اگر مقدار p-value محاسبه شده بیشتر از سطح خطای ۵ درصد باشد، فرض صفر رد نمی شود و باید از روش داده های تلفیقی استفاده شود. در غیر این صورت از روش داده های تابلویی استفاده خواهد شد(بالتاجی[۴۷]، ۲۰۰۵).
۳-۶-۲ آزمون هاسمن
اگر بعد از انجام آزمون F لیمر فرضیه رد شود، این پرسش مطرح می شود که برآورد مدل در قالب کدام یک از روشهای اثرات ثابت یا اثرات تصادفی انجام شود. آماره آزمون هاسمن[۴۸] برای تشخیص ثابت یا تصادفی بودن تفاوت واحدهای مقطعی مورد استفاده قرار میگیرد.در آزمون هاسمن فرضیههای H0 و H1 به صورت زیر تعریف میشوند:
اگر مقدار p-value محاسبه شده بیشتر از سطح خطای ۵ درصد باشد، فرض صفر رد نمی شود و باید از روش اثرات تصادفی استفاده شود و اگر این فرضیه رد شود روش اثرات ثابت ملاک تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت (همان).
۳-۶-۳ مزایای پانل دیتا در مقایسه با داده های مقطعی یا سری زمانی
الف) تعداد مشاهدات و داده ها در پانل دیتا بسیار بیشتر بوده و باعث می شود اعتماد به برآوردها بیشتر شود.
ب) به محققان تجربی اجازه میدهد مدل های پیشرفته تری را تبیین کرده و آزمون کنند که فرضیه های مقید کننده کمتری در برداشته باشد.
ج) زیاد بودن تعداد مشاهدات مسئله همخطی بودن را نیز تا حدود زیادی حل میکند.
د) با این مجموعه داده ها می توان اثراتی را شناسایی و اندازه گیری کرد که در داده های مقطعی محض یا سری زمانی قابل شناسایی نیست.
ه) استفاده از داده های پانل دیتا تورش برآورد را از بین میبرد و یا کم می کند
۳-۶-۴ آزمون مانایی(استایی) متغیرها
سری زمانی[۴۹]، یکی از مهمترین داده های آماری مورد استفاده در تجزیه تحلیل تجربی است. در تحقیقات همواره چنین فرض شده که سری زمانی مانا[۵۰] است و اگر این حالت وجود نداشته باشد، آزمونهای آماری متعارفی که اساس آن ها بر پایه t، F و آزمونهای مشابه بنا شده است، مورد تردید قرار میگیرد. از طرفی، اگر متغیرهای سری زمانی مانا نباشد، ممکن است مشکلی به نام رگرسیون کاذب بروز کند. در این گونه رگرسیونها، در عین حالی که ممکن است هیچ رابطه معنی داری بین متغیرهای الگو وجود نداشته باشد، ضریب تعیین( R2) به دست آمده آن ممکن است بسیار بالا باشد و موجب شود که محقق به استنباط های غلطی در مورد میزان ارتباط بین متغیرها کشانیده شود.
۳-۶-۴-۱ آزمون ریشه واحد
آزمون ریشه واحد، یکی از معمول ترین آزمونهایی است که امروزه برای تشخیص مانایی یک فرایند سری زمانی مورد استفاده قرار میگیرد. اساس آزمون ریشه واحد بر این منطق استوار است که وقتی در یک فرایند خود رگرسیونی درجه اول ۱p= باشد (yt = pyt-1 + ut)، در آن صورت سری زمانی yt نامانا است. بنابرین اگر به روش حداقل مربعات معمولی، ضریب p معادله فوق برآورده شود و برابر با یک بودن آن مورد آزمون قرار گیرد، می توان مانایی یا نامانایی یک فرایند سری زمانی را به اثبات رساند.
۳-۶-۴-۲ آزمون دیکی – فولر تعمیم یافته ( ADF[51])
آزمون ریشه واحد دیکی- فولر تعمیم یافته (۱۹۸۱) برای انجام آزمون ریشه واحد دیکی- فولر تعمیم یافته(ADF)رابطه زیر توسط روش حداقل مربعات معمولی برای متغیر سری زمانی تخمین زده می شود:
رابطه ۳-۵)
در رابطه فوق معرف تفاضل مرتبه اول، تعداد وقفههای اضافه شده به مدل جهت حصول به اجزاء اخلال نوفه سفید است و زمان میباشد. به صورت معمول از معیار شوارتز-بیژین و آکایاک برای تعیین تعداد وقفه بهینه استفاده می شود. در رابطه فوق معرف آماره دیکی فولر تعمیم یافته است. این آماره با مقادیر بحرانی مک کینون(۱۹۹۶) مقایسه می شود و در صورتی که کوچکتر از مقادیر بحرانی باشد فرض صفر ریشه واحد به نفع فرض مخالف رد می شود.
۳-۷ فرضیه های تحقیق
بر اساس بررسی های صورت گرفته، به منظور بررسی رابطه بین ارائه مجدد صورتهای مالی و رشد شرکتهای بورس اوراق بهادار فرضیه هایی به شرح زیر تدوین گردیده است :
-
- ارائه مجدد صورتهای مالی بر رشد شرکتها تاثیر دارد.
- بین رشد شرکتهایی که ارائه مجدد صورتهای مالی میکنند با شرکتهای که ارائه مجدد صورتهای مالی نمی کنند تفاوت معنی داری وجود دارد.
۳-۸ مدلهای تحقیق
به منظور بررسی رابطه و تعیین میزان تاثیرپذیری هر یک از متغیرهای وابسته از متغیرهای مستقل به بررسی مدل های زیر پرداخته می شود:
GO α +β۱ RESTATEMENT+β۲ ROA+ β ۳NI/NS + β ۴ROE+β۵ DIV/TA+ ۶βNS/NFA + ۷βLTD/TA+8βNFA/TA +9βLOG_TAε+
فرصتهای رشد:
BD= ارزش دفتری بدهی
MV= ارزش بازار سهام
=TAارزش کل دارایی ها
RESTATEMENT = (متغیر دامی دارای دو بخش ۰ و ۱ ) (۱)برای شرکتهایی که ارائه مجدد صورتهای مالی می نمایند و (۰) برای شرکتهایی که ارائه مجدد صورتهای مالی نمی نمایند
ROA : (بازده داراییها) نسبت سود بعد از بهره و مالیات به دارایی ها
ROE :(بازده حقوق صاحبان سهام)نسبت درآمد خالص به حقوق صاحبان سهام
NI/NS : سود خالص بعد از بهره ومالیات تقسیم بر فروش خالص
DIV/TA :کل سود سهام تقسیمی تقسیم بر کل دارایی ها
NS/NFA : فروش خالص تقسیم بر خالص دارایی های ثابت
/TA LTD: بدهی های بلند مدت تقسیم بر کل دارایی ها
LOG_TA : لگاریتم طبیعی کل دارایی ها
NFA/TA : خالص دارایی های ثابت تقسیم بر کل دارایی ها
در ادامه جهت بررسی فرضیه دوم از آزمون مقایسه زوجی استفاده می شود ( در صورت نرمال بودن داد ها) و آماره آزمون بدین صورت به دست میآید :
d: اختلاف مقدار شرکتهایی که تجدید ارائه کردهاند با شرکتهایی که تجدید ارائه نکرده اند برای هر یک از شاخصها برای هر شرکت
: میانگین مقادیر اختلاف شرکتها به تفکیک هر شاخص
Sd : انحراف معیار مقادیر اختلاف شرکتها به تفکیک هر شاخص
n : تعداد شرکتها
فرض صفر در صورتی رد می شود که tdf.0.025 < │t │ و یا اینکه مقدار معنی داری کمتر از ۰٫۰۵ باشد که در آن df ( درجه آزادی ) برابر است با تعداد شرکتهای خصوصی شده منهای یک .
در صورت غیر نرمال بودن داده ها از آمار ناپارامتریک و آزمون رتبه علامت دار یا ویلکاکسون استفاده میکنیم و از روابط زیر برای محاسبه آماره استفاده میکنیم :
T+ = مجموع رتبه های تفاضلهای مثبت
امید ریاضی
واریانس
برای مقادیر بزرگ n ، n ≥ ۱۵ ، توزیع T+ تقریبا نرمال است و z از رابطه زیر به دست میآید .
در صورتی که Z > Z0.025 باشد فرض صفر رد می شود و میانگین ها یکسان نیستند و اگر Z < Z0.025 فرض صفر تأیید شده و میانگین ها یکسانند و تفاوتی نکرده است .
۳ -۹ خلاصه فصل