لذا در این قسمت از مطالعه متغیر وابسته و متغیرهای مستقل جهت تبیین صحیح الگو بیان می شود:
۳-۶-۱- متغیرهای وابسته
- اثر قیمتی کل Total Impact
اثر قیمتی کل برابر است با درصد بازده پنج معامله قبل از بلوک به معامله بلوک میباشد و بدین شکل محاسبه میگردد:
= قیمت پایانی پنج معامله قبل از معامله بلوک
= قیمت معامله بلوک
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میگردد، اثر قیمتی شرکتهای منتخب و پذیرفته شده در بورس اورق بهادار تهران در سال ۱۳۹۱ تفاوت چشمگیری دارد به طوری که بیشترین مقدار با عدد ۳۹/۲ متعلق به شرکت زامیاد و کمترین مقدار با عدد ۸۷/۰- متعلق به شرکت پتروشیمی فن آوران بوده است.
نمودار۳-۱- اثر قیمتی شرکتها در سال ۱۳۹۱
در جدول زیر آماره توصیفی مربوط به متغیر Total impact ارائه شده است، مشاهده میگردد میانگین آن در سال مورد مطالعه برابر با ۴۲/۰و انحراف معیار استاندارد برابر با ۷۱/۰ میباشد. همچنین با توجه به احتمال برآورد شده ی آماره Jarque-Bera، می توان گفت توزیع داده های متغیر مذبور غیرنرمال است.
جدول۳-۲-آمار توصیفی Total impact
تعداد
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار استاندارد
آماره
Jarque-Bera
احتمال برآوردشده
کشیدگی
چولگی
اثر قیمتی کل
۹۴
۸۷/۰-
۳۹/۲
۴۲/۰
۷۱/۰
۵۴/۷
۰۲/۰
۳٫۳۷۵۷۱۰
۰٫۶۶۸۲۸۲
- اثر قیمتی موقت Temporary impact
اثر قیمتی موقت،درصد بازده معامله بلوک به معامله پنجم بعد از معامله بلوک میباشد و به صورت زیر محاسبه شده است.
= قیمت پایانی پنج معامله بعد از معامله بلوک
= قیمت معامله بلوک
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میگردد، اثر قیمتی موقت شرکت ها با یکدیگر تفاوت فاحشی دارد به گونه ای بیشترین مقدار با عدد ۵۱/۰ متعلق به شرکت پتروشیمی فن آوران و کمترین مقدار با عدد ۷/۰- متعلق به شرکت مهرکام پارس است.
نمودار۳-۲- اثر قیمتی موقت شرکتها در سال ۱۳۹۱
در جدول زیر آماره توصیفی مربوط به متغیر Temporary impact ارائه شده است، مشاهده میگردد میانگین آن در سال مورد مطالعه برابر با ۱۸/۰- و انحراف معیار استاندارد برابر با ۳/۰ میباشد. همچنین با توجه به احتمال برآورد شده ی آماره Jarque-Bera، می توان گفت توزیع متغیر مذبور نرمال میباشد.
جدول۳-۳-آمار توصیفی Temporary impact
تعداد
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار استاندارد
آماره
Jarque-Bera
احتمال برآوردشده
کشیدگی
چولگی
اثر قیمتی موقت
۹۴
۷/۰-
۵۱/۰
۱۸/۰-
۳۰/۰
۳۴/۳
۱۸/۰
۲٫۴۰۸۸۳۲
۰٫۳۵۴۷۷۹
- اثر قیمتی دائمی Permanent impact
اثر قیمتی دائمی، درصد بازده پنج معامله قبل از بلوک به پنج معامله بعد از معامله بلوک میباشد و به صورت زیر محاسبه شده است.
= قیمت پایانی پنج معامله بعد از معامله بلوک
= قیمت پایانی پنج معامله قبل از معامله بلوک
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میگردد، اثر قیمتی موقت شرکت ها با یکدیگر تفاوت فاحشی دارد به گونه ای بیشترین مقدار با عدد ۳۳/۰ متعلق به شرکت فولاد امیر کبیر کاشان و کمترین مقدار با عدد ۲۳/۰- متعلق به شرکت پتروشیمی فن آوران است.
نمودار۳-۳- اثر قیمتی دائمی شرکتها در سال ۱۳۹۱
در جدول زیر آماره توصیفی مربوط به متغیر Permanent impact ارائه شده است، مشاهده میگردد میانگین آن در سال مورد مطالعه برابر با ۰۲/۰ و انحراف معیار استاندارد برابر با ۱/۰ میباشد. همچنین با توجه به احتمال برآورد شده ی آماره Jarque-Bera، می توان گفت توزیع متغیر مذبور غیر نرمال میباشد.
جدول۳-۴-آمار توصیفی Temporary impact
تعداد
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار استاندارد
آماره
Jarque-Bera
احتمال برآوردشده
کشیدگی
چولگی
اثر قیمتی دائمی
۹۴
۲۳/۰-
۳۳/۰
۰۲/۰
۱۰/۰
۵۱/۱۴
۰۰/۰
۳٫۹۳۷۲۷۷
۰٫۸۴۰۶۰۶
۳-۶-۲- متغیر های توضیحی
با توجه به مطالعات انجام شده و روابط منطقی حاکم بر متغیرها، جهت تبیین عوامل مؤثر بر اثر قیمتی از متغیرهای توضیحی اندازه (size )، نوسانات ( volatility )، حجم معاملات (turnover )، تفاوت بین بالاترین و پائین ترین قیمت سهام(BAS)، بازده بازار ( market return ) و بازده روزانه تجمعی ماقبل momentum ) ( بهره جسته ایم.
- اندازه (size )
منظور از اندازه در تحقیق حاضر لگاریتم طبیعی تعداد سهام معامله شده در هر معامله بلوک میباشد. همان طور که از نمودار زیر مشاهده میگردد تفاوت اندازه معاملات در سال مورد مطالعه در بازه ۱۱ تا ۲۰ بوده است. در واقع بزرگترین مقدار با عدد ۶۱/۲۰ متعلق به شرکت پالایش نفت بندرعباس و کمترین مقدار با عدد ۵۱/۱۱ متعلق به شرکت سیمان خزر میباشد.
نمودار۳-۴- اندازه (size )
در جدول زیر آماره توصیفی مربوط به متغیر اندازه ارائه شده است، مشاهده میگردد میانگین آن در سال مورد مطالعه برابر با ۱۱/۱۶ و انحراف معیار استاندارد برابر با ۳۳/۲ میباشد. همچنین با توجه به احتمال برآورد شده ی آماره Jarque-Bera، می توان گفت توزیع متغیر مذبور نرمال میباشد.
جدول۳-۵-آمار توصیفی size
تعداد
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار استاندارد
آماره
Jarque-Bera
احتمال برآوردشده
کشیدگی
چولگی
اندازه معامله
۹۴
۵۱/۱۱
۶۱/۲۰
۱۱/۱۶
۳۳/۲
۶۳/۴
۱/۰
۲٫۰۴۹۲۶۲
-۰٫۲۶۴۷۹۱
- نوسانات ( volatility )
منظور از نوسانات در تحقیق حاضر، انحراف استاندارد قیمت های معاملات در روزهای معاملاتی قبل از معامله بلوک میباشد و با توجه به آمار توصیفی این متغیر مشاهده میگردد نوسانات مربوط به شرکتها ی منتخب در سال ۱۳۹۱ تفاوت محسوسی با یکدیگر نداشته است. تنها از میان آن ها، شرکت ایران ترانسفو کمترین مقدار(۱۴۵۵۳۴) را دارد و بیشترین مقدار با عدد ۱۹۷۱۰۰ متعلق به شرکت پتروشیمی فن آوران میباشد.
نمودار ۳-۵-نوسانات volatility
در جدول زیر آماره توصیفی مربوط به متغیر volatility ارائه شده است، مشاهده میگردد میانگین آن در سال مورد مطالعه برابر با ۱۶۷۰۵۶ و انحراف معیار استاندارد برابر با ۱۰۸۳۴ میباشد. همچنین با توجه به احتمال برآورد شده ی آماره Jarque-Bera، می توان گفت توزیع متغیر مذبور نرمال میباشد.
جدول۳-۶-آمار توصیفی volatility
تعداد
حداقل
حداکثر
میانگین
انحراف معیار استاندارد
آماره