معلمان شرکت کننده در این جلسات علاقه زیادی به انجام یک تجربه از درس پژوهی داشتند. آنان این اطلاعات را به معلمان مدارس دیگر و والدین دانش آموزان نیز منتقل کردند. نتیجه هنگامی ظاهر شد که از سال ۱۳۸۳ تعداد قابل توجهی از والدین دانش آموزان به دیدار ازکلاسهای درس پرداختند. نتیجه مقدماتی ورود درسپژوهی به عرصه آموزش ایران، نگرش جدیدی بود که در زمینه توسعه حرفهای معلمان، در تئوری و عمل، به دست آمد. معلمان ایرانی برای اولین بار آموختند که چگونه از کلاس درس و فعالیتهای گروهی خود، یاد بگیرند. با گزارشاتی که معلمان میدادند، به خصوص خودارزیابی[۱۸۹] و ارزیابیگروهی[۱۹۰]، در عمل نشان دادند که این توانایی را دارندکه از خود و دیگران بیاموزند.
قسمت دیگر پروژهی غنیسازی مدرسه، به کارگیری راهنمایان تعلیماتی در مدارس برای بهبود آموزش بود تا ارزیابی . این تجربه بسیار موفقی بود که راهنمایان تعلیماتی شریک حرفهای معلمان باشند نه بازرس کار آنها!
راهنمایان تعلیماتی با معلمان در فعالیتهای درسپژوهی مشارکت کردند و رابطه خوبی بین آنها برقرارشد. راهنمایان تعلیماتی درباره اثر بخشی بیشتر درسپژوهی در آموزش ایران پیشنهاداتی دادند.کارگاه های آموزشی را برای تبادل نظرات روی توسعه مشارکت و فعالیتهای گروهی در کلاس درس و بررسی دقیق نحوه تطبیق درس پژوهی از ژاپن به ایران تدارک دادند(سرکار آرانی، ۲۰۰۶). سرکارآرانی ضمن بیان چالشهای اجرای این طرح در ایران به لزوم بومیسازی این روش بسیار تأکید میکند.
-
-
- اکتفایینژاد در پایان نامه خود به بررسی تأثیر درسپژوهی در معلمان ریاضی دوره متوسطه در یکی از مناطق استان فارس می پردازد. این پایان نامه به روش پژوهشکنشی در یک گروه ۴ نفری از معلمان منطقه صورت گرفته است. پژوهشگر درسپژوهی را به عنوان روش مطلوب معرفی می کند و آن را در چهار مقوله زیر مؤثر میداند:
-
-
- آموزش ضمن خدمت معلمان؛
-
- بازتابی شدن معلمان؛
-
- یادگیری دانش آموزان؛
بهبود روشهای تدریس(اکتفایی نژاد، ۱۳۸۵).
-
- خاکباز در پایان نامه ی خود به بررسی تاثیر درس پژوهی بر توسعه حرفه ای معلمان ریاضی در دوره متوسطه در ناحیه ۲ کرمان می پردازد .این پژوهشگر به صورت کیفی در پژوهش خود ، افزایش یادگیری دانش آموزان را به عنوان یک اصل در نظر گرفته ، که لازمهی آن، بهبود تدریس معلم و لازمهی چنین بهبودی، توجه به توسعه حرفهای معلمان ریاضی میباشد. برای این منظور وی شیوه درس پژوهی را به عنوان الگویی در جهت توسعه حرفهای معلمان ریاضی، مورد تجزیه و تحلیل قرارمی دهد. هنگام تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش، مؤلفه هایی را که به طور بارز در توسعه حرفهای معلمان مؤثر بودندرا در سه دسته ادراک معلمی، اعمال معلمی و ارزشهای معلمی قرار میدهد.(خاکباز،۱۳۸۶)
- حبیب زاده در پایان نامه خود به بررسی تاثیر درس پژوهی بر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه سوم دبستان و خودکارآمدی معلمان آن ها در شهرستان قم می پردازد. وی در باره نتایج این پژوهش اظهار میدارد که معلمانی که در درس پژوهی شرکت کردهاند زمان قابل توجهی را صرف بحث درباره اهداف و نتایج یادگیری ، همکاری با همکاران حرفه ای ، مشارکت در یک فرایند بازنگری گروهی ،طراحی فعالیت های آموزشی جمع آوری شواهد از یادگیری دانش آموزان ، اصلاح و بهبود مبتنی بر شواهد و فعالیت های انتفادی میکنند.مجموع این فعالیت ها به توسعه حرفه ای معلمان و اجساس کارآمدی در راهبردهای آموزشی می انجامد که نتیجه آن پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده است.(حبیب زاده ،۱۳۸۹)
-
۲-۱۳- نقد و بررسی تحقیق های داخل و خارج از کشور
با توجه به مبانی نظری که آمده است ، تحقیقات زیادی در خارج از کشور در باره درس پژوهی شده است.علاقه به استفاده از این پژوهش برای آگاه شدن از نتایج آن مرتبط با نظریه ها ی گذشته و حال (مانند ویگوتسکی و یا پست مدرن ) رو به افزایش است.
در تحقیقات انجام شده در خارج از کشور در زمینه تاثیر درس پژوهی بر حل مسئله ریاضی توسط (فرناندز،کنون و چاکشی،۲۰۰۱) انجام شده که شباهت آن در پژوهش ریاضی بوده است اما محور این پژوهش معلمان و در نتیجه بهبود یادگیری دانش آموزان در موضوع کلی حل مسئله بوده است.
اسمیت و کریستی (۲۰۰۷) و بیکر ،بندل ،جنسیو،اسمیت و تلب (۲۰۰۷) به بررسی تاثیر روش درس پژوهی در آموزش ریاضیات پرداخته و دریافته اند که نگرش دانش آموزان نسبت به ریاضیات تغییر یافته و میزان فعالیت آن ها در حل مسائل ریاضی و مهارت های حل مسئله و تفکر انتقادی آن ها پیشرفت قابل ملاحظه ای کردهاست. این پژوهش نیز با شباهت اجرای درس پژوهی در درس ریاضی با پژوهش حاضر مرتبط ، اما به لحاظ بررسی یک موضوع کلی مانند پیشرفت مهارت های حل مسئله و تفکر انتقادی متفاوت میباشد.
(تاکشی میاکاوا، کارل ونیسلو،۲۰۱۳) تاثیر درس آزاد به عنوان مدلی از درس پژوهی ، را در درس ریاضی دوم دبستان در حل مسئله ، با بهره گرفتن از روش “درک مسئله از راه نقاشی “مورد بررسی قرار داده است . وجه شباهت این تحقیق با پژوهش حاضر استفاده از روش های فعال مانند استفاده از راهبرد مبتنی بر هوش های چندگانه (انفرادی کردن یادگیری ) میباشد و و تفاوت آن در بررسی نکردن نگرش و سه مؤلفه پیشرفت تحصیلی به صورت جداگانه میباشد.
دادلی (۲۰۱۳) تاثیر گفتمان و استفاده از دانش نهفته معلمان در جلسات درس پژوهی را به منظور افزایش دانش عملی و در نتیجه افزایش یادگیری دانش آموزان مورد بررسی قرار داده است.این پژوهش از جهت انتخاب دوره سنی ۹ سال با تفکر فعال ریاضی بر روی بسط سوالات باز با بهره گرفتن از گفت و گوی دو نفره در ریاضیات پرداخته که با پژوهش حاضر شباهت دارد اما تفاوت آن دربررسی گروه دوم شامل پسرانی که در نوشتن مشارکت نداشتندبوده است ،ولی معلمان هر دو گروه به تاثیر درس پژوهی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اشاره میکنند .که با یافته های این پژوهش مرتبط میباشد.
ازجمله تحقیقات داخل کشور در مورد تاثیر درس پژوهی بر توسعه صلاحیت های حرفه ای معلمان می توان پژوهش خاکباز (۱۳۸۶) را مورد بررسی قرار داد که از لحاظ تاثیر درس پژوهی بر رشد دانش معلمان ریاضی با تحقیق حاضر شباهت داشت ، اما و جه تمایز آن ، این بود که پژوهش وی در دوره متوسطه اول انجام شده و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را مورد مطالعه قرار نداده است.
اکتفایینژاد (۱۳۸۵)نیز تأثیر درسپژوهی برمعلمان ریاضی دوره متوسطه را مورد بررسی قرار داده است، تفاوت پژوهش وی نیز این بود که در دوره متوسطه انجام شده و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را مورد بررسی قرار نداده است.