کاردانی و دیپلم
کارشناسی
کارشناسی ارشد و دکتری
فراوانی
درصد
فراوانی
درصد
فراوانی
درصد
مدیران کسب و کار در صنایع غذایی
۱۸
۰/۱۲%
۱۱۸
۷/۷۸
۱۴
۳/۹
۴-۲-۳٫ آمار توصیفی مرتبط با اطلاعات جمعیتشناختی (تجربه کاری)
گویه مربوط به سابقه یا تجربه کاری در این پژوهش شامل شش انتخاب میشد: کمتر از ۱ سال، ۱ تا ۵ سال، ۵ تا ۱۰ سال، ۱۰ تا ۱۵ سال، ۱۵ تا ۲۰ سال، و بیشتر از ۲۰ سال. در حدود ۵۰ درصد (۷۵ نفر) مدیران شرکت کننده در پژوهش بین ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه و تجربه خدمت داشته اند. همچنین، نزدیک به ۲۴ درصد (۳۶ نفر) آن ها بین ۵ تا ۱۰ سال، ۷/۱۶درصد (۲۵نفر) آن ها بین ۱۵ تا ۲۰ سال، ۷/۴درصد (۷نفر) آن ها بین ۱ تا ۵ سال، و ۷/۴درصد (نفر) آن ها بیشتر از ۲۰ سال سابقه کار داشته اند.
نمودار ۴-۲٫ تجربه کاری مدیران کسب و کار صنایع غذایی
۴-۳٫ آزمون فرضیات
در آمار توصیفی تنها داده خلاصه و توصیف میشوند، بدون اینکه هیچ استنباطی مبتنی بر داده ها صورت گیرد. در تحقیقاتی که کل جامعه در فرایند تحقیق شرکت نمیکنند و تنها نمونه ای از جامعه مورد بررسی قرار میگیرد، برای تعمیم برآوردها از نمونه مورد بررسی به کل جامعه از آمار استنباطی استفاده می شود. آمار استنباطی در واقع نوعی برآورد محاسبهشده یا حدس بخردانه است. به طور خلاصه، آمار توصیفی داده های گردآوری لشده را خلاصه و توصیف می کند، در حالی که آمار استنباطی از داده های آماری به دستآمده به عنوان مبنایی برای برآورد یا استنباط استفاده می کند. از این رو، هدف آمار استنباطی برآورد ویژگیها و خصوصیات جامعه بر مبنای نمونه است. در آمار استنباطی برای بررسی تأیید یا رد شدن فرضیه های پژوهش و یا پاسخ دادن به سؤالات تحقیق از آزمونهای آماری استفاده می شود. استفاده از آزمون آماری مناسب، یکی از مهمترین ارکانی است که باید حین استنباط آماری به آن توجه کرد. به کار بردن آزمونهای آماری نامناسب، نهتنها ما را از واقعیت دور خواهد کرد، بلکه احتمالاً پاسخ اشتباه به ما خواهد داد و بنابرین به نتایج تحقیق اعتمادی نخواهد بود.
آمار توصیفی ابعاد فرهنگ یادگیری پویا و موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط برای ورود به بازارهای خارجی در صنعت غذایی در جدول ۴- به تفکیک آورده می شود. این اطلاعات شامل حداقل نمره کسبشده (Min)، حداکثر نمره کسبشده (Max)، میانگین (M)، انحراف استاندارد (SD)، و کجی (Sk) میباشد. همچنین، برای فهم آنکه آیا نمونه مورد بررسی از جامعهای با توزیع نرمال به دست آمدهاست یا نه، از آزمون کلموگروف-اسمیرونوف استفاده می شود. این آزمون جهت تطابق توزیع برای داده های کمی است. آزمون کلموگروف- اسمیرونوف برای تطابق توزیع، احتمالهای تجمعی مقادیر در مجموعه داده ها را با احتمالهای تجمعی همان مقادیر در یک توزیع نظری خاص تطبیق میدهد. اگر خروجی های این آزمون معنادار نباشد (حتی اگر خروجی یکی از متغیرها معنادار نبوده) نتیجه می گیریم که توزیع داده ها نرمال بوده و بایستی از آزمون های پارامتریک استفاده کرد. اما اگر خروجی های این آزمون، معنادار باشد، می توان اینگونه استنباط کرد که توزیع داده ها نرمال نبوده و بایستی از آزمون های ناپارامتریک استفاده کرد. در جدول ۴-۲، آماره آزمون کلموگروف-اسمیرونوف (ZK-S) و همچنین معیار تصمیم (Sig) ارائه شده است.
جدول ۴- ۲٫ آزمون کلموگروف – اسمیرونوف
متغیرهای پژوهش
NEG
POS
M
SD
ABSُ
ZK-S
Sig
گرایش به بازار
۱۰۸/۰-
۱۳۴/۰
۵۹/۲
۷۹۵۶/۰
۱۳۴/۰
۶۴۶/۱
۰۰۹/۰
گرایش به یادگیری
۰۷۴/۰-
۰۷۴/۰
۸۸/۲
۷۹۲۳/۰
۰۷۶/۰
۹۳۱/۰
۳۵۱/۰
گرایش به کارآفرینی
۰۹۵/۰-
۰۷۴/۰
۳۹/۲
۷۷۹۲/۰
۰۹۵/۰
۱۶۳/۱
۱۳۴/۰
موفقیت SMEs
۰۷۲/۰-
۰۸۲/۰
۳۱/۳
۴۹۷۸/۰
۰۸۲/۰
۹۸۲/۰
۲۹۰/۰
طبق نتایج حاصل از آزمون کلوموگروف – اسمیرونوف، به دلیل آنکه سطح معناداری یا معیار تصمیم بیشتر مؤلفه ها (Sig) از ۰۵/۰ بیشتر است، بنابرین کجی مؤلفه های این متغیرها در پژوهش معنادار نبوده و این بدین معنا است که توزیع داده ها نرمال میباشد. طبق اطلاعات به دست آمده از آزمون کلموگروف-اسمیرونوف توزیع داده ها در این پژوهش نرمال بوده و به همین خاطر برای سنجش ارتباط میان متغیرهای پژوهش از آزمونهای پارامتریک استفاده خواهیم کرد. بر این اساس برای بررسی ارتباط میان متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده می شود.
در ادامه این فصل به آزمون فرضیه های تحقیق و همچنین بررسی سؤالات پژوهشی خواهیم پرداخت. اگرچه، داده های حاصل از پرسشنامه های فرهنگ یادگیری پویا و عوامل موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط در ورود به بازارهای خارجی با بهره گرفتن از طیف پنج ارزشی لیکرت، که یک مقیاس رتبهای در نظر گرفته می شود، به دست آمدهاند، اما به دلیل آنکه در بررسی ارتباطها و تفاوتها مجموعه ای از سؤالات (که یک مؤلفه را تشکیل می دهند) در نظر گرفته میشوند، و نهایتاًً آزمونها از طریق یک نمره کلی انجام می شود، این نمره به مقیاس فاصلهای نزدیکتر است. در این راستا، برای بررسی ارتباطهای مورد نظر از آزمون همبستگی پیرسون استفاده خواهیم کرد. هر کدام از فرضیه های تحقیق و سؤالات پژوهش در ادامه مورد بررسی قرار گرفته اند.
۴-۳-۱٫ آزمون فرضیههای تحقیق
در ابتدا برای بررسی نقش ابعاد فرهنگ یادگیری پویا و عوامل موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط در ورود به بازارهای خارجی، نیازمند آنیم که بدانیم آیا میان این دو متغیر ارتباط معناداری وجود دارد یا خیر. جهت بررسی ارتباط میان دو متغیر از آزمون همبستگی پیرسون استفاده می شود. همانطور که در مطالب قبلی ذکر شده, به دلیل فاصلهای بودن مقیاس گردآوری داده ها و همچنین نرمال بودن توزیع داده ها، برای آزمون فرضیه تحقیق مبنی بر وجود ارتباط مثبت میان ابعاد فرهنگ یادگیری پویا و عوامل موفقیت کسب و کارهای کوچک ومتوسط در ورود به بازارهای خارجی از آزمون همبستگی پیرسون استفاده خواهد شد. باید توجه داشت که همبستگی بر رابطه علت و معلولی دلالت نمیکند و تنها وجود و یا عدم وجود ارتباط را تعیین می کند. اقدامات اولیه در مورد همبستگی توسط فرانسیس گالتون[۲] صورت گرفت و یکی از همکاران او به نام پیرسون[۳] شیوهای برای محاسبه ضریب همبستگی بین داده های پارامتری ابداع کرد، که با نام ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون[۴] (آر پیرسون) معرفی شد. جدول ۴- این نتایج را به صورت خلاصه ارائه میکند.
جدول ۴- ۳٫ بررسی ارتباط میان ابعاد فرهنگ یادگیری پویا و عوامل موفقیت کسب و کارهای کوچک ومتوسط (آزمون پیرسون)
متغیر اول
متغیر دوم
سطح معناداری
Pearson Correlation
Sig. (2-tailed)