پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی۵۴۴۵
مرکز رشد واحدهای فناوری پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی۲۵۸۳/۲۰مرکز رشد واحد های فناوری دانشگاه تبریز۲۲۳۳/۱۸مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه علوم پزشکی تبریز۱۹۸۳/۱۵مجموع۱۲۰۱۰۰
منبع: یافته های تحقیق
۳-۴- روش نمونه گیری
به دلیل کوچک بودن حجم جامعه آماری از روش تمام شماری برای تعیین نمونه آماری استفاده شده است. برای این منظور، پرسشنامه به تمامی شرکت های دانش بنیان واقع در پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی به صورت حضوری یا از طریق فکس توزیع شده است. از شرکت ها خواسته شده پرسشنامه را مدیرعامل یا یکی از مدیران مالی، بازرگانی یا بازاریابی شرکت ها پاسخ دهند. پس از جمع آوری پرسشنامه، بعلت همکاری نکردن ۹ شرکت، در نهایت نمونه آماری تحقیق ۱۱۱ شرکت در نظر گرفته شده است.
۳-۵- روش گردآوری داده ها
روش گردآوری اطلاعات در این تحقیق به دو صورت میدانی و کتابخانهای میباشد. اطلاعات مربوط به ادبیات موضوعی، مبانی نظری و پیشینه تحقیق از منابع کتابخانهای و از طریق مطالعه کتاب ها، مقالات، پایاننامهها، بانک های اطلاعاتی و سایت های مختلف اینترنتی جمع آوری گردیده و برای جمع آوری داده ها به منظور تجزیه و تحلیل فرضیهها از روش میدانی و با بهره گرفتن از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است.
۳-۶- ابزار اندازه گیری (پرسشنامه)
پرسشنامه تحقیق حاضر از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول مربوط به توصیف مشخصات جمعیت شناختی پاسخ دهندگان (جنسیت، نوع استخدام، میزان تحصیلات، سابقه خدمت) و بخش دوم مربوط به پرسش های تخصصی که بر اساس فرضیه های تحقیق طراحی شده است. جدول (۳-۲) تعداد سوالات مربوط به هر یک از متغیرها و شماره مربوط به آن ها را نشان میدهد.
جدول (۳-۲): سولات مربوط به هر یک از متغیرها به تفکیک ابعاد
ابعاد سئوالات
شماره سئوالات
تعداد سئوال
سطح تکنولوژی
۱-۳
۳
سرمایه انسانی کارآفرینان
۴-۶
۳
سرمایه انسانی جامعه
۷-۸
۲
رقابت بالقوه
۹-۱۰
۲
عملکرد اقتصادی
۱۱-۱۲
۲
نوآوری
۱۳-۱۴
۲
بینالمللی شدن
۱۵-۱۷
۳
انتظار رشد تجارت
۱۸-۱۹
۲
مجموع سوالات
۱۹
منبع: یافته های تحقیق
بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت[۹۰] از پاسخ دهندگان خواسته شده است نظر خود را در رابطه با هر سوال مطابق امتیازات درج شده اعلام کنند. پس از جمع آوری پاسخنامه ها و به دست آوردن اطلاعات لازم تجزیه و تحلیل آن ها بر اساس روش های آماری انجام شده است.
۳-۶-۱- شیوه نمره گذاری و تفسیر سوالات
شیوه نمره گذاری برای سوالات ۵ گزینه ای لیکرت که از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم تنظیم شده به این صورت است که برای گزینه کاملا مخالفم امتیاز ۱، برای گزینه مخالفم امتیاز ۲، برای گزینه نظری ندارم امتیاز ۳، برای گزینه موافقم امتیاز ۴ و برای گزینه کاملا موافقم امتیاز ۵ داده شده است.
۳-۶-۲- روایی[۹۱] (اعتبار) پرسشنامه
مقصود از روایی این است که آیا ابزار اندازه گیری میتواند خصیصه و ویژگی که ابزار برای آن طراحی شده است را اندازه گیری کند یا خیر. موضوع روایی از آن جهت اهمیت دارد که اندازه گیری های نامناسب و ناکافی میتواند هر تحقیق علمی را بی ارزش و ناروا سازد (خاکی ،۱۳۹۰: ۲۴۴). در این تحقیق از روش اعتبار محتوا برای مشخص کردن روایی پرسشنامه استفاده شده است. بدین منظور، پس از تأیید اساتید راهنما و مشاور، پرسشنامه میان ۱۰ نفر از خبرگان تحقیق، توزیع شده و پس از لحاظ کردن نکات مورد نظر، نسخه نهایی پرسشنامه تهیه شده است.
۳-۶-۳- پایایی[۹۲] (اعتماد) پرسشنامه
پایایی با این امر سر و کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست
میدهد. به عبارت دیگر، همبستگی میان یک مجموعه از نمرات و مجموعه دیگری از نمرات در یک آزمون معادل که به صورت مستقل بر یک گروه آزمودنی به دست آمده است، چقدر است. به بیان دیگر اگر ابزار اندازه گیری را در یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار به یک گروه واحدی از افراد بدهیم نتایج حاصل نزدیک به هم باشد. برای اندازه گیری پایایی از شاخصی به نام ضریب پایایی استفاده می شود. دامنه ضریب پایایی از صفر تا ۱+ است. ضریب پایایی صفر معرف عدم پایایی و ضریب پایایی یک معرف پایایی کامل است (هیر[۹۳] و همکاران، ۲۰۱۲: ۱۱۲).
در این تحقیق، به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ[۹۴] استفاده شده است. نتایج پایایی پرسشنامه تحقیق حاضر در جدول (۳-۳) ارائه گردیده است.
جدول(۳-۳): نتایج پایایی پرسشنامه
متغیر
تعداد سوالات
آلفای کرونباخ
سطح تکنولوژی
۳
۷۳۱/۰
سرمایه انسانی کارآفرینان
۳
۷۱۵/۰
سرمایه انسانی جامعه
۲
۷۸۴/۰
رقابت بالقوه
۲
۷۳۳/۰
عملکرد اقتصادی
۲
۷۲۸/۰
نوآوری
۲
۷۰۳/۰
بینالمللی شدن
۳
۷۰۳/۰
انتظار رشد تجارت
۲
۷۹۷/۰
پایایی کل پرسشنامه
۱۹
۹۰۱/۰
منبع: یافته های تحقیق
با توجه به این که میزان همبستگی درونی بین گویه های تحقیق بیشتر از ۷/۰ میباشد بنابرین، پایایی پرسشنامه مورد تأیید قرار میگیرد[۹۵].
۳-۷- روش تجزیه و تحلیل داده ها
در تجزیه و تحلیل داده ها، داده های پرسشنامه در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد بررسی قرار گرفته است. بخش آمار توصیفی شامل توصیف مشخصات جمعیت شناختی پاسخ دهندگان و بخش آمار استنباطی شامل آزمون فروض تحقیق و بررسی رابطه بین نوآوری، بینالمللی شدن فعالیت کارآفرینان و انتظارات رشد تجارت شرکت های دانش بنیان واقع در پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی با بهره گرفتن از روش مدلسازی معادلات ساختاری[۹۶] میباشد.
دلایل عمده استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری عبارتند از:
-
- روش های آماری مقدماتی تنها تعداد محدودی از متغیرها را به طور همزمان به حساب می آورد که با نظریه های پیشرفته و پیچیده تر نیز سر و کار ندارند. به کارگیری تعداد کمی از متغیرها، برای فهم پدیدههای پیچیده موجب محدودیت می شود. در مقابل، مدل سازی معادلات ساختاری به محقق اجازه میدهد تا پدیدههای پیچیده را به لحاظ آماری به صورت مدل در آورده و آزمون کند.
-
- در روش های آماری کلاسیک، خطای اندازه گیری و تحلیل آماری داده ها به طور جداگانه انجام می شود. در حالی که، مدل سازی معادلات ساختاری، خطای اندازه گیری را نیز به حساب می آورد.
- برنامه های نرم افزاری مدل سازی معادلات ساختاری با سهولت هر چه بیشتری قابل استفاده است (یعقوب زاده، ۱۳۹۰: ۶۹).
برای دستیابی به اهداف تحقیق از نرم افزار SPSS و Smart PLS3 بهره گرفته شده است.
آزمون نرمال بودن داده ها