با توجه به آنچه گفته شد،در تحقیق حاضر برآنیم تا ابتدا بابررسی کوتاه در حوزه اندیشههای کیفری سزادهی و مبانی نظری آن ها مطالعه و بررسی دقیق رویکردهای نوین طرفداران مجازاتهای ترمیمی بپردازیم و با مقایسه علمی و قانونی این اندیشه ها در قوانین جزایی برخی کشورها ،سیر تحول و گسترش آن ها رابیان نموده و نتایج حاصله را به طور مستدل ارائه دهیم.علاوه براین نقد برخی مجازات های سرکوبگر درقوانین قدیم و جدید راباتکیه بر دیدگاه های نوین اندیشههای اصلاح گرا وترمیمی مورد مطالعه قرار خواهیم داد.همچنین باتمرکز ویژه براندیشه های کیفری جرم شناسان علوم کیفری ،سیر تکامل نظریات اصلاح گرا در حوزه سزادهی قانونی را مورد مطالعه و ارزیابی قرار خواهیم داد و علاوه بر آن به جایگاه و اهمیت توجه به رویکردهای نوین ترمیم وکرامت مداری مجازات ها در معاهدات حقوق بشربین الملل که تاثیرات به سزایی بر تحول قوانین داخلی کشورها دارد نیز پرداخته خواهد شد.
۱-۳-اهمیت و ضرورت تحقیق
با توجه به اینکه در حوزه نظریه پردازی کیفری در حقوق ایران به نظریات و مباحث اندیشههای عدالت ترمیمی کمترموردتوجه شده است یا حداقل در تألیفات ویژه و خاص به صورت دقیق به آن ها پرداخته نشده است لذا در تحقیق حاظر هدف فوق مورد توجه قرار گرفته است.از طرفی از آنجا که قوانین اکثر کشورهای جهان در حال حرکت به سوی مجازات های ترمیمی میباشند لذا توجه به این مسأله و تحقیق و مطالعه در آن میتواند در آینده مورد استفاده و توجه صاحبنظران و حتی قانونگذاران قرار گیرد.نوظهور و نوپدید بودن اندیشههای کیفری کرامت مداروعدالت ترمیمی و عدم وجود منابع کافی و جامع جهت مطالعه و تحقیق محققین ضرورت اساسی تحقیق حاظر است.
۱-۴-سوالات تحقیق
-
- قانونگذار با پیشبینی نگهداری و مراقبت از مجرمان خطرناک در محیط بیرون زندان به دنبال کاهش تورم جمعیت کیفری زندان ها بوده است یا فراهم نمودن فرصتی جدید جهت اصلاح و درمان بزهکاران؟
-
- تاثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و خانواده و مهاجرت در اثربخشی مراقبت ویژه بعد از آزادی در مجرمان خطرناک به چه میزان است؟
۱-۵-فرضیات تحقیق
۱٫قانونگذار با پیشبینی نگهداری و مراقبت از مجرمان خطرناک در محیط بیرون زندان به دنبال کاهش تورم جمعیت کیفری زندان ها بوده است.
۲٫عوامل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و خانواده و مهاجرت در اثربخشی مراقبت ویژه بعد از آزادی در مجرمان خطرناک مؤثر است.
۱-۶-پیشینه تحقیق
طهماسبی(۱۳۸۷)در پایان نامه خود با موضوع تدابیر حمایتی بعد از خروج از زندان در حقوق کیفری ایران اینگونه بیان میکند:تدابیر حمایتی بعد از خروج از زندان» مجموعه اقداماتی است که به جهت حمایت و مراقبت از زندانی آزاد شده صورت میگیرد. این اقدامات طیف وسیعی از حمایتهای مادی، معنوی، اجتماعی و…. را شامل میشود. «تدابیری حمایتی»، این گونه نیست که از زمان آزادی زندانیان آغاز گردد بلکه، روندی است که از زندان آغاز میشود و تا مدتی بعد از آزادی ادامه مییابد. اهمیت «تدابیر حمایتی بعد از خروج» بدین لحاظ است که سبب عدم تکرار جرم زندانیان آزاد شده میشود. هدف از تدوین این پایان نامه نقد و بررسی قوانین و مقررات ناظر بر تدابیر حمایتی در حقوق کیفری ایران و تبیین انواع راهکارها و روشهای تدابیر حمایتی موجود در حقوق کیفری ایران است.
آجی پیشه(۱۳۷۵)در پایان نامه خود با موضوع تأخیر و تعلیق اجرای احکام کیفری در حقوق موضوعه ایران این موضوع را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد در صدور و بقاء قرار تعلیق، دادگاه و محکومعلیه دارای وظایف و تکالیفی میباشند. در تأخیر اجرای حکم، مجازات در آینده اصولا اجرا میشود اما در تعلیق اجرای حکم تنها در صورت تخلف محکومعلیه از دستورات مراقبتی و ارتکاب جرم جدید، مجازات به موقع اجرا گذاشته میشود.
۱-۷-روش تحقیق
انتخاب روش تحقیق به اهداف و ماهیت موضوع پژوهش بستگی دارد. طرح پژوهشی چارچوبی را برای مطالعه روابط بین متغیر به وجود می آورد. هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید چه شیوه و روشی اتخاذ کند تا او را هر چه سریعتر، دقیقتر، آسانتر و ارزانتر در دستیابی به پرسش ها و فرضیات تحقیق یاری نماید.تحقیق حاضر از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی میباشد و از نظر گردآوری داده ها و اطلاعات و روش تجزیه و تحلیل یک تحقیق توصیفی و غیر آزمایشی میباشد برای جمع آوری اطلاعات از روش زیر استفاده گردید:روش کتابخانه ای و اینترنت : برای بررسی و مطالعه مبانی نظری موضوع تحقیق و دستیابی به اطلاعات اولیه ، از کتب و مقالات داخلی و خارجی و همچنین شبکه جهانی اینترنت به منظور دستیابی به مقالات و مطالب مرتبط با موضوع تحقیق استفاده شده است . به طور کلی اطلاعاتی که در این تحقیق مورد نیاز بودند، شامل اطلاعاتی درباره پیشینه تحقیقات و بررسی جزئیات صورت گرفته، است. از منابع کتابخانه ای هم برای برخی از مطالب مورد نیاز از جمله بررسی قوانین مختلف و بررسی تعارضات قوانین و بررسی نحوه رسیدگی ها و نکات دیگر استفاده شده است.
۱-۷-۱-بخش اول:تعاریف و مفاهیم
در این بخش بر آن هستیم با تعاریفی مشخص از مجرمان خطرناک و بررسی وضعیت آن ها و علل ارتکاب جرایم در این افراد و بررسی حالت خطرناک به بررسی این نوع مجرمان بپردازیم .در این راستا به حالات و وضعیت این مجرمان در ارتکاب به جرایم اشاره میکنیم .
۱-۷-۱-۱-مبحث اول:مجرم
در این مبحث به تعاریف مجرم از لحاظ لغوی و مفهومی می پردازیم.