در این نوع اعتبار تأکید بر توافق داوران در مورد شاخص های انتخابی، دلیلی بر اعتبار است.(ساروخانی؛۱۳۷۲) به عبارت دیگر برای تشخیص مناسب بودن شاخص ها و ابزار اندازه گیری از نظر صاحب نظران و متخصصان مورد نظر استفاده می شود. پایایی، یکی از ویژگی های فنی ابزار اندازه گیری است. مفهوم یاد شده با این امر سر و کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد.
یک آزمون زمانی دارای پایایی است که نمره های مشاهده و نمره های واقعی آن دارای همبستگی بالایی باشند. به این معنا که، چنانچه نمره های مشاهده شده و واقعی هر یک از آزمودنی ها در آزمون موجود باشند، مجذور همبستگی بین این نمره ضریب پایایی یا اعتماد آزمون نامیده می شود.(خاکی؛ ۱۳۸۲)
برای محاسبه قابلیت اعتماد از شیوه های مختلفی استفاده می شود. مثل اجرای دوباره روش (باز آزمایی)، روش موازی(همتا)، روش تنصیف(دو نیمه کردن)، روش کودر ریچاردسون و ضریب آلفای کرونباخ. در این مطالعه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده می شود. آلفای کرونباخ یکی از روش های محاسبه قابلیت اعتماد ابزارهای اندازه گیری از جمله پرسشنامه میباشد.(سرمد و همکاران؛ ۱۳۸۳) جهت بررسی میزان پایایی پرسشنامه این مطالعه از نرم افزار SPSS استفاده خواهد شد. ضریب آلفای کرونباخ، آمارهای است که دامنه تغییرات آن بین ۰ تا ۱ میباشد. هر چه مقدار این ضریب، به ۱ نزدیکتر باشد ابزار سنجش از پایایی بیشتری برخوردار بوده است.(کلانتری؛ ۱۳۸۵)
۳-۵- جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند.(سرمد و دیگران؛۱۳۸۳) در نگاه اول به نظر میرسد در این مطالعه، جامعه آماری می بایست کلیه رانندگان شهر اصفهان باشند. ولی به دلیل حجم بالای وسایل نقلیه در سطح شهر، در نظر گرفتن این جامعه آماری غیرممکن میباشد. از آنجایی که در این مطالعه، هدف سنجش میزان تخلفات رانندگی افراد است، نیاز به مطالعه رانندگانی میباشد که دارای تخلفات رانندگی باشند. بنابرین مراکز پلیس+۱۰ شهر اصفهان، به عنوان مکانی که رانندگان جهت دریافت تخلفات ثبت شده خود مراجعه میکنند، انتخاب گردیده و جامعه آماری شامل کلیه رانندگان مراجعه کننده به واحد اجرائیات مراکز پلیس+۱۰ شهر اصفهان جهت دریافت برگه تخلفات رانندگی وسیله نقلیه خود میباشند. بر اساس بررسی های انجام شده، تعداد برگه های صادر شده در مراکز مختلف متفاوت میباشد. برخی از مراکز روزانه کمتر از ۱۰ برگه صادر می نمایند، در حالی که برخی دیگر بیش از ۵۰ برگه تخلفات صادر میکنند. شرایط جغرافیایی و مرکزیت مراکز نقش زیادی در این امر دارند. برای به دست آوردن حجم جامعه آماری، متوسط برگه های صادر شده از ۲۶ مرکز پلیس+۱۰ شهر اصفهان، به طور تصادفی پرسیده شد. میانگین آمار به دست آمده از این مراکز برابر ۲۵ گردید. بنابرین به طور متوسط تعداد برگه تخلفات صادر شده در هر مرکز، روزانه ۲۵ برگه در نظر گرفته شد. همچنین با توجه به این مطلب که تا زمان جمع آوری اطلاعات، در کل شهر اصفهان ۲۶ مرکز پلیس+۱۰ وجود دارد، بنابرین (۲۶*۲۵) ۶۵۰ برگه جمعیت آماری این تحقیق برآورد میگردد.
۳-۶- نمونه آماری
در تحقیق حاضر نمونه آماری از بین افراد مراجعه کننده به مراکز پلیس+۱۰ در بازه زمانی ۱۵ بهمن ماه تا ۱۵ اسفندماه سال ۱۳۹۳ انتخاب شده است. در نظر گرفتن بازه زمانی یک ماهه برای گردآوری اطلاعات به واسطه احتمال عدم همکاری افراد مراجعه کننده به مراکز مذکور، تعطیلات پیشبینی نشده و احتمال بروز اشکالات فنی در سیستم الکترونیکی مراکز، بوده است. همچنین از آنجایی که غالباً افراد مراجعه کننده به مراکز اداری و خدماتی، فرصت زمانی کمی برای همکاری دارند، بنابرین نیاز به صرف زمانی برای توجیه و جلب اعتماد افراد جهت همکاری وجود خواهد داشت.
۳-۷- حجم نمونه
با توجه به حجم جامعه آماری که ۶۵۰ برگه برآورد شده است، برای به دست آوردن حجم نمونه از رابطه کوکران استفاده می شود. از آنجایی که نمونه گیری در سطح اطمینان ۹۵ محاسبه میگردد، حداقل حجم نمونه به روش زیر محاسبه می شود:(رفیع پور؛ ۱۳۸۲)
۳-۸- واحد تحلیل
در تحقیق حاضر، مطالعه بر روی رانندگان مراجعه کننده به واحد اجراییات مراکز پلیس+۱۰ شهر اصفهان، جهت دریافت ریز تخلفات وسیله نقلیه خود، صورت میگیرد. بنابرین واحد تحلیل، در سطح خرد و فرد میباشد.
۳-۹- روش نمونه گیری
در تحقیق حاضر، جامعه آماری شامل ۲۶ مرکز پلیس+۱۰در سطح شهر اصفهان میباشد. برای توزیع و تکمیل پرسشنامهها، از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد و مراکز واقع در محدوده طرح ترافیک شهر اصفهان در نظر گرفته شد. در مناطق مختلف این محدوده، پرسشنامهها توزیع گردید. به طور کلی پرسشنامه های تکمیل شده در ۲۶ مرکز در سطح شهر اصفهان جمع آوری گردید. با توجه به مشکلاتی که در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات پیش آمد، در بازه زمانی مشخص شده، از حدود ۲۳۰ پرسشنامه توزیع شده، در نهایت ۲۰۰ پرسشنامه جمع آوری شد که از این میان ۱۷۰ پرسشنامه مربوط به آقایان و ۳۰ پرسشنامه مربوط به خانم ها بوده است.
۳-۱۰- فرضیات تحقیق
۳-۱۰-۱- فرضیه اصلی
بین اخلاق ترافیک شهروندی و میزان تخلفات رانندگی رابطه معناداری وجود دارد.
۳-۱۰-۲- فرضیات فرعی
۳-۱۰-۲-۱- بعد اجتماعی
بین تعهدات اجتماعی افراد و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
بین شرایط آنومی اجتماعی و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
بین سرمایه اجتماعی و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
۳-۱۰-۲-۲- بعد فرهنگی
بین تحصیلات فردی و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
بین اطلاعات رسانه ای افراد و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
بین الگوپذیری افراد و میزان تخلفات رانندگی رابطه وجود دارد.
۳-۱۱- تعاریف نظری مفاهیم
۳-۱۱-۱- تخلفات رانندگی
تخلفات رانندگی عبارت است از عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط رانندگان وسایل نقلیه در سطح شهر بر مبنای تخلفات ثبت شده آن ها.
۳-۱۱-۲- اخلاق ترافیک شهروندان
اخلاق ترافیک شهروندان، تعهدات و کنش های فرد است که در قالب رعایت و احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی وضع شده در شهر نماد بیرونی پیدا میکند. دو بعد اصلی اخلاق ترافیک شهروندی در قلمرو فرهنگی و اجتماعی تعریف می شود. در قلمرو فرهنگی اخلاق ترافیک شهروندان، زمینههای الگوپذیری، اطلاعات رسانه ای و دانش عمومی و در قلمرو اجتماعی آن، تعهد اجتماعی، سرمایه اجتماعی و آنومی اجتماعی به عنوان عناصر اصلی مورد توجه میباشد.