و از آنجا که چنین به نظر میرسد «مجوز دادگاه» موضوع ماده ۲ «قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور» از تصمیمات حسبی تلقی میگردد که در پاسخ به درخواست مشترک زوجین اتخاذ میگردد و این درخواست نباید لزوماًً در قالب دادخواست تقدیم گردد و طرف دیگر (خوانده) نیز ندارد. این تصمیم شکل غیابی و در نتیجه واخواهی، قابلیت تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی ندارد. اعتراض به تصمیم مذکور نیز بر اساس ماده ۴۴ قانون امور حسبی امکان پذیر است و امکان اعاده دادرسی نسبت به این تصمیم بعید به نظر میرسد.
مبحث دوم : مفهوم شناسی نسب و ارث
گفتار اول : مفهوم نسب
هیچ یک از تعاریفی که در مفهوم نسب ذکر شده اند، حقیقت و ماهیت نسب را بیان ننموده اند که آیا رابطه ای اعتباری و قراردادی است، یا امری تکوینی و واقعی؟ با توجه به عدم تعریف ماهیت نسب از سوی شارع یا قانونگذار می توان ادّعا کرد که مقنن در رابطه با حقیقت نسب از عرف پیروی میکند و به اصطلاح اصولی، در مورد عنوان نسب، حقیقت شرعیه یا متشرّعه ای وجود ندارد، البته این بدان معنا نیست که نسب اعتباری محض است و هیچ گونه وجود حقیقی ندارد، بلکه نسب از اعتبارات نفس الأمری و دارای منشأ اعتبار واقعی است.
اهمیت بحث نسب در احکام وضعی بسیار بوده زیرا با تشخیص انتساب فرزند حاصله از طریق درمان ناباروری با بهره گرفتن از روش اهدای گامت و جنین می توان در مورد مسائل مهم دیگر همچون محرمیت، ارث، نفقه، حضانت و… نظر دارد. بنابرین صرف نظر از جواز یا عدم جواز اهدای گامت و جنین ضروی است، نسب طفل متولد از آن بررسی گردد.
بحث حاضر فقط به بررسی نسب به معنای اخص یعنی رابطه پدر فرزندی و مادر فرزندی در مورد طفل از مادر جانشین اختصاص دارد.
با توجه به موارد ی که در مبحث نسب و ماهیت آن در گفتار اول بند اول بحث شد در خصوص ماهیت نسب چهار نظریه مطرح است:
۱٫ نسب یک حقیقت شرعیه است که صرفاً قانون یا شرع آن را جعل میکند. بدین معنا که هر نسبی را که مقنن آن را مشروع و قانونی بداند، نسب مشروع و قانون است. مثلاً مطابق قانون مشروعیت انگلیس[۱۰۲] مصوب ۱۹۵۹ و مواد۳۳۰ و ۳۳۱ قانون مدنی فرانسه، طفل غیر مشروع با ازدواج بعدی والدین او مشروع میشود و مشروع کردن نسب یا با ازدواج تحقق مییابد و یا به حکم مقامات قضایی، بنابرین قانونگذار فرانسه و انگلیس، در کنار نسب مشروع، نسبت به برقراری نسب اطفال نامشروع نیز جعل قانون نموده است.[۱۰۳]
۲٫ نسب یک امر واقعی، طبیعی و تکوینی است که از طریق ژنتیکی و یا انتقال اجزای سلولی و ژنتیکی یک شخص قابل تحقق است، اگر چه نحوه انتقال این اجزاء مشروع نیز نباشد.[۱۰۴]
۳٫ نسب یک حقیقت عرفیه است یعنی هر رابطه و نسب را که عرف قابل تحقق بداند، قانون نیز همان را میپذیرد کما اینکه حقوق اسلام، نسب خونی قبل از اسلام را که عرف پذیرفته بود، تنفیذ نموده است.[۱۰۵]
۴٫ نسب صرفاً یک رابطه اعتباری است که از راه قانون یا عرف یا اراده طرفین آن قابل تحقق است اعم از اینکه رابطه خونی و ژنتیکی بین طرفین وجود داشته باشد یا خیر.[۱۰۶] به هر حال برای روشن شدن ماهیت نسب باید به چند نکته به شرح ذیل توجه داشته باشیم:
۱ – ماهیت نسب در حقوق ایران
حقوق ایران در خصوص ماهیت نسب، به نظریه حقیقت شرعیه بودن نسب نزدیکتر است. اگرچه در حقوق ایران، به تبع نظریات مشهور فقهای اسلام، واقعی و طبیعی بودن نسب و توجه به عرف نیز تا حدودی تاکنون از نظر دور نمانده است، لیکن نظریه اصلی پذیرفته شده در حقوق ایران، همان نظریه قانونی بودن نسب است. زیرا اعتبار و قرارداد، موجب تحقق نسب نمیشود و در مواردی همانند تبنی (فرزندخواندگی) که در حقوق برخی از کشورها نیز موجب تحقق و شناسایی نسب است. رابطه اعتباری و قراردادی فرزندخواندگی در حقوق اسلام و ایران موجب نسب شناخته نشده است و در قرآن کریم به صراحت آمده که فرزند خواندگی موجب تحقق رابطه حقیقی فرزندی نمیشود[۱۰۷] و ازدواج مؤمنان با فرزندخواندهها و زنان سابق فرزند خوانده آن ها نیز مجاز شناخته شده است.[۱۰۸]
همچنین رضاع نیز اگر چه وفق نظر مشهور فقها و قانون مدنی ایران[۱۰۹] از موانع نکاح محسوب میشود ولی موجب تحقق نسب نیست و سایر آثار نسب غیر از مانعیت در نکاح را ندارد و رضاع صرفاً از حیث مانعیت نکاح همانند نسب است و صرف نشر حرمت را نیز نمیتوان جعل نسب دانست.[۱۱۰] بنابرین رضاع که یک امر اختیاری است و با اراده و اختیار اشخاص قابل تحقق است، موجب تحقق نسب نمیشود و به تعبیر قرآن حرمت خواهر و مادر رضاعی نیز[۱۱۱] فقط از حیث نکاح میباشد.
۲ – نسب نامشروع
شایان ذکر است که تکّون هر کودکی در اثر رابطه بین زن و مرد میّسر است اگر در بین آن ها ارتباط برقرار نشود، عادتا محال است بچهای به دنیا بیاید چنان که مریم مقدّس در جواب پیک خداوند سبحان که به او مژده عیسی را داد و گفت:أن اللّه یبشّرک بکلمه منه اسمه المسیح عیسی بن مریم.[۱۱۲] گفت:انی یکون لی ولد و لم یمسنی بشر. [۱۱۳]
رابطه بین زن و مرد که سبب تکون کودک می شود بر سه قسم است:رابطه مشروع، رابطه غیر مشروع و رابطهای که مورد اختلاف است آیا مشروع است یا نامشروع.
رابطه مشروع بر دو قسم است: رابطه زوجیت زن و مرد، اعتقاد به رابطه زوجّیت که همان شبهه است.کودکانی که از رابطه مشروع به وجود می آیند کودکان مشروع هستند خواه رابطه از قسم اوّل باشد، خواه از قسم دوّم.[۱۱۴]
رابطه غیر مشروع بر دو قسم است:رابطهای که منجر به زنا می شود و رابطهای که در آن زنا نیست لکن در اثر تماس زن و مرد نامحرم، زن حامله می شود، مانند پسر و دختری که نامزد شدهاند و قبل از اجرای عقد در اثر تفخیذ دختر حامله شده است . کودکانی که از رابطه غیر مشروع به وجود می آیند، کودکان نامشروع هستند خواه از قسم اوّل باشند و خواه از قسم دوّم.
در این قسمت کودکان نامشروع و احکام فقهی و حقوقی آنان بررسی می شود و پاسخ داده می شود که کودکان نامشروع چه کسانی هستند وآیا کودک تلقیحی و آزمایشگاهی، مشروع است یا نامشروع .
در این مبحث احکام فقهی و حقوقی کودکان نامشروع بررسی می شود موضوع بحث از دو جمله ترکیب شده است:
۳ – احکام فقهی و حقوقی، کودکان نامشروع.
احکام فقهی و حقوقی در دو مرحله مورد مطاله قرار می گیرد:حقوق مدنی و حقوق جزا
مرحله اوّل-احکام حقوقی مدنی؛احکامی که در این مرحله بررسی می شود به قرار ذیل است:
۱ -نسب کودکان نامشروع.
۲- آیا کودکان نامشروع در حکم اسلامند؟
۳ -توارث، کودکان نامشروع از چه کسانی ارث میبرند و چه کسانی وارث آنان هستند؟
۴ – محرومیّت و ازدواج.
۵ – حضانت و ولایت.
۶ – نفقه و اطاعت، یعنی نفقه کودکان نامشروع را چه کسی به عهده می گیرد؟آیا پدر نامشروع بر کودک نامشروع واجب الّنفقه می شود؟و آیا کودک نامشروع لازم است از پدر نامشروع خود اطاعت کند؟
مرحله دوّم- احکام حقوق جزا، احکامی که در این مرحله بررسی می شود به قرار ذیل است:
۷- اسقاط جنین ناشی از زنا.
۸- دیه جنین که در اثر جنایت سقط شده است چقدر است؟و چه کسانی از این دیه ارث میبرند؟
۹- اگر ولد الّزنا به وسیله ولد حلال کشته شود، قاتل قصاص میشودیا خیر؟