قرارداد بازخرید محصول (buy back)
در این نوع از قرارداد که عموماً در خصوص استخراج معادن، اکتشاف نفت و سایر معاملات عمده صادراتی به کار میرود پیمانکاری که اجرای پروژه را به عهدهمیگیرد بهای آن را کلاً یا جزئاً از محصول تولیدی همان پروژه دریافت میکند که معمولاً مدتزمان طولانی تا وصول بهای قرارداد طی میگردند.
علاوه بر قراردادهای یادشده که صرفاً به عنوان نمونه ذکر گردید انواع دیگری از معاملات متقابل و چندجانبه به لحاظ لزوم توافق بر سر جزئیات فراوان و چانهزنیهای طرفین قرارداد به صورت الکترونیکی منعقد نمیگردد.
فصل دوم:محدودیتهاو موانع حقوقی مرتبط با امنیت مبادلات
مبحث اول: مشکلات مربوط به تشخیص هویت و اهلیت متعاملین،تنظیم اسناد،امضاء و گواهی الکترونیکی
الف: تشخیص هویت و اهلیت متعاملین
تأیید و احراز هویت یکی از مهمترین مسائل در تجارت الکترونیکی و قراردادهای از راه دور محسوب میشود. هویت، ویژگی قابلتشخیص یا شخصیت یک فرد است[۳۷] تأیید هویت روند اثبات تعلق ویژگیهای یک شخص میباشد.
قانون مدنی ایران در ماده ۲۱۲ و ۱۲۰۷ قانون مدنی اهلیت را صفت کسی دانسته که دارایسفه، صغر، ورشکستی و سایر موانع و محرومیت از حقوق (کلاً یا بعضاً) نباشد. این اصطلاح در مقابل حجر یا عدم اهلیت به کار برده میشود.دکتر جعفر لنگرودی صلاحیت شخص را برای دارا شدن حق و تحمل تکلیف و به کار بردن حقوقی که بهموجب قانون دارا شده است را اهلیت دانسته است.[۳۸] بنابرین با دارا شدن اهلیت نه فقط شخص قابلیت دارا بودن حقوق خود (اهلیت تمتع)و اهلیت به کار بردن حقی را که دارا شده است به دستمیآورد بلکه نسبت به اعمال خود دارای تکلیف میشود.
در قراردادهای عادی تشخیص این امر که متعاقدین دارای اهلیت میباشند یا خیر امر دشواری نیست.با ارائه کارت شناسایی و اسناد هویتی و با مراجعه به قوانین داخلی کشور متبوع وی و یا کشور محل تنظیم سند و غیره میتوان دریافت که شخص جهت انجام معامله دارای اهلیت میباشد یا خیر. اهمیت اهلیت در قراردادها ازآنجا نیز ناشی میشود که قواعد مربوط به اهلیت و حجر از قواعد مربوط به نظم عمومی است و قرارداد و توافق طرفیننمیتواند مانع اجرای مقررات مربوط به نظم عمومی و یا برخلاف قوانین و قواعد آمره باشد.[۳۹]
همچنین حتی در مواردی که شخص خود را برخلاف واقع دارای اهلیت ذکر میکند و قرارداد منعقد میشود با اثبات عدم اهلیت معامله باطل میشودبه همین واسطه امکان ابراز هویت غیرواقعی در قراردادهای از راه دور میتواند صحت و اعتبار قرارداد رابه خطر اندازد.
موضوع دیگر حائز اهمیت،عدم اختیار است که با عدم اهلیت که ناظر به ناتوانی شخص در تصرفاتی است که بهحساب خود انجام میدهد متفاوت است به همین علت وضع تاجر ورشکسته با محجوران یکسان نیست[۴۰] همین وضعیت است در خصوص نمایندگی اشخاص حقوقی در صورتیکه فاقد اختیارات لازم جهت انعقاد قرارداد باشد.
علیهذاازآنجاکه در معاملات تجارت الکترونیکی طرفین عقد حضور فیزیکی ندارند، تأیید هویت متعاقدین از اهمیت بسزایی برخوردار استوازآنجاکه هویت طرف مقابل به صورت های گوناگون میتواند در انعقاد قرارداد و آینده تعهدات طرفین سرنوشتساز باشد،قابلتشخیص بودن هویت و اثباتآنهممیتواند در انعقاد قرارداد مؤثر افتد و فقدان آن میتواند مانعی برای صحت تشکیل قرارداد محسوب شود و همممکن است در مرحله اجرای تعهدات نیز موانع جدی به وجود آورد.
ملاک تشخیص هویت افراد حقیقی نام و نشانی و اقامتگاه میباشد که از طریق اوراق شناسایی (ID) قابلبررسی است.در خصوص اشخاص حقوقی نیز نام شرکت،شماره ثبت و محل ثبت و اقامتگاه شخص حقوقی هویت وی محسوب میشود. چنانچه در مبحث چهارم از بخش دوم در خصوص مشکلات مربوط به امضاء الکترونیکی و گواهی الکترونیکی خواهد آمد حتی امضاء الکترونیکی مطمئن بهتنهایی قادر به تضمین هویت امضاء کننده نیست.[۴۱] هرچند در مبادلات بزرگ بینالمللی ممکن است مشکل اثبات هویت طرفین به لحاظ شناخت قبلی طرفین چندان دشوار نباشد ولی در خصوص قراردادهای الکترونیکی معمول از طریق اینترنت، احراز هویت بهسادگی ممکن نیست.این موضوع نه تنها دارای اهمیت از جهت اهلیت طرفین بلکه از حیث توانایی انجام تعهدات متعاملین در تحویل کالا، پرداخت ثمن و یا سایر تعهدات مؤثر میباشد. همچنین نباید مواردی مانند فرار از ممنوعیت فروش برخی کالاها که منحصر به خریداران خاص میباشد (مانند فروش دارو، مواد شیمیایی و غیره) همچنین ممنوعیت خرید یا فروش به علت تحریمهابه بعضی از اشخاص، شرکتها و حتی کشورها را از نظر دور داشت.
چنین وضعیتی از نظر اعتبار قرارداد و اجرای تعهدات خصوصاًً قراردادهای تجاری الکترونیکی بینالمللی که طرفین قرارداد همدیگر را نمیشناسندمشکلات و محدودیتهایی را ایجاد میکند که خاص قراردادهای تجارت الکترونیکی است.
ب: مشکلات مربوط به تنظیم اسناد الکترونیکی
تنظیم سند به صورت الکترونیکی با مشکلات جدی چون حفظ تمامیت سند، جلوگیری از جعل و تحریف سند و هک شدن مفاد اسناد روبروست. از طرف دیگر ضرورت تنظیم اسناد رسمی در برخی از معاملات، تلاش در جهت امکان تنظیم سند الکترونیکی رسمی را مانند آنچه امروزه نزد دفاتر اسناد رسمی صورت میپذیرد در برخی از کشورها موجب شده است.
بدون شک نظارت سردفتر هم از جهت بررسی هویت و اهلیت متعاقدین و هم از جهت تذکر آثار معامله اساسی و غیرقابلانکار است بنابرین در این فصل به مسائل مربوط به تنظیم اسناد عادی و رسمی الکترونیکی و نقش سردفتر الکترونیکی در بعضی از قوانین پیشبینی گردیده میپردازیم.
چنانچه قبلاً سخن به عمل آمد، با توجه به اهمیتی که هویت متعاملین در سرنوشت عقد دارند و با توجه به طبیعت خاص قراردادهای تجاری الکترونیکی خصوصاًً از نوع بینالمللی آن، موضوع تأیید هویت متعاملین ارزش و اهمیت ویژهای پیدا میکند. امضاء الکترونیکی مطمئن یا دیجیتال به تنهائی قادر به تعیین هویت امضاء کننده نیست.[۴۲] به همین دلیل این اندیشه به وجود آمده که همان طور که در انجام معاملات رسمی سنتی دفاتر اسناد رسمی وظیفه احراز هویت متعاقدین را به عهدهدارند، مراکزی[۴۳] جهت احراز هویت متعاملین در قراردادهای الکترونیکی تأسیس گردد که در ایران به دفاتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی شهرت یافتهاند. این دفاتر هویت و امضاء متعاملین را بررسی و تأیید نماید؛ بنابرین مرجع گواهی با تخصیص کلید خصوصی به دارنده و ثبت آن به عنوان سند اطلاعاتی و در دسترس قرار دادن کلید عمومی منطبق با آن به دیگران، اقدام به تشخیص و نهایتاًً احراز هویت میکند.