اولی و قایمی اصل (۱۳۹۳) به بررسی پژوهشی پرداختند، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین پنج عنصر حاکمیت شرکت(شامل درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی، درصد مالکیت سهامداران عمده، درصد مالکیت سهامداران کنترلی، تفکیک نقش مدیرعامل از رییس هیئتمدیره و درصد اعضای غیرموظف هیئتمدیره) فقط متغیر درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی تأثیر معنادار و مثبتی بر ارزشافزوده اقتصادی دارد. بهعلاوه رابطه علیت این متغیر با ارزشافزوده اقتصادی نیز بر اساس آزمون علیت گرنجری تأیید میشود. شرکتهای ایرانخودرو، سرمایهگذاری معادن و فلزات و سایپا به ترتیب دارای بالاترین اثرگذاری حاکمیت شرکتی بر ارزشافزوده اقتصادی میباشند.
معینالدین و همکاران(۱۳۹۳): یکی از عوامل اصلی بهبود کارایی اقتصادی، نظام راهبری بنگاه (حاکمیت شرکتی) است که دربرگیرنده مجموعهای از روابط میان مدیریت شرکت، هیئتمدیره، سهامداران و سایر گروههای ذینفع است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر نظام حاکمیت شرکتی بر رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۸ (قلمرو زمانی ۷ ساله) با بهره گرفتن از تکنیک معادلات ساختاری و رگرسیون بود. درصد مالکیت اعضای هیئتمدیره، درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی، نسبت حضور مدیران غیرموظف در هیئتمدیره، دوگانگی وظیفه مدیرعامل، اندازه هیئتمدیره، وجود حسابرس داخلی و وجود حسابرس مستقل ازجمله مکانیسمهای حاکمیت شرکتی در نظر گرفتهشده در این پژوهش بودند. ساختار سرمایه نیز شامل نسبت بدهیهای کوتاهمدت بر ارزش بازار حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهیهای بلندمدت بر ارزش بازار حقوق صاحبان سهام، نسبت بدهیهای کوتاهمدت بر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و نسبت بدهیهای بلندمدت بر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام میباشد. ارزش شرکت نیز با نسبت کیوتوبین سنجیده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که حاکمیت شرکتی نقش میانجی در رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت ندارد و همچنین بین حاکمیت شرکتی با ارزش شرکت و ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد.
باغومیان ونقدی (۱۳۹۳): هدف این پژوهش، بررسی تأثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر میزان افشای اختیاری اطلاعات در گزارشهای سالانه ۲۱۳ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ بود. به منظور اندازهگیری سطح افشای اختیاری اطلاعات در گزارشهای سالانه از شاخص غیر وزنی متشکل از ۵۰ قلم اختیاری و برای آزمون فرضیههای پژوهش، از روش تحلیل ضرایب رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن بود که از میان سازوکارهای نظام حاکمیت شرکتی در حوزه افشای اختیاری، تنها مالکیت نهادی رابطه مثبت و معناداری با سطح افشای اختیاری دارد. دیگر متغیرهای حاکمیت شرکتی (اندازه هیئتمدیره، اعضای غیرموظف، دوگانگی مسئولیت مدیرعامل، مالکیت مدیران و مالکیت عمده) رابطه معناداری با میزان افشای اختیاری ندارند. در واقع، مالکیت نهادی عاملی است که منجر به ترغیب شرکتها برای افشای اختیاری اطلاعات میشود. شواهد تجربی این مطالعه میتواند قانونگذاران را در اتخاذ رویههای جدید در بهبود کیفیت گذارش گری مالی، یاری رساند.
اولی و همکاران(۱۳۹۳): مبنای پژوهش حاضر آزمون رابطه میان عناصر حاکمیت شرکتی و ارزشافزوده اقتصادی با یک نمونه ۱۲۲ تایی از بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ۱۳۸۸-۱۳۸۵ بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی بود. در تحلیل داده ها از روشهای رگرسیون چند متغیره و رگرسیون گامبهگام و برای تخمین رگرسیون از روشهای اثرات ثابت، اثرات تصادفی و حداقل مربعات معمولی استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که بین پنج عنصر حاکمیت شرکتی (شامل درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی، درصد مالکیت سهامداران عمده، درصد مالکیت سهامداران کنترلی، تفکیک نقش مدیرعامل از رییس هیئتمدیره و درصد اعضای غیرموظف هیئتمدیره) فقط متغیر درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی تأثیر معنادار و مثبتی بر ارزشافزوده اقتصادی دارد. بهعلاوه رابطه علیت این متغیر با ارزشافزوده اقتصادی نیز بر اساس آزمون علیت گرنجری تأیید میشود. شرکتهای ایرانخودرو، سرمایهگذاری معادن و فلزات و سایپا به ترتیب دارای بالاترین اثرگذاری حاکمیت شرکتی بر ارزشافزوده اقتصادی میباشند.
جمعبندی ادبیات تحقیق
در این قسمت پیشینه مربوط به تحقیقات مرتبط و مشابه به صورت جدول شماره۲-۱ خلاصه گردیده و طی آن به ازای این تحقیقات محققین، متغیرها، مدل و نتایج آن ها مطرحشده است.
جدول(۲-۱): خلاصه تحقیقات صورت گرفته در زمینه تحقیق حاضر
تاریخ
محقق
متغیرها
مدل
نتایج
۱۳۹۳
اولی و همکاران
حاکمیت شرکتی (شامل درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی، درصد مالکیت سهامداران عمده، درصد مالکیت سهامداران کنترلی، تفکیک نقش مدیرعامل از رییس هیئتمدیره و درصد اعضای غیرموظف هیئتمدیره) و ارزشافزوده اقتصادی
رگرسیون چند متغیره
بین پنج عنصر حاکمیت شرکتی (شامل درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی، درصد مالکیت سهامداران عمده، درصد مالکیت سهامداران کنترلی، تفکیک نقش مدیرعامل از رییس هیئتمدیره و درصد اعضای غیرموظف هیئتمدیره) فقط متغیر درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی تأثیر معنادار و مثبتی بر ارزشافزوده اقتصادی دارد.
۱۳۹۳
علی نژاد و همکاران
شفافیت و افشا، ساختار مالکیت، ساختار هیئتمدیره و حقوق سهامداران
فازی
مسئله حاکمیت شرکتی به یک عنصر بسیار مهم تصمیمگیری سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران تبدیلشده است. با افزایش رعایت اصول اساسی حاکمیت شرکتی، میزان سرمایهگذاری سرمایهگذاران افزایش مییابد. بنابرین، رتبهبندی شرکتها از نظر حاکمیت شرکتی میتواند اطلاعات ارزندهای در اختیار استفاده کنندگان قرار دهد.
تاریخ
محقق
متغیرها
مدل
نتایج
۱۳۹۳
باغومیان ونقدی
حاکمیت شرکتی و میزان افشای اختیاری اطلاعات
رگرسیون چند متغیره
از میان سازوکارهای نظام حاکمیت شرکتی در حوزه افشای اختیاری، تنها مالکیت نهادی رابطه مثبت و معناداری با سطح افشای اختیاری دارد. دیگر متغیرهای حاکمیت شرکتی (اندازه هیئتمدیره، اعضای غیرموظف، دوگانگی مسئولیت مدیرعامل، مالکیت مدیران و مالکیت عمده) رابطه معناداری با میزان افشای اختیاری ندارند.
Related Articles
طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها |
تحقیقات داخلی
کاپوپولس و لازاریتو[۴۶] (۲۰۰۷) تأثیر ساختار مالکیت بر عملکرد شرکت را با بهره گرفتن از اطلاعات ۱۷۵ شرکت یونانی موردبررسی قراردادند. آن ها این فرضیات را موردبررسی قرار دادند: تغییرات در ساختار مالکیت شرکت منجر به تغییرات سیستماتیک در عملکرد شرکت در بازار سرمایه اروپا میشود و به این نتیجه رسیدند که ساختار مالکیت متمرکزتر با […]
مقالات تحقیقاتی و پایان نامه –
۲-۱۶ عناصر تشکیلدهنده استراتژی استقرار بودجهریزی برمبنای عملکرد:
تخصیص منابع. شناسایی و اختصاص منابع به فعالیتهایی که دارای پیامدهای مطلوب میباشند که اجرای این امر بهنوبه خودکار دشواری میباشد. فقدان داده های کافی از هزینه های انجام فعالیتها. اجرای بودجه بر مبنای عملکرد مستلزم داشتن اطلاعات کافی در خصوص هزینه های واحد مربوط به هریک از محصولات میباشد. اندازهگیری حجم […]
مقاله-پروژه و پایان نامه –
۲-۳-۴ بیش واکنشی و کم واکنشی
۲- حسابداری ذهنی: حسابداری ذهنی نیز قسمتی از تئوری چشم انداز است که گرایش افراد را به قراردادن رویدادهای مخصوص به حساب های ذهنی متفاوت بر اساس ویژگی های ظاهری نشان میدهد. حسابداری ذهنی میتواند به توضیح این نکته کمک کند که چرا سرمایه گذاران از تجدید تطبیق نقطه عطف خود برای یک سهام […]