در فصل اول به بیان کلیات پژوهش توجه شد، در این فصل پژوهشگر بر آن است که با توجه به موضوع که مبتنی بر ” بررسی عملکرد شرکتهای بورسی قبل و پس از اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها” است، به بیان مفاهیم، نظرات، مفاهیم مرتبط و پیشینه موضوع از منظر پژوهشگران این حوزه بپردازد. در این فصل مبانی نظری در خصوص معیارهای ارزیابی عملکرد و نیز پیشینه پژوهشهای داخلی و خارجی مرتبط با موضوع پژوهش گرداوری گردیده است.
۲-۲، یارانه
در کتب و مقاله های اقتصادی تعاریف متعددی پیرامون مبحث یارانه وجود دارد. به عنوان مثال در یک تعریف ساده، یارانه مبلغ پرداخت شده برای هر واحد از کالا یا خدمت است که یا به صورت مقدار پول مشخص برای هر واحد از کالا و خدمت یا به صورت درصد مشخصی از قیمت هر واحد در نظر گرفتهشده است.
در تعریفی دیگر آمده است : یارانه یا سوبسید، شکلی از کمک مالی است که به یک تجارت و بخش خصوصی پرداخت میشود. بخش عمده یارانهها توسط دولت برای تولید کنندگان یا توزیع کنندگان در یک صنعت، جلوگیری از رکود آن صنعت، ممانعت از افزایش قیمت تولیدات آن و یا برای ترغیب استخدام نیروی کار بیشتر اعطا میشد. مثال آن یارانههایی است که برای حمایت از صادرات، یا به منظور پایین نگه داشتن هزینه های زندگی برای برخی خوردنیها و یا برای افزایش تولید مزارع و رسیدن به خودکفایی در تولید غذا پرداخت میشوند. یارانهها میتوانند با رقابتی ساختن مصنوعی کالاها و خدمات داخلی در مقابل واردات، به عنوان شکلی از حمایت گرایی یا محدودیت تجاری باشند.
همچنین یارانهها میتوانند در بازارها اخلال ایجاد کرده و هزینه های بزرگی را بر اقتصاد تحمیل کنند. تعریف مناسب از یارانه دارای برخی از ارکان ضروری همچون نوع پرداخت، اعم از مستقیم یا غیر مستقیم، بلاعوض یا معوض، نقدی و غیر نقدی بودن، دوره پرداخت و اهداف مختلفی همچون پایین نگه داشتن سطح قیمتها، افزایش قدرت خرید واقعی(حمایت از اقشار کم درآمد و توزیع درآمد) توزیع بهینه، تامین رفاه اجتماعی و یاحتی جبران هزینه های ناشی از سیاستهای دولت و… برای یارانهها قابل تصوراست.
تعریف یارانه: هر گونه پرداخت انتقالی را گویند که به منظورحمایت از اقشار کم درآمد و بهبود توزیع درآمد، از محل خزانه دولت و هرآنچه که میتواند به خزانه دولت واریز گردد به صورت نقدی و یا جنسی به خانوارها و تولیدکنندگان کالا و خدمات تعلق میگیرد (رحیمی، ۱۳۷۵).
۲-۲-۱) انواع یارانهها
به طور کلی بسته به گستردگی یا محدودیت وظایف دولت در اقتصاد و نوع مداخلات آن یارانهها را میتوان در طبقه بندیهای گوناگون جای داد. در این زمینه کلی ترین دسته بندی یارانهها شامل یارانه کالاهی مصرفی، یارانه خدمات اجتماعی و یارانه کالاهای واسطهای برای تولیدکنندگان میگردد.
برای یارانهها، طبقه بندیهای دیگری نیز ارائه کردهاند که یارانه پنهان و آشکار و همچنین یارانه مستقیم و غیر مستقیم از آن جملهاند. ولی در هر حال این نکته را باید درنظر داشت که تعاریف فوق نسبی است و به همین دلیل میتوان دسته بندیهای بیشتری مطرح نمود. با توجه به موضوع پژوهش حاضر، یارانه مورد بحث شامل یارانههای کالاهای مصرفی، غذایی، دارو وسوخت و برخی کالاهای واسطهای بود. و به لحاظ روش اعطا، یارانه مستقیم و غیر مستقیم مورد بررسی قرار میگیرد. کیکن یارانههای اعطایی به خدمت اجتماعی نظیر آموزش و پرورش، آموزش عالی، بهداشت و درمان، تربیت بدنی و… مورد بحث نخواهدبود (سیف، ۱۳۸۹).
۲-۲-۲) روش های پرداخت یارانه
با توجه به تعاریف بالا روش های پرداخت یارانه در سه طبقه جای میگیرند:
-
- یارانه مستقیم نقدی: یارانهای که به صورت پرداخت نقدی و به منظور افزایش درآمد خانوارهای هدف اعمال میشود.
-
- یارانه مستقیم ارزشی: یارانه ای است که به صورت اعطای کالابرگ با ارزش خاص برای مصارف خاص به خانوارهای هدف پرداخت میشود.
- یارانه غیر مستقیم: یارانه ای است که به صورت تعیین قیمت کالا و خدمات به میزانی کمتر از قیمت واقعی آن تعیین و اعمال میشود. و اصولا مورد استفاده عموم قرار میگیرد. ماهیت یارانه غیر مستقیم به گونه ای است که به هر واحد فیزیکی از کالا تعلق میگیرد و معمولا در مورد کالاهایی اعمال میشود که تولید و یا توزیع آن ها توسط دولت و یا تحت نظارت مستقیم آن انجام میگیرد.
با توجه به تعریف فوق، مجموعه پرداختهای نقدی و غیر نقدی که به عنوان مابه التفاوت قیمت واقعی و قیمتهای تعیین شده به مصرف کنندگان فرآوردههای نفتی، برق، گاز و کالاهای اساسی و دارو تعلق میگیرد و همچنین کلیه پرداختهایی که برای کمک به اقشار خاص و مؤسسات ارائه کننده خدمات و کالاهای عمومییا سازمانهای حمایتی انجام میپذیرد یارانه محسوب میگردد (همان منبع).
۲-۲-۳) روش های عمده پرداخت یارانه در کشورهای مختلف
مطالعه تجربی کشورهای مختلف نشان میدهد که عمده ترین روش های پرداخت یارانه در بخش مصرف شامل “نظام نقدی”،”نظام کالایی”،”نظام همگانی قیمتی”و “نظام کالابرگی” است.
نظام نقدی
تحت این نظام یارانه نقدی به دو صورت مستقیم و مشروط پرداخت میشود.
یارانه نقدی مستقیم: این یارانه به تدارک کمک در قالب”پول نقد” به فقرا و کسانی که در معرض خطر احتمالی بوده و در صورت فقدان پرداختها دچار فقر و تنگدستی خواهند شد، گفته میشود. به عبارتی دیگر به لحاظ اقتصادی با افزایش درآمد فرد، به منظور حصول مطلوبیت بیشتر، مجموعه امکان پذیری وی افزایش مییابد. مزایای یارانه نقدی مستقیم نسبت به سایر نظامها ساز و کار قیمتها را کمتر مختل میسازد. دامنه انتخاب افراد را نیز افزاش میدهد.
یارانه نقدی مشروط: به صورت مشروط در اختیار افراد قرار میگیرد، فقرا موظفند مبالغ مذکور را صرف سرمایه گذاری در زمینههایی چون سرمایه انسانی حضور فرزندان در مدارس و یا استفاده منظم از خدمات بهداشتی پیشگیرنده کنند (سعیدی،۱۳۷۰).