انگیزش نمیتواند از چارچوب اجتماعی که آن را احاطه کردهاست جدا شود. در درون هر جامعه، یک سری ارزشهای اجتماعی و اهداف فرهنگی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. افراد آدمی فقط با غذا و آب زندگی نمیکنند، بلکه انگیزههایی وجود دارند که شرایط اجتماعی و فرهنگی موجب بروز آن می شود. همچنین، انگیزش، در ارتباط با ارزشهای دیگران تغییر می کند. به عنوان مثال تحقیقات نشان میدهد که یادگیری بهوسیله همکاری با یادگیرنده تسهیل می شود (دریسکول[۱۵]،۳۰۸:۱۹۹۳). ارتباط در کلاس درس، خواه شناختی و یا عاطفی باشد، انتقال دهنده یافته ها از فردی به فرد دیگر و از یک گروه به گروه دیگر است. به عنوان مثال، نگرشی که فرد دارد یا ادراکات شخصی او در انگیزه او تاثیر می گذارد. رابطه بین انگیزش و پیامدهای مربوط به مدرسه مانند عملکرد تحصیلی و بهزیستی تحصیلی به خوبی جای خود را در تحقیقات آموزش و پرورش باز کردهاست (دسی و رایان، ۲۰۰۰، به نقل از والز و لیتل، ۲۰۰۵).
انگیزش افراد در موقعیتهای تحصیلی پاسخها، تمایلات و کنشهای آن ها را تحتتأثیر قرار میدهد. این سازه نقش مهمی در تعلیم و تربیت دارد. به عبارت دیگر، افرادی که انگیزش درونی دارند، از سازگاری اجتماعی برخوردارند و برای موفقیت تحصیلی تلاش میکنند و بر این باورند که با سعی و کوشش خود می توانند موفق گردند. با توجه به این مسائل، معلمان با شناخت انگیزش دانش آموزان می توانند در زندگی اجتماعی افراد نیز تاثیرگذار باشند. تحقیقات نشان داده اند که انگیزش با سطح فعالیت افراد در موقعیتهای یادگیری ارتباط دارد (پینتریچ[۱۶]،۲۰۰۰).
۱-۴- متغیرهای اساسی پژوهش
متغیر پیشبین اول: انگیزش تحصیلی (درونی، بیرونی و بیانگیزهگی)
متغیر پیشبین دوم: سازگاری اجتماعی
متغیرهای تعدیل کننده:جنسیت، رشته تحصیلی
متغیر کنترل: مقطع تحصیلی، شهر محل سکونت و پایه تحصیلی
متغیر وابسته یا ملاک: عملکرد تحصیلی
۱-۵- اهداف پژوهش
۱-۵-۱- هدف کلی
هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه انگیزش تحصیلی وسازگاری اجتماعی با عملکرد تحصیلی دردانشآموزان پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوهدر سال تحصیلی ۹۳-۱۳۹۲میباشد
۱-۵-۲- اهداف جزیی تحقیق
با توجه به هدف کلی فوق، اهداف جزیی زیر تدوین شده است:
الف- بررسی رابطه انگیزش تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان
ب-پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان توسط متغیرهای انگیزش تحصیلی و سازگاری اجتماعی
پ- مقایسه انگیزش تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک
ت- مقایسه سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک
ث- مقایسه عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک
۱-۶- فرضیات پژوهش
۱٫ بین انگیزش تحصیلی و سازگاری اجتماعی در دانش آموزان پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوه رابطه وجود دارد.
۲٫ عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوه توسط متغیرهای انگیزش تحصیلی و سازگاری اجتماعی پیش بینی می شود.
۳٫ بین انگیزش تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوه تفاوت معنادار وجود دارد.
۴٫ بین سازگاری اجتماعی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوه تفاوت معنادار وجود دارد.
۵٫ بین عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی-فیزیک پایه سوم دبیرستان شهرستان ابرکوه تفاوت معنادار وجود دارد.
۱-۷- تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها:
انگیزش تحصیلی(درونی، بیرونی و بدون انگیزه):
تعریف مفهومی: انگیزش نیروی ایجاد کننده و هدایت کننده رفتار است و عامل کلی مولد رفتار میباشد. از لحاظ پرورشی، هم هدف است و هم وسیله، انگیزش به صورت آمادگی روانی یک پیش نیاز یادگیری به حساب می آید(سیف، ۱۳۸۸: ۲۳۰). انگیزش هنگامی وسیله انگاشته می شود که مانند هوش یا هر وسیله آموزشی دیگر در کسب مهارت و معلوماتی که مطلوب ماست به شاگرد یاری دهد. شاگردی که انگیزه یادگیری ندارد، کمتر در فعالیتهای درسی شرکت می کند، کمتر میآموزد، زودتر خسته می شود و در کلاس هم دردسر تولید می کند (پارسا، ۱۳۸۱: ۱۷۷ و ۱۷۶). انگیزش تحصیلی مدنظر در پژوهش حاضر شامل سه مقیاس انگیزش درونی، انگیزش بیرونی و بیانگیزهگی میباشد.
تعریف عملیاتی: نمره فرد در آزمون انگیزش تحصیلی والراند[۱۷] و همکارانش[۱۸]AMS نشاندهنده نوع انگیزش دانش آموزان است، که دامنه نمره آن بین ۲۸ تا ۱۹۶ میباشد.
انگیزش درونی:
تعریف مفهومی:دانشآموزانی که انگیزه درونی دارند، در ضمن تلاش برای شکوفایی قابلیت های کشف کردن و یادگیری خود، احساس شایستگی و رضایت درونی میکنند. انگیزه درونی، دانش آموز را با پاداشهای درونی که مربوط به رشد فهم، احساس توانمندی و لذت بردن از تکلیف است هدایت می کند. دانش آموز را وقتی میتوان دارای انگیزه درونی دانست که کارها را با توجه به ارزش ذاتی آن ملاحظه می کند و برای فهمیدن خود را درگیر تکلیف می کند(دسی و رایان، ۲۰۰۰، به نقل از واگ[۱۹]، ۲۰۰۷).
تعریف عملیاتی: نمره فرد از سؤالات مربوط به انگیزش درونی در پرسشنامه انگیزش تحصیلی AMS که بین ۱۰ تا ۷۰ میباشد.
انگیزش بیرونی:
تعریف مفهومی:دانشآموزانی که انگیزه بیرونی دارند تکالیف را به منظور کسب پاداشهای بیرونی مانند ستایش و بازخورد مثبت معلم انجام می دهند. دانشآموزانی با انگیزه موقعیتی، کارهایی را برای کسب پاداشهای موقعیتی، مانند ستوده شدن از طرف هم کلاسیها، برخی را برای چالش داشتن با تکلیف و برخی دیگر را برای مشاهده منفعت کار انجام می دهند. دانشآموزی انگیزه بیرونی دارد که کاری را به منظور دست یابی به پیامدی خارج از تکلیف مانند کسب تأیید دیگران یا اثبات ارزشمندی خود به دیگران انجام میدهد(واگ، ۲۰۰۷).
تعریف عملیاتی: نمره فرد از سؤالات مربوط به انگیزش بیرونی در پرسشنامه انگیزش تحصیلی AMS که بین ۱۰ تا ۷۰ میباشد.