از نظر مبنا شناسی واژه امنیت در بستر واژگان به معنی آرامش خاطر و آرامش نفس و از بین رفتن بیم و هراس است. از منظر مفهومی ؛ مفاهیمی نظیر (( امنیت )) به گفته ریچارد لیتل همواره حاوی عنصر ایدئولوژیک هستند ثقل ایدئولوژیکی گفتمانهای امنیتی ؛ فضای پیچیده ای مرکب از آمیزه ها و انگیزه های ارزشی؛ قدسی؛ اتوپیایی و اسطورها ایجاد نموده و ابهام و چند وجهی بودن این مفهوم افزوده است از علل و عوامل دیگری که موجب پیچیدگی و ابهام مفهوم امنیت میباشد می توان به؛
۱- نارسایی، بافت وابسته و جدال برانگیز ماهوی سایر مفاهیم وابسته به امنیت نظیر قدرت، تهدید ها ،منافع ، اهداف مصالح و ……
۲- عدم پایداری مرز هویتی در تعریف خود – دیگری[۲۷] امنیت و…..
۳- ذهنی یا سوپژکتیوبودن[۲۸] مفهوم امنیت است. [۲۹]
چنانچه گفته شد مفهوم امنیت دارای قدمتی طولانی تر از مفهوم اجتماع و جامعه است اما نخستین مباحث فلسفی و سیاسی را در آرا افلاطون و ارسطو می توان یافت. ارسطو به تقریب و افلاطون به تأکید (( عدالت )) را به عنوان بنیادی ترین وسیله و ابزار حکومتی نیل به امنیت معرفی کردهاند. چند قرن بعد نظریه پردازان روشنگری از جمله هابز لاک، روسو و منتسکیو منزلتی رفیع تر برای امنیت قایل شدند. هابز شرایط طبیعی را شرایط ناامنی و شرایط اجتماعی را شرایط امنیت بر می شمارد.
جان لاک با رویکردی فراگیرتر میگوید مقصود از صلح و امنیت تنها آن نیست که زنده بمانیم بلکه منظور دستیابی به رفاه و آسایش و ایجاد تسهیلات مشخص است که حق طبیعی ماست. منتسکیو عقیده دارد: چون امنیت نتیجه صلح و صلح اولین قانون طبیعت است، لذا بزرگترین اصول در حکومت ایجاد امنیت است و مقصود از امنیت تنها حفظ حیات نیست بلکه تامین آزادی است .
روسو با توجه به نقش تعیین کننده اعتماد((Trust به مقوله امنیت می نگردد .
مفهوم امنیت به تدریج و با توسعه بیشتری تحول یافته و دارای اعاد تازه ای شده است به گونه ای که امروز امنیت را در توسعه و نه اسلحه سراغ می گیرند؛، یعنی به جای تأکید انحصاری بر امنیت داخلی به تأکید بیشتر بر امنیت مردم ؛ و به جای امنیت نظامی به امنیت در ادامه توسعه باید پرداخت .
از طرفی محیط امنیتی هر جامعه ای تابع و بر آیندی است از تعامل و تقابل متغیرها ی محیط داخلی (ساختار حکومتی،چگونگی توزیع و تمرکز قدرت فرماسیونهای اجتماعی، فعالیتهای سیاسی، وضعیت ژئوپلیتیکی وژئو استراتژیکی مؤلفه های قدرت، ایدئولوژی، فن آوری مسابقه تسلیحاتی و…..) گفتمانهای امنیتی در متن هر جامعه ای کاملاً متاثر از دروندادهای متاثر شده از محیط داخلی و خارجی به سیستم است. لذا امنیت پدیده ای عمومی است که با بروز و ظهور متغیر های بی بدیل و پیچیده تر شدن عناصر متشکله و مشخصه هر زمانه تعریف می شود.[۳۰]
در نتیجه جرایم رایانه ای نیز آن دسته از جرایمی هستند که در اثر پیشرفت فناوری اطلاعات صورت میگیرد و تاثیرات شگرفی بر حوزه حقوق و علوم جنایی داشته، از جمله جرایم رایانه ای یا مصادیق آن می توان به جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی اشاره داشت که با توسعه روز افزون ارتباطات و گسترش فضا های مجازی و خارج شدن روابط از حالت های چهره چهره به صورت آنلاین و از طریق شبکه های اجتماعی ؛ جرایم علیه آسایش و امنیت عمومی نیز دستخوش تغییرات شده است.
گفتاردوم : مفهوم آسایش عمومی
منظور از امنیت تنها حفظ اسقلال و تمامیت ارضی و ثبات سیاسی در کشور نیست بلکه یکی دیگر از هدف های آن حفظ آرامش و آسایش عمومی مردم است که دولت با فعالیت های گوناگون خود آن را تأمین می کند و به عبارت دیگر در سایه استقرار امنیت در کشور مردم در ارامش و آسایش فعالیت می کند.
در این چشم انداز مراد از آسایش عمومی این خواهد بود که افراد در پرتو وجود امنیت در کشور با فراغ خاطر بتوانند به فعالیت های گوناگون در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی،صنعتی، خدماتی و غیره مشغول شوند و کسی هم نتواند با ارتکاب جرم حقوق و آزادی های اساسی و آسایش عمومی مردم را مختل نماید. بنابرین فراهم نمودن زمینههای مناسب برای انجام فعالیت های گوناگون مردم در کشور یکی از آثار مهم وجود امنیت به شمار می رود.
جرایم علیه آسایش عمومی آن دسته از جرایمی هستند که مستقیماً در مناسبات اقتصادی، اجتماعی و خدماتی مردم اختلال ایجاد کرده و در نتیجه آسایش عمومی را به مخاطره می اندازد بنابرین اخلال در آسایش و در این تعریف به معنی ارتکاب هر جرمی که در جامعه اتفاق می افتد نیست . بلکه وقوع جرایمی که به منابع و مصالح همه افراد جامعه لطمه می زند و غالباً برای اکثر شهروندان سلب آسایش و آرامش می کند. جرایم علیه آسایش عمومی نامیده میشوند. احکام مهمترین جرایمی که آسایش عمومی را در معرض خطر قرار میدهند ، از طرف قانون گذار در بخش تعزیرات و مجازات های بازدارنده قانون مجازات اسلامی تحت عناوینی از قبیل تهیه و ترویچ سکه قلب، جعل و تزویر و استفاده از سند مجعول، محو یا شکستن مهر و پلمپ و سرقت نوشته ها از اماکن دولتی، فراری دادن محبوسین قانونی و اخفای مقصرین، غصب عناوین، تخریب اموال عمومی و تاریخی و فرهنگی و مذهبی پیشبینی شده است.
در مبحث آسایش عمومی به مواردی پرداخته می شود که در پناه آن در فعالیتهای اقتصادی ،فرهنگی و … امکان پذیر باشد و آرامش خاطر وامکانات یک زندگی سالم وبدون دغدغه برای مردم تامین شود وآنچه این آسایش را بر هم زند جرم علیه آسایش عمومی است. مثلا هنگامی که فردی قصد خرید منزلی را دارد در ارائه سند مالکیت ملک نبایست برای خریداری دغدغه مجعول بودن سند وجود داشته باشد به طوری که پس از خرید فرض جعلی بودن سند موجود نباشد در این خصوص افراد اعتمادشان را نسبت به روند جاری جامعه از دست میدهند. وبه اصطلاح در این حالت می گوئیم آسایش عمومی(آرامش ذهنی و روحی شهروندان) به هم خورده است.