۲-۸-۵-۳:زمان دسترسی به کتاب گویا بسیار کوتاه است.
۲-۸-۵-۴: رسانه های تطابق پذیر.
۲-۸-۵-۵:کتاب های گویا به راحتی با انواع محتوای فرهنگی، آموزشی و سرگرمی تناسب دارند.
۲-۸-۵-۶:محرمانه بودن.
۲-۸-۵-۷:بی نیازی از مراجعه و بازدید از کتابخانه .
۲-۸-۵-۸:روایت به عنوان شکلی از هنر.تاثیر عنصر روایت برروی بازار کتاب های گویا به حدی است که ناشران و شرکت های بزرگ و معروف تولید کننده کتاب گویا با بهره گرفتن از هنر پیشه های مشهور و معروف به اجرای کتاب گویا روآوردهاند.
۲-۸-۵-۹: گستردگی کاربران: مخاطبان کتاب گویا با توجه به ظهور فناوری های مدرن در حال افزایش هستند. طوری که بسیاری از سایست های که در زمینه کتاب های گویا کار میکنند بیشتر رکود را در دانلود این کتاب ها به ثبت رسانده اند.
۲-۸-۵-۱۰:افراد با توان محدود یا محدودیت های فیزیکی:افرادی که نمی توانند از دست خود استفاده کنند و هم چنین افرادی که دارای توانایی یدی کم هستند میتوانند به راحتی از کتاب گویای مورد علاقه استفاده کنند.
۲-۸-۵-۱۱:کودکان و دانش آموزان:کتاب های گویا یک مزیت برای یادگیرندگان زبان دوم میباشند. آن ها میتوانند با گوش دادن به صدا ،باتلفظ کلمات آشنا شوند با این روش آن ها میتوانند هرکجای متن و روی کلمه ای مکث کنند و دوباره آن را بشنوند.
۲-۸-۵-۱۲: تاثیر در افزایش تفکر انتقادی: کتاب گویا میتوانند مهارت گوش دادن انتقادی را آموزش دهند.اگر در ارتباط با کودکان هدف تبدیل شدن به خوانندگانی است که میتوانند پیام را درک کند دارای تفکر انتقادی در مورد محتوا باشند از تخیل استفاده کنند و با کتاب ارتباط برقرار کنند پس گوش دادن به کتاب های گویا میتواند به آنان در تحقیق این هدف کمک کنند(کلارک[۲۰]، ۲۰۰۷).
۲-۸-۵-۱۳: افزایش درک واژگان:کتاب های گویا گنجینه لغات و واژگان ذهنی کودکان را افزایش میدهند ؛هنگام گوش دادن به کتاب گویا با کلمات جدید آشنا می شوندومانند کلماتی که معنی بسیاری از آن را میدادند درزندگی روزمره استفاده میکنند، دانش آموز با شنیدن این کلمات از درستی تلفظ آن مطمئن می شود و موارد استفاده از آن کلمه را می آموزد. گوش دادن به کتاب گویا باعث می شود دانش آموزان با تلفظ کلمات و لحن مناسب صحیح افعال آشنا شود ودرک خوانش خوبی را داشته باشد(ای پی ای،[۲۱] ۲۰۰۵).
۲-۸-۵-۱۴: شاهد و شنیدن هم زمان
۲-۸-۵-۱۵: کتاب با سبک یادگیری معاصر:کودکان امروزه با انواع تصاویر آشنا میشوند و ممکن است فرصت های بسیاری برای تحریک تخیل شنوایی خود را از دست بدهند.توسعه توانایی کودکان برای گوش دادن، پردازش و ایجاد تصویر ذهنی بدون بهره مندی ازکمک های بعدی در عصر دیجیتال بحثی چالش انگیز است، گوش دادن به کتاب برای خوانندگان ابتدایی باعث تقویت مهارت تجسم ، تخیل و رشد نهایی وی می شود(وایلدو لارسون، ۲۰۱۲).
۲-۸-۵-۱۶:نیازهای اجتماعی:بیشتر زمان و ارتباطات اجتماعی اغلب دانش آموزان با دوستان و همسالان خود در مدارس می گذرد . هنگامی که این دانش آموزان با هم در کلاس درس به کتابهای گویا گوش میدهند میتوانند بخشی از نیازهای اجتماعی خود را در ارتباط با دیگران بر آورد سازند ، دانش آموزانی که مشکلات خوانشی دارند اغلب از مشارکت مقابل دوری میکنند و از خوادن با صدای بلند در کلاس خجالت می کشند گوش دادن به کتابهای گویا به این دلیل که آن ها را مستقیما با محتوای مورد مطالعه متصل میکند میتواند اعتماد به نفس آن ها را در کلاس و در مکالمه با دانش آموزان دیگر را در جمع افزایش میدهد (وایلد و لارسون،[۲۲]۲۰۱۲).
۲-۹:تئوری ها و نظریه های زبان
۲-۹-۱:نظریه محتوایی چامسکی[۲۳] :که به فطری بودن زبان معتقد است. زبان را عبارت از دانشی میداند که در ذهن هر انسانی قرار دارد به نظر وی در ذهن هر کس دستور زبان جهانی شکل گرفته که زبان های آموخته شده را کنترل میکند. او فرایند یادگیری زبان را مبتنی بر فرایندهای ذهنی دانسته، نقش عوامل محیطی را کم رنگ قلمداد کرده، توانایی یادگیری زبان راامری فطری دانسته و به هرکودک دارای نظام ذهنی به نام دستگاه فراگیری زبان است و حتی در معرض دروندادهای زبانی قرار میگیرد دستگاه مذبور او را قادر میسازد در حین فراگیری زبان فریضه سازی کند کودک فریضه ها را به طور نیمه آگاهانه طرح کرده، آن ها را در هنگام استفاده از زبان آزمایشی و به طو ر مداوم با دروندادهای زبانی جدید که دریافت میکند مطابقت داده، در این فرایند یادگیری فریضه ها را تغییر و یا تعدیل میکند (محمودی، ۱۳۸۸). چامسکی متعقد است که در وجود هر کودک نظامی از قواعد وجود دارد که به وسیله آن می تواتد جمله های نا محدود زبان را ادا کند. کودک وقتی زبان مادری خود را یادمی گیرد که به کمک آن قادر است جمله های نا محدود را به زبان خود تولید نماید بنابرین توانایی زبان یک استعداد ذاتی است هر چند که تقویت و تقلید در آن نقش مهمی را بازی میکند(ناعمی، ۱۳۸۹).
۲-۹-۲:نظریه پردازشی[۲۴] : نظریه پردازشی در باره نظریه محتوایی چامسکی که میگوید کودک با یک مقدار وسیع از اطلاعات مشخصی در باره هماهنگی زبان به دنیا میآید، بحث کردیم حال نظریه پردازشی که مدلی است به جای اطلاعات قبلی در باره زبان صاحب نوعی مکانسیم پردازشی است که وی را قادر میسازد تا اطلاعات دریافت شده زبانی را تجزیه و تحلیل کند و بپرواند. چهار عامل را که هر کدام از آن ها میتواند به مکانسیم پردازشی کمک کرده یا آن را هدایت کند باید توجه شود.
الف) نیازهای روزمره کودک
ب) تحول عمومی ذهن کودک
ج) گفتار والدین
د) مشکل بودن نسبی ساختارهای گوناگون زبان
این نظریه میگوید که کودکان ذاتا” دارای یک دستگاه مشکل گشا هستند که به کمک آن اطلاعات زبانی دریافت شده را پردازش میکند که بنابرین به نظریه پردازش این مجموعه حاصل کار و کوشش پرورش های تحلیلی ذاتی است در حالی که بنا به نظریه محتوایی این مجموعه از همان آغاز تولد در ذهن کودکان وجود دارند (اسفند آبادی، سیف، ۱۳۸۹).
۲-۹-۳:نظریه لنه برگ[۲۵] (عوامل زیستی در آموزش زبان) : اما نظریه دیگری که به یادگیری زبان اهمیت میدهد نظریه لنه برگ است. این نظریه مدلی است که بین زبان آموزی و پیشرفت آن و عوامل زیست به ویژه رشد مغز ارتباط نزدیکی وجود دارد. حامیان این نظریه معتقدند که یک دوره حساس و مهم برای زبان آموزان وجود دارد این دوره بیشتر انسانها در محدودی ۱۸ ماهگی تا بلوغ را شامل می شود و انتظار می رود زبان آموزان در این دوره به طور طبیعی انجام شود اما خارج از این محدوده ی سنی اگر زبان آموزی غیر ممکن نباشد حداقل مشکل خواهد بود (ناعمی، ۱۳۸۹).