ضریب آلفای کرونباخ
گویه و شماره سئوالات
مؤلفه ها
ابعاد
مفاهیم و متغیرها
.۶۷/۳
.۶۲
.۸۲
.۷۷
.۶۷
۱،۳،۴،۵،۷،۱۸،۳۲،۴۰
،۱۱،۲،۶،۸،۹،،۱۷،۳۷
۲۱،۱۲،۱۳،۱۶،۲۵،۲۶
۱۰،۱۴،،۲۳،۲۷،۳۰،۳۴،۳۵،۳۶،۳۸
۱۵،۱۹،۲۰،۲۲،۲۴،،۳۱،۳۳،۲۸،۲۹،۳۹
کلامی،غیرکلامی ،فراکلامی،برقراری ارتباط
توانایی نه گفتن،بیان و شناخت احساس و نیاز خود،انتقادو انتقاد پذیری و…
همکاری و قبول مسئولیت درخانه،مدرسه و اجتماع
شناخت و درک ارزشهاوقوانین و مقررات و سرویسهای اجتماعی در مدرسه و جامعه
غنی کردن اوقات فراغت ، جلب حمایت دیگران ،تربیت بدنی ،استقلال وهویت یابی
——————–
ضریب آلفای کل ۸۹/
الف)مهارتهای ارتباطی
ب)مهارتهای جرئت ورزی
ج)مهارتهای مسئولیت پذیری
چ)مهارتهای ارزشهای اجتماعی
ه)مهارتهای فراغتی ومقابله ای
جامعه پذیری مدرسه ای
جدول ۳: ابعاد و مؤلفه ای متغیر جامعه پذیری مدرسه ای
روایی و پایایی ابزار پژوهش
برای اجرای این پژوهش پس از گرفتن مشاوره و راهنماییهای لازم از اساتید و مرور و کنکاش پژوهشهای انجام گرفته، جهت سنجش فرضیات و مؤلفه های متغیرهای وابسته و مستقل، دو پرسشنامه ی جداگانه تهیه شد.پرسشنامه ای ۲۷ سئوالی برای سنجش الگوی کاربری موبایل و یک پرسشنامه ۴۰ سئوالی برای جامعه پذیری مدرسه ای که آزمودنی پاسخ خود را در مورد هر گزاره در دامنه ای ازنمرات ۰(اصلا صدق نمی کند) تا ۵(همیشه صدق میکند) نشان میدهد. که در اینجا به بررسی میزان پایایی و روایی آن خواهیم پرداخت:
پایایی یا قابلیت اعتماد ابزار اندازه گیری، موضوعی است که نقشی محوری در مطالعات جامعه شناسی دارد. در واقع پایایی به معنای آن است که آیا روش انتخاب شده موضوع مورد نظر را به طور دقیق می سنجد یا خیر؟(قاضی طباطبایی ۱۳۷۶: ۱۹)یعنی ابزار اندازه گیری تا چه حد قابلیت تکرار داردو اگر با همان واحد تحلیل بار دیگر و یا بارها تکرار شود نتایج یکسانی به دست میآید یا خیر؟ میزان ثبات و انسجام اجزای یک مفهوم و اینکه در صورت تکرار یک ابزاز اندازه گیری در شرایط مشابه نتایج حاصله به چه میزان مشابه اند نیز تبیینی دیگر بر مفهوم پایایی میباشد. برای برآورد میزان پایایی یک ابزار اندازه گیری روش های مختلفی وجود دارد که روش آلفای کرونباخ یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین این روشهاست.(همان ۲۱) پس از اجرای فرمول مربوط به آلفای کرونباخ به طور معمول نتیجه بین (۰)و (۱) نوسان دارد و هرچه به (۱) نزدیک تر باشد نشان دهنده همسازی بیشتر گویه های یک مقیاس میباشد . (منصورفر۱۳۸۵: ۴۹)
در پژوهش حاضر ما برای اندازه گیری میزان آلفای کرونباخ پرسشنامه مذکور هم در سطح خرده مقیاسهای ذکر شده در بخش قبل و هم در سطح کل مقیاس با انجام مطالعه مقدماتی از بین ۳۰ نفر اعضای جامعه آماری خود مشخص گردید که این ضریب برای مقیاس کل متغیر مستقل (الگوی کاربری موبایل،بعدشدت ومیزان ستفاده ) عدد( ۶/۸۰/.)و برای مقیاس جامعه پذیری مدرسه ای در سطح (۸/۸۸/.)نشان دهنده سطح خوب و نزدیک به عالی برای این ابزار اندازه گیری در زمینه انسجام درونی و پایای پودن سئوالات میباشد. (حبیب پورو صفری :۱۳۸۸: ۳۶۶) اندازه این ضریب برای خرده مقیاسهای مربوط به جامعه پذیری مدرسه ای که در جدول مذکور آورده شده اند نیز نشان از همبستگی قابل قبول تمام گویه های این ابزار پژوهشی با همدیگر دارد.
لذا نتیجه می گیریم که پرسشنامه تهیه شده برای دو متغیر مستقل و وابسته در این پژوهش از لحاظ پایایی در سطح قابل قبولی برخوردار بوده و قابلیت تکرار پذیری آن بالا است.
روایی یا اعتبار : روایی بیانگر آن است که آیا ابزار ما قادر به سنجش و اندازه گیری متغیر یا یا سازه ای که برای آن ساخته شده است میباشد یا خیر ؟ در واقع روایی با این مسئله سروکار دارد که یک ابزار اندازه گیری تا چه حد چیزی را اندازه گیری میکند .(بیابانگرد ،۱۳۸۴: ۳۳۶)
یکی از انواع اعتبار که به دنبال بررسی نمونه های معرف یک آزمون میباشد اعتبار محتوایی است که مهم ترین نوع آن اعتبار صوری یا ظاهری است ،بدین معنا که سئوالات آزمون تا چه حد در ظاهر شبیه به موضوعی هستند که برای اندازه گیری آن تهیه شده اند. معمولا در پرسشنامه های محقق ساخته توسط دانشجو تأیید اساتید راهنما یا مشاور دلیلی دال بر اعتبار وری است.(صفری و حبیب پور،۱۳۸۸: ۳۰۰)برای بالا بردن اعتبار صوری یا محتوایی این ابزار پژوهشی بررسی کارهای تجربی که در سط جهان در این خصوص انجام گرفته بود کمک شایانی را به عمل آوردند به نوعی که مثلا برای تدوین سئوالات مربوط به الگوی کاربری موبایل خصوصاً در بین دانش آموزان مقطع متوسطه دو کار تجربی یک توسط پروفسور جیمز کاتز و همکارانش در آمریکا در سال ۲۰۰۵ با عنوان نقش تلفن همراه در محیطهای آموزشی و دیگری کار آقایان سعید معید فر و حمزه گنجی یا عنوان شیوه های استفاده از موبایل در دانش آموزان مقطع متوسطه در سال ۱۳۸۷ میباشد . و در بخش نوع نگرش به موبایل استفاده از کار تجربی پیمایشی دکتر مرلین کمپل در انگلستان با عنوان تاثیر تلفن همراه برزندگی جوانان (۲۰۰۵) و پژوهش میدانی دکتر کمال الدین موسوی با عنوان نوع نگرش به موبایل میزان ونحوه استفاده از آن (تهران ۱۳۸۸) بر غنای مفهومی و اعتبار محتوایی این ابزار پژوهشی افزوده است .
درقسمت سئوالات مربوط به سنجش جامعه پذیری مدرسه ای برای شاخص سازی بهتر و معتبرنمودن محتوای سئوالات مراجعه به آیین نامه هاو دستورالعملها و اهداف آموزش وپرورش مصوب شورای عالی آموزش و پرورش ایران و تطابق هر چه بیشتر این شاخصهاو خرده مقیاسهای مربوط به آن با این اهداف و مواد مصوب ، به همراه استفاده از کار کیفی سرکار خانم دکتر فاتحی زاده و همکارانش در اصفهان با عنوان بررسی نقش و عملکرد دبیرستان در جامعه پذیری دانش آموزان در سال ۱۳۸۴ و الگو پذیری از پرسشنامه مهارت اجتماعی ،که در سال ۱۹۹۲توسط ایندر بیتزن و فوستر طراحی شده است و بارها توسط سایر پژوهشگران نیز به کار رفته بر غنای محتوایی این ابزار نیز افزوده است.
البته جهت بالارفتن اعتبار صوری ابزار این پژوهش کسب مشاوره های لازم و تصحیح ایرادات و اشکالات وارده و تأیید نهایی آن توسط اساتید محترم راهنما و مشاور نقش بسزایی داشته است.
فصل چهارم یافته های پژوهش
مقدمه:
در این بخش به بیان یافته های تحقیق خواهیم پرداخت ،تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق به طور کلی به سه بخش تقسیم گردیده است: