تحلیل عاملی یکی از پیشرفته ترین فنون آماری است که در جهت دستیابی به بسیاری از هدفهای علمی و پژوهشی مانند مدل سازی، فرضیه سازی، رواسازی تستهاف تشخیص پاره تست ها و فراهم ساختن زمینه اجرای سایر روش های پیشرفته آماری مانند رگرسیون چند متغیری و معادلات ساختاری به کار می رود. ( هومن،حیدر علی؛عسگری،علی , ۱۳۸۴)هدف تحلیل مؤلفه های اصلی، کمک به برآورد ماتریس همبستگی است که از طریق یافتن معادله مشخصه ماتریس صورت میگیرد. ( فطرس،محمد حسین؛ نجارزاده،ابوالفضل, ۱۳۸۹).
به عبارت دیگر،این روش برای مطالعه الگوی روابط میان تعداد زیادی متغیر وابسته به کار می رود، و هدف آن کشف چیزی درباره ماهیت متغیرهای مستقلی است که بر آن ها اثر میگذارد،حتی اگر این متغیرها هرگز به گونه مستقیم اندازه گیری نشده باشد. متغیرهای مستقلی که از این طریق استنباط می شود عامل نام دارد.
تحلیل عاملی میتواند به چهار پرسش عمده پاسخ دهد:
۱-برای تبیین الگوی روابط بین متغیرها به چند عامل مختلف نیاز است؟
۲-ماهیت این عوامل چیست؟
۳-عامل های نظری چگونه میتوانند داده های مشاهده شده را تبیین کنند.
۴-چه مقدار از واریانس هر متغیر مشاهده شده اساسا تصادفی یا یگانه است؟
بنابرین، هدف تحلیل عاملی کشف ساده ترین الگو از میان الگوهای مربوط به روابط بین متغیرهاست. ( هومن،حیدر علی؛عسگری،علی , ۱۳۸۴)
یکی از صنایع مهم و نوپای ایران صنعت ساخت واکسن است که غیر از چند واکسن ب. ث . ژ –سرخک و…. سن سایر واکسنها به کمتر از بیست سال میرسد . صنعت واکسن صنعتی بسیار انحصاری در دست کشورهای محدودی است . صنعت واکسن به مجموعه شرکتهایی اطلاق می شود که در هر کدام از زمینههای زیر فعالیت دارد :
۱-تحقیقات ۲- ابداع ۳- ساختار ۴- بازاریابی یا توزیع و فروش
آنچه که در صنعت واکسن سازی بسیار حائز اهمیت است آنست که تمام درآمدهای کمپانی های دخیل عوامل محدود شده ای که درصنعت واکسن محدود کننده درآمد واکسن هستند عبارتند از :
الف) بازار محدود به لحاظ میزان مصرف در مقایسه با صنعت دارد .
ب ) نیاز به سرمایه گذاری کلان به ویژه در مراحلR&D وجود دارد . همچنین کارخانهها تولید واکسن هزینه های زیادی را باید جهت استقرار استانداردهای جهانی صنعت واکسن را صرف نمایند.
ج ) برای هر فرآورده نیاز به خطوط انحصاری تولید وجود دارد .
صنعت واکسن صنعتی نسبتا کوچک در مقایسه با کل صنعت داروسازی است . به گونه ای که تنها ۵/۱ % صنعت وارد را این صنعت در برمی گیرد. در عین حال این صنعت ، از رشد بسیار خوبی (سالیانه ۱۰% ) در کل جهان برخوردار است . میزان فروش واکسن در دنیا در سال ۲۰۰۵ میلادی برابر با ۶/۱۰ میلیارد دلار آمریکا بوده ، این میزان در سال ۲۰۱۰ از ۶/۱۰ میلیارد دلار به ۲/۱۸ میلیارد دلار آمریکا رسید. رشد این صنعت ، به میزان قابل توجهی افزایش یافت که علت عمده آن نیاز به فرآورده های جدید است .
۷۰ مرکز تولید واکسن در ۲۸ کشور دنیا وجود دارند . اما نکته قابل توجه آن است که ۸۵% واکسن دنیا توسط فقط ۵ کمپانی تولید می شود . ۲ کمپانی اصلی از این ۵ مرکز عمده امریکایی و دیگر مراکز در اروپا مستقرند . درتمامی دنیا فقط یک شرکت است که قادر به تولید تمامی واکسن هایی برنامه ایمنی سازی است. اقتصاد صنعت واکسن بسیار متفاوت از ۳۰ سال گذشته است. ۳۰ سال قبل ۳۵ شرکت واکسن ساز فقط بازار آمریکا را تامین میکردند.
طی سالهای ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۱ از ۱۴ تولید کننده جهانی واکسن ۱۰ تولید کننده ، بخشی یا تمامی تولید است خود را به دلایل سود کم ، هزینه های R&D بسیار کلان، مشکلات تولید و بازار نامطمئن متوقف کردند .
مقایسه هزینه های توسعه در دو بخش صنعت داروسازی و صنعت واکسن سازی بیانگر آنست که در هر دو قسمت هزینه های بسیار بالا و تقریبا نزدیک به هم است . هزینه تحقیق و توسعه در صنعت واکسن ۴۴ % کل هزینه ها و در داروسازی ۴۶ % کل هزینه هاست . هزینه های بازاریابی و اداری و فروش در صنعت واکسن سازی ۲۴ % و در صنعت داروسازی ۳۵ % کل هزینه ها را شامل میگردد. هزینه های تولید و توزیع نیز در این دو صنعت (واکسن سازی و داروسازی ) به ترتیب ۳۰ و ۱۹ درصد کل هزینه ها را شامل میگردد. ملاحظه میگردد که ۲ % تفاوت در این هزینه ها وجود دارد که این تفاوت مربوط به هزینه های مربوط به گردش تجرد مالی در صنعت دارویی میباشد
یکی دیگر از دلایل هزینه های تولید واکسن به الزام کارخانه ها در رعایت بالاترین سطح استاندارد در ساخت واکسن و رعایت اصول کیفیت ( QA,QC,GMP ) میباشد .تحت لزوم رعایت این استانداردها ، تولید مواد فعال موجود در این فرآورده ها توسط خود این صنایع میباشد . در حالی که مواد فعال مورد استفاده در صنایع دارویی از کارخانهها شیمیایی تهیه میکردند. همچنین در فرایند تولید واکسن مراحلی از کشت میکرو ارگانیسم مورد نیاز است که خود باعث افزایش احتمال آلودگی در مراحل تولید می شود. و نهایتاً آنکه محصول نهای استریل نمی شود و در مرحله فرمولاسیون احتمال آلودگی بسیار زیاد است . (دکتر سعید عطایی, ۱۳۸۹)
هپاتیت اصطلاحات به بیماریهای حاصل از التهاب کبد گفته می شود . زردی (یرقان ) در واقع یک ظهور بالینی برای عدم عملکرد صحیح کبد بوده که در اثر دفع ناقص رنگدانه های صفراوی از سلولهای کبدی آسیب دیده ایجاد شده و باعث تغییر و کدری پوست و بافتهمبند چشم به زردی و دفع ادرار تیره رنگ میگردد.
اپیدمی یرقان (هپاتیت ) سالها پیش به وسیله boby lonioms توصیف گردید ، اما عنوان بدون بیماری و درگیری کبد در مبتلایان به آن در اواخر قرن نوزدهم شناخته شد . در سال ۱۸۸۵ بوین ، وجود نوعی از هپاتیت را که از تزریق انتقال می یافت برای اولین باردر افراد گیرنده واکسن آبله مرغان که از لنف انسان تهیه شده بود ، گزارش کرد . پس از آن وقوع زردی در افراد دریافت کننده سرم از کسانی از سرخک و اریون بهبود یافته بودند نیز مشاهده شد و از این رو سرم به عنوان واسطه انتقال معرفی می گردید.
تلاش های اولیه برای شناخت ویروس هپاتیت ب ، به علت عدم رشد ویروس در کشت سلول و فقدان میزبان مناسب آزمایشگاهی با شکست روبرو شد تا زمانی که بلابرگ در سال ۱۹۶۵ در حین آزمایش بر روی هزاران نمونه خون جهت بررسی صفات پلی مورفیک موروثی در مناطق جغرافیایی مختلف ، به طور اتفاقی آنتیژنی در خون یک فرد استرالیایی کشف کرد و آن را آنتی ژن استرالیایی نامید . در سال بعد ، ارتباط بین این آنتی ژن و ابتلا به هپاتیت سرمی مشخص گردید.