سازمان دهی میکند.یک سیستم متعارف برنامه ریزی منابع سازمان شامل ماژول هایی مانند مدیریت تدارکات حسابداری ومالی مدیریت منابع انسانی ، تولید وتوزیع وزنجیره تامین میباشد ( عادل آذر و همکاران،۱۳۹۱ ،۱۰۹).
منابع حسابداری[۶]ERP:سیستم ERP شامل مجموعه های گوناگون ومتعددی است که یکپارچگی آن ها اهمیت وارزشی مضاعف رابرای سازمان و شاخه های مختلف آن پدید می آورد که از آن جمله عبارتند از :فروش و بازاریابی برنامه مادر واصلی برنامه ریزی پیش نیاز مواد ، برنامه ریزی پیش نیاز ظرفیت صورت حساب مواد ، خرید ، کنترل کارگاه ، حساب پرداخت ها و مطالبات ، تدارکات مدیریت دارایی ،حسابداری مالی بیشتر سیستم های ERP موجود اینقدر انعطاف پذیر هستند که بعضی از زیر سیستم های نرم افزار ERP را بدون نیاز داشتن کل جامعه راه ا ندازی کرد(بزرگمهری،۱۳۸۶،۱۸۹).
فناوری اطلاعات[۷]:فناوری اطلاعات عبارت است از تمامی اشکال فناوری که به منظور پردازش، ذخیره سازی وانتقال اطلاعات در قالب الکترونیکی به کار گرفته میشوند. تجهیزات فیزیکی که برای این منظور به کار میروند عبارتند از رایانه ها شبکه و تجهیزات ارتباطی ، فکس و نرم افزار های الکترونیکی فناوری اطلاعات به طور کلی به دامنه گسترده ای از تجهیزات و کامپیوتر ها، ابزارها وذخیره سازی داده ها ، ابزارهای ارتباطات و شبکه ای ، کاربرد ها و خدمات که توسط سازمان ها استفاده شده تا داده ها ، ابزارهای ارتباطات و شبکه ای ،کاربرد ها وخدمات که توسط سازمان ها استفاده شد ه(ایمانی،۵۷،۱۳۹۰).
۱-۱۱-۲تعاریف عملیاتی:
جهت سنجش متغیرهای تحقیق از ابزار های پرسشنامه استفاده شد.
در تحقیق حاضر متغیرتکنیک های حسابداری مدیریت با بهره گرفتن از پرسشنامه ۱۴ سوال در بردارنده مفاهیمی چون هزینه یابی به قیمت گذاری ،تجزیه و تحلیل سود آوری ،تصمیم گیری برای سرمایه گذاری بودجه بندی که هر یک به چند بخش تقسیم می شود که مورد سنجش قرار گرفته است
در تحقیق حاضر متغیر تکنیک تصمیم گیری برای سرمایه گذاری با بهره گرفتن از پرسشنامه۶سوال در بر دارنده مفاهیمی خالص ارزش فعلی ،نرخ بازده داخلی ،نرخ بازده حسابداری ،شاخص سودآوری ،دوره بازگشت سرمایه ،قابل اتکا بودن نتایج مورد سنجش قرار گرفت.
در تحقیق حاضر متغیر بودجه بندی با بهره گرفتن از پرسشنامه ۱سوال در بر دارنده مفاهیمی چون سیستم بودجه ریزی مورد سنجش قرار گرفت.
در تحقیق حاضر متغیر سیستم ERPبا استفاده از پرسشنامه ۵سوال در بردارنده مفاهیمی چون پیاده سازی سیستم ERP و زمان مورد نیاز برای پیاده سازی و هزینه پیاده سازی مورد سنجش قرار گرفت .
در تحقیق حاضر متغیر منافع حسابداری مالی ERPبا استفاده از پرسشنامه۱۵ سوال در بردارنده مفاهیمی چون زمان بستن حساب ها و زمان صدور صورت های مالی ، سرعت جمع آوری داده ها ، ثبت معاملات ، سرمایه در گردش ، انسجام برنامه کاربردی ، انعطاف پذیری مورد سنجش قرار گرفت..
در تحقیق حاضر متغیر فن آوری اطلاعات با بهره گرفتن از پرسشنامه ۴ سوال در بر دارنده مفاهیمی چون بر قراری ارتباطات با تمام بخش ها ، تولید اطلاعات، جمع آوری آسانتر و سریع تر اطلاعات مورد سنجش قرار میگیرد .
در تحقیق حاضر متغیر هزینه یابی با بهره گرفتن از پرسشنامه ۲ سوال در بر دارنده مفاهیمی چون کاهش پرسنل ، کاهش هزینه جمع آوری داده ها مورد سنجش قرار میگیرد.
فصل دوم: مبانی نظری پیشینه تحقیق
۲-۱مقدمه
برای ایجاد سیستم اطلاعاتی در یک سازمان دو راه حل وجود دارد.در روش اول سیستم اطلاعات مدیریت، مخصوص یک سازمان تولید می شود . برای این کار لازم است گروهی از کارشناسان سیستم، نرم افزار، سخت افزارو تکنولوژی های سازمان با تجزیه و تحلیل کامل و دقیق سازمان به صورت قدم به قدم و بررسی کلیه زیر سیستم ها توسط متخصصین امرکلیه مراحل تولید یک سیستم اطلاعاتی شامل مطالعه مقدماتی جهت شناخت وضعیت موجود، طراحی وضعیت موجود، طراحی گردش اطلاعات منطقی سیستمها، طراحی بانکهای اطلاعاتی و ارتباط زیر سیستمها با یکدیگر ( ارتباط سیستمهای تولید، فروش، خرید، مالی، نیروی انسانی و…با یکدیگر) و در نهایت برنامه نویسی آن ها انجام میگردد.همان گونه که مشهود است این روش بسیار زمانبر و پرهزینه خواهد بود اما در نهایت نتیجه کارمطلوب و کاملاً مطابق با نیازهای سازمان خواهد بود.
در روش دوم خرید یک بسته سیستم اطلاعاتی آماده و سفارشی کردن آن است بدین معنی که از نرم افزارها و سیستم هایی که در سازمانهای مشابه مورد استفاده قرار گرفته و توسط شرکتهای معتبر ارائه و پشتیبانی میگردند استفاده شود. لازم به توضیح است که این نرم افزارها توسط کارشناسان داخل و خارج سازمان همخوان با نیازهای سازمان شده و سپس مورد بهره برداری قرار می گیرند. در این روش علاوه بر کاهش چشمگیر زمان ، هزینه های کمتری نیز به سازمان تحمیل می شود. در این روش احتمال می رود که در پایان، قسمت های از سیستم اطلاعات مدیریت کاملاً مطلوب نباشد که آن را نیز می توان با بازنگری های بعدی به حد مطلوب رساند.یکی از این نرم افزارها سیستم ERPاست( اسدی،۱۳۸۷،۱۲).
به کارگیری و پیاده سازی فرایند سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان ERP یک چالش فنی واجتماعی است که بر سطوح استراتژیک و عملیاتی شرکت تاثیر گذار خواهد بود ولزوما اجرای آن بازده مورد انتظارسازمان استفاده کننده را به همراه نخواهد داشت (صارمی همکاران،۱۳۸۵،۴۷).
این درحالی است کهERP یک سیستم کامپیوتری پر هزینه و پیشرفته است ، در گذشته ،فقط توسط شرکتهای بزرگ مورد استفاده قرار گرفته ، اما اخیراً استفاده از این سیستم ها مورد توجه SMEها [۸]نیز قرارگرفته است .به دلیل محدود بودن استفاده از ERP درSMEها ،تحقیقات موجود پیرامون به کارگیری عوامل کلیدی موفقیت ویا شکست ،مزایا ،محدودیتها و.. سیستم ERP تاحد بسیارزیادی از تجربیات شرکت های بزرگ نشأت گرفته است. اما با افزایش تعداد SME هایی کهERP را در سازمان خود پیاده سازی نموده اند تحقیقات پیرامون ویژگی های سیستم ERP مناسب برای SME ها نه تنها ممکن بلکه ضروری است ( ملاحسینی و همکاران،۴۹۶،۱۳۸۹).
در این فصل ابتدا به مبانی نظری و ادبیات موضوع از جمله معرفی سیستم ، منشا پیدایش و استقرار سیستم حسابداری و فناوری اطلاعات و سازگاری سیستم برنامه ریزی منابع سازمان با تجارت الکترونیک و نقش حسابداران در محیط کسب وکار را مورد بررسی قرار گرفت و در بخش آخر به مرور چند نمونه از پژوهش های انجام شده در این زمینه پرداخته شده است.