولتائیک ، بادی و برق آبی ، مرحله ساخت نیروگاه و تولید زیرساختارهای اولیه موجب انتشار بخش عمده گازهای گلخانه ای چرخه حیات این نیروگاه ها میباشد .
- – ۲ – ۲ پژوهش های خارجی
۱٫فیل مگ ناگتن (۲۰۰۰) در مطالعه ای با عنوان “اعتماد ، مخاطره و محیط زیست ” به بررسی ابعاد نهادی ، درگیری انسان با طبیعت پرداخته شده است ؛ به ویژه به این مسئله که چگونگی مخاطرات ، دغدغه ها ، نگرش ها ، ارزش ها ، احساس مسئولیت های زیست محیطی و … تحت تأثیر طرز تلقی مردم نسبت به روابط اعتماد آمیز بیشتر و طولانی افراد با آن دسته از سازمان هایی که مسئولیت رسمی در قبال محیط زیست دارند ، قرار میگیرد . این تحقیق با تأکید بر یافته های تحقیقات کیفی که مبتنی بر بحث های عمقی گروههای کانونی هستند ، با تفصیل بیشتری به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه موضوعات مربوط به اعتماد به دغدغه های عمومی در مورد محیط زیست وارد شده اند . محقق معتقد است با توجه به پیامدهای ناشناخته مخاطرات زیست محیطی ، دیگر نمی توان به شعور برای درک رویه و روال روزمره اعتماد کرد . یافته ها حاکی از آن است که مخاطرات زیست محیطی ، حال حاضر در جهان ، در حال نفوذ به زندگی روزمره افراد هستند و به احساس نگرانی و عدم امنیت دامن میزنند و در این شرایط ، اعتماد به یک عامل میانجی حیاتی تبدیل می شود . همچنین محقق مذکور از مطالعات پژوهشی نتیجه میگیرد که بی اعتمادی گسترده تر از آن است که قبلاً مطرح بوده و این بی اعتمادی با نارضایتی گسترده از نهادهای علمی ، رسانه ها ، مؤسسات تجاری و مهمتر از همه دولت ارتباط دارد و این ارتباط مثبت و مستقیم است ؛ یعنی با افزایش بی اعتمادی ما شاهد مخاطرات بیشتری در حوزه زیست محیطی هستیم . همچنین ، وی معتقد است که مسائل مربوط به چگونگی بازسازی اعتماد در حوزه زیست محیطی را باید به حوزه سیاست کشاند . مگ ناگتن از مجموع تحقیقاتی که صورت گرفته ، پیشنهاد میدهد که اول اینکه ، شکافی عمیق بین تعریف محدود حکومت از نظارت و ارزیابی مخاطره در حوزه ارگانیسم های اصلاح نژادی و ماهیت بسیار گسترده تر نگرانی های عمومی وجود دارد . این امر حاکی از نیاز شدید به تنظیم سیاست زیست محیطی در انطباق با حساسیت های خود مردم و احساس آن ها در مورد آنچه در خطر است ، میباشد . دوم اینکه ، این تنظیم سیاست زیست محیطی بر ایجاد اشکال متناسب تری از بیداری اجتماعی در دوره ای که نیازمند تغییر است اتکاء دارد . توجه به حساسیت های عمومی ممکن است نیازمند توسعه روش های مشورتی و تجربه باشد . چنین تجربه های دموکراتیکی از قبل در چارچوب تلاش برای برقراری اشکال ارتباطی مستقیم تر میان شهروندان و حکومت وجود داشته است .
۲٫ماری هارمون و رابرت ادلمن (۲۰۰۱ ) با بهره گیری از داده های مؤسسه گالوپ ، به بررسی رابطه بین محل سکونت افراد و نگرش زیست محیطی پرداختهاند . آن ها در پی این بودند که دریابند که آیا تفاوتی بین نگرش افراد شهرنشین با افراد ساکن حومه ها و همچنین روستاها وجود دارد یا خیر . آن ها در تحقیقات خود دریافتند که تفاوت معنادار آماری بین نگرش شهرنشینان و حومه نشینان و نیز روستائیان در رابطه با محیط زیست وجود ندارد ، اما ایدئولوژی سیاسی افراد لیبرال و میانه رو و نیز محافظه کاران و همچنین هویت نژادی افراد مورد تحقیق ، دو نکته مؤثر اصلی بوده اند ( کایزز ، و لفینگ و فوهرر ،۱۹۹۹:۲-۴ )
۲ – ۲ – ۳ جمع بندی و ارزیابی پژوهش های پیشین
در این جا شاید بتوان جمع بندی مختصری از نتایج مطالعات پیشین مرتبط با موضوعات زیست محیطی ارائه داد . شاید بتوان گفت که نکته بارز مطالعات پیشین این است که هر کدام با توجه به تخصص خود در یک زمینه ای خاص به نیروگاه اتمی بوشهر و اثرات آن توجه داشته اند .