با توجه به مطالب مذکور در این پژوهش به دنبال پاسخگویی به سؤال زیر میباشیم:
چه رابطهای بین فرصت رشد، اقلام تعهدی و جریان وجه نقد استاندارد با بدهیهای بانکی وجود دارد؟
اهمیت و ضرورت تحقیق
-
- بانکها در خصوص اقدام نسبت به اعطای تسهیلات به شرکتها در خصوص موفق بودن یا عدم موفقیت شرکت و درنهایت احتمال نکول وام میتواند بر اساس متغیرهایی نظیر فرصت رشد، اقلام تعهدی و جریان وجه نقد استاندارد اقدام نماید.
-
- ارائه معیاری مناسب جهت پیشبینی عدم بازپرداخت مطالبات شرکتها و جلوگیری از برخی مشکلات و نارسائیها.
-
- معیاری در جهت تقویت انگیزه سرمایهگذاری و تأمین مالی در سرمایهگذاران و تأمینکنندگان منابع مالی.
-
- کمک به تخصیص صحیح منابع بانکها بر اساس این معیارهای این پژوهش
-
- توانایی پیشبینی وضعیت مالی واحدهای تجاری هم از دیدگاه سرمایهگذاران و تأمینکنندگان مالی خصوصی و هم از دیدگاه اجتماعی ازآنجاییکه نشانه آشکاری از تخصیص نادرست منابع است حائز اهمیت هست.
اهداف تحقیق
اعتبار قوانین هر تحقیقی به روش شناختی که در آن به کار میرود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق میباشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی موردنیاز استفاده کنندگان مؤثر باشد و همچنین زمینهساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد. اهداف این تحقیق به صورت به شرح زیر میباشد.
هدف اصلی:
ارزیابی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی، فرصت رشد، جریان وجه نقد استاندارد با بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق
اهداف فرعی:
-
- ارزیابی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق
-
- ارزیابی رابطه بین فرصت رشد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق
- ارزیابی رابطه بین جریان وجه نقد استاندارد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق
سؤالات تحقیق
سؤال اصلی:
چه رابطهای بین کیفیت اقلام تعهدی، فرصت رشد و جریان وجه نقد استاندارد با بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
-
- چه رابطهای بین کیفیت اقلام تعهدی و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
-
- چه رابطهای بین فرصت رشد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
- چه رابطهای بین جریان وجه نقد استاندارد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین کیفیت اقلام تعهدی، فرصت رشد، جریان وجه نقد استاندارد با بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
فرضیه های فرعی:
-
- بین کیفیت اقلام تعهدی و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
-
- بین فرصت رشد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
- بین جریان وجه نقد استاندارد و بدهی بانکی شرکتهای در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
مدل مفهومی تحقیق
بدهی بانکی
( متغیر وابسته )
کیفیت اقلام تعهدی
(متغیر مستقل)
جریان وجه نقد استاندارد (متغیر مستقل)
فرصت رشد
(متغیر مستقل)
احتمال ورشکستگی طبق مدل آلتمن (سایر متغیر مستقل)
روش پژو هش
روش تحقیق از جهت هدف: با توجه به اینکه در این تحقیق از مدلها، روشها و نظریه های موجود در راستای حل مسئله یا بهبود وضعیت هستیم، بنابرین تحقیق فوق از جهت هدف، کاربردی است.
روش تحقیق از جهت روش استنتاج و گردآوری داده ها: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه علمی انتخابشده است، بنابرین از جهت روش استنتاج استقرایی است.
روش تحقیق از جهت طرح تحقیق: نهایتاًً با عنایت به اینکه داده های اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و داده های تاریخی مندرج در صورتهای مالی به دست خواهد آمد، بنابرین تحقیق فوق از جهت طرح تحقیق، پس رویدادی است.
قلمرو پژوهش
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریفشدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش ازلحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر میباشد:
قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی پژوهش ارزیابی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی، فرصت رشد، جریان وجه نقد استاندارد با بدهی بانکی شرکتهای در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
قلمرو مکانی
حیطه مکانی اجرای تحقیق و به بیان دیگر افراد جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق عبارت از شرکتهای منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با ویژگیهایی چون ختم دوره مالی به ۲۹/۱۲، عدم تعلق به مجموعه شرکتهای واسطهگری مالی یا سرمایهگذاری، نداشتن بیش از سه ماه توقف معاملاتی و در اختیار بودن صورتهای مالی در بازه زمانی مورد مطالعه، به عضویت بورس درآمدن پیش از بازه زمانی مورد مطالعه و عدم خروج از بورس طی این بازه زمانی است که در فصل سوم این گزارش تحقیقی به عنوان جامعه آماری تعریفشده است.
قلمرو زمانی
قلمرو زمانی پژوهش حاضر، محدوده ۵ ساله از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ را شامل میشود. ازآنجاکه برای محاسبه داده ها به اطلاعات یک سال قبل و یکسال بعد از دوره تحقیق نیاز بود، لذا دوره تحقیق دوره ۵ ساله،۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ در نظر گرفته شد و اطلاعات برای یک دوره قبل و یک دوره بعد، یعنی از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ محاسبه گردید.
تعریف واژه ها و اصطلاحات تحقیق
اقلام تعهدی: اقلام تعهدی به ارقامی گفته میشود که موجب به تعویق افتادن ثبت درآمدها و یا هزینه ها میشوند. همچنین میتوان اقلام تعهدی را به عنوان انتقالدهنده وجه نقد به زمان دیگر، معرفی کرد. بدین معنی که پرداخت ما و دریافتهای وجه نقد، بهدرستی در اقلام تعهدی ثبتشده مندرج است و این موضوع موجب میشود این اقلام واقعیت اقتصادی شرکت را بهتر نمایش دهند.
تسهیلات اعطایی: از دیدگاه قانون عملیات بدون ربا، هر یک از طرق مختلف تأمین مالی یا تضمین تعهدات واحدهای اقتصادی، گونهای از تسهیلات اعطائی محسوب میشود.
عدم تأدیه تسهیلات اعطائی: در این تحقیق شامل شرکتهای که بهموجب ورشکستگی قادر به بازپرداخت تسهیلات خود به بانک نیستند.
وجوه نقد: عبارت است موجودی نقد و سپردههای دیداری نزد بانکها و مؤسسات مالی اعم از ریالی و ارزی (شامل سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت بدون سررسید) به کسر اضافه برداشتهایی که بدون اطلاع قبلی مورد مطالبه قرار میگیرد.