به خاطر ریسک گریزی، کسب و کارهای خانوادگی تمایل دارند که مجموعه فعالیتهای درآمدزای خودشان را ادامه دهند. اگر چه این به عنوان یک استراتژی متنوع سازی ریسک و مدیریت ریسک قابل قبول است ولی نشانگر محدودیت دارایی های مولد است و بنابرین این استراتژی منجر به توسعه بهره وری و در نتیجه افزایش دستمزدها نخواهد شد.
سهولت جایگزینی برای نیروی کار فامیلی بدون مزد و نیروی کار حقوق بگیر در بخشهای مختلف و فعالیت های مختلف متفاوت است. به دلیل وجود محدودیت های جایگزینی و قیدها در انتخاب بین نیروی کار، کسب و کارهای خانوادگی بیشتر تمایل دارند از نیروی کار خویشاوندی استفاده نمایند. مالک بنگاههای زود بازده و خانواده آن ها ممکن است افزایش میزان ساعات کاری خودشان را به استخدام نیروهای بیرونی ترجیح دهند (بدون توجه به نرخ نهایی نیروی کار خودشان) و در شرایطی که قوانین سخت و محکمی در بازارهای رسمی نیروی کار وجود دارد این وضعیت بیشتر اتفاق می افتد.
نورفیفه[۱۵] (۱۹۹۶)، در پژوهشی با عنوان اصلاحات مالی در کشورهای در حال توسعه، یکی از مهمترین موانع آزادسازی مالی کشور بنگلادش را، عدم تناسب میان نرخ بهره و عرضه- تقاضای منابع میداند و دیگر مشکلات اقتصادی در این گونه کشورها را، در عدمِ تناسبِ مقررات دولتی با واقعیات اقتصادی و مالی، کارایی پایین نظام بانکی دولتی و فقدان بازار سهام پیشرفته، جستجو میکند.
مک کنیون و شاو[۱۶] (۱۹۷۳) در پژوهشی که برای کشورهای در حال توسعه انجام دادند به دلیل وجود محدودیت در دستیابی به منابع مالی از طریق تسهیلات اعطایی بازار پول و نیز محدودیت دسترسی به منابع مالی از طریق بازار سرمایه و سهام، به دلیل گسترش محدود اینگونه بازارها، سرمایه گذاری را تابعی مثبت از موجودی واقعی فرض کردهاند، و با توجه به محدودیت دستیابی به منابع مالی از طریق تسهیلات اعطایی بازار پول و نیز محدودیت دسترسی به منابع مالی از بازار سرمایه و سهام، وضعیت خود را نسبت به موجودی نقدی انباشت شده، مورد ارزیابی قرار دادهاند.
مطالعات انجام شده در ایران
در طرح مطالعاتی که توسط مرکز تحقیق و توسعه بانک کشاورزی تحت عنوان ” بررسی اثر اعتبارات بانک کشاورزی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی” انجام گردیده است با مراجعه به ۶۷۰ بهره بردار کشاورزی در سطح استان های فارس، مازندران و آذربایجان شرقی و تکمیل پرسشنامه و با کمک تخمین مدل پروبیت و همچنین بررسی های مدیریتی و توصیفی مزارع مورد مطالعه، اثر اعتبارات بر ارزش افزوده در استان های منتخب مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات مورد نیاز مطالعه در تابستان سال ۱۳۸۴ جمع آوری گردیده است. اهداف مطالعه مذکور مشتمل بر شناسایی برخی ویژگی های اعتبارات خرد پرداختی در سطح بهره برداری های مورد مطالعه، تجزیه و تحلیل مدیریتی اثر اعتبارات خرد بر تولید و درآمد مزرعه و بررسی اثر اعتبارات بر تولید برخی محصولات زراعی میباشد. نتایح نشان میدهد که مزارعی که از سطح زیرکشت و دارایی بیشتری برخوردارند به اعتبارات بزرگتر دسترسی دارند. از طرفی نتایج ضریب همبستگی پیرسون در شهرستان مرودشت نشان میدهد که بین سطح زیرکشت و میزان وام دریافتی، ارتباط مثبت و در عین حال ضعیفی برقرار است. به عبارتی تا حدودی، با افزایش سطح زیر کشت، میزان وام دریافتی افزیش مییابد و با کاهش سطح زیرکشت، میزان وام دریافتی کاهش مییابد. نتایج حاصل از برآورد مدل پروبیت برای زارعین گندمکار شهرستان های مرودشت و بهشهر و زارعین برنج کار شهرستان ساری نشان داد که در شهرستان مرودشت، متغیرهای سطح تحصیلات، شرکت در کلاس ترویجی و مساحت کل زمین در دسترس زارع در جهت مثبت و متغیر سن زارع در جهت منفی دریافت اعتبار را تحت تأثیر قرار میدهد. در شهرستان ساری متغیرهای سطح تحصیلات، تجربه کشاورزی و کشاورزی به عنوان شغل اصلی تأثیر مثبت و متغیر سن زارع تأثیر منفی بر دریافت وام دارند.
-
- ۱ــ ماجدی ،علی ـ پول وبانک ،مؤسسه عالی بانکداری،۱۳۷۰ص۲۱۰ ↑
-
- ۲ ـ همان منبع،ص ۲۱۵ ↑
-
- ۱ــ تصویب نامه هیئت وزیران ↑
-
- ۲ــ شریف النبی،مرتضی ــ (چرخه توسعه راهنمای رشد شتابان توسعه اقتصادی ـصنعتی کشورهای جنوب شرقی آسیا) ۱۳۸۱ـ ص ۲۷و۲۸ ↑
-
- ۳ ـ منبع قبلی ،ص ۲۸ ↑
-
- ۴ ــ استونر،جیمزـ فریمن ،ادواردـ متون تخصصی مدیریت به زبان انگلیسی،ترجمه دکتر حسن اسماعیل پور و آرمان شرقی ۱۳۸۴،ص۲۳۸ ↑
-
- ۵ ــ منبع قبلی ،ص ۲۶۹ ↑
-
- ۱ ــ تصویب نامه هیئت وزیران. مورخه ۰۵/۰۹/۱۳۸۴ ↑
-
- ۱ ــ نشریه اقتصاد ایران، شماره ۹۳، آبان ۸۵٫۲ ـ سجادی، عبدالخالق، دنیای اقتصاد، ش ۱۲۸۵، ۲۱/۰۴/۸۶، ص ۱۳ ↑
-
- ۱ ـ فرجادی، غلامعلی ـ مقاله روزنامه سرمایه، ش ۴۷۱،۱۲ خرداد ۸۶، ص ۱ ↑
-
- Hulme, David and Mosley, Paul, Finance against Poverty, London 1996, p.102 ↑
-
- respective control groups ↑
-
- بر طبق مطالعات انجام شده توسط مؤسسه غیرانتفاعی”کاشف” حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد مشتریان در سال ۲۰۰۳ شغل شخصی داشتند و در مورد بقیه مشتریان همسر، فرزندان و سایر خویشاوندان استفاده کننده از اعتبار برای فعالیت های خانوادگی بودند. ↑
-
- – Norafifah. ↑