(هـ) اهداف پژوهش
هدف از این پژوهش در قدم نخست روشن ساختن ابعاد حقوقی این پیمانها بر منافع ملی افغانستان و بیان تعهداتی است که برای متعاهد ین و در قدم نخست افغانستان دارد. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش تلاش خواهد شد که به صورت فنی از منظر حقوق بینالملل، تعهدات طرفین توضیح دادهشده و تبعات آن بیان گردد. البته رسیدن به این هدف با دریافت پاسخها برای سؤالاتی که طرح گردیده دنبال و ساماندهی میشود. از آنجائی که آمریکا از ۲۰۰۱ تا حال در این کشور حضور پررنگ نظامی و سیاسی دارد، بدین اساس توجه به معاهدات مذکور میان این کشور و افغانستان از دید حقوقی برای ابهامزدایی از ابعاد مختلف آن، تأثیرات و نفوذ که این حضور بر نحوه ترتیب این معاهده داشته از هدف دیگر پژوهش به شمار میرود.
- روش تحقیق
روش تحقیقی موردنظر در پژوهش حاضر روش عقلی و تحلیلی است. نویسنده تلاش میکند با تجزیهو تحلیل موضوع، بر اساس اصول و قواعد پذیرفتهشده بینالمللی و قواعد داخلی، مقایسه آن با موارد مشابه در سایر کشورها مفاهیم واقعی و ابعاد موضوع تحقیق را روشن ساخته و نواقص و برجستگی آن را بیان دارد.
- جمع آوری اطلاعات و ساماندهی پژوهش
روش جمع آوری اطلاعات، روش کتابخانهای و فیشبرداری است، واضح است که برای دستیابی به یک پژوهش علمی استفاده از منابع فارسی و لاتین امر اجتنابناپذیر است. به دلیل کمبود منابع مستقیم پیرامون موضوع، تلاش خواهد شد که با بررسی تطبیقی آن با معاهدات مشابه سایر کشورها نظیر ژاپن و دیگر کشورهای که آمریکا با آن پیمان نظامی دارد بهره گرفته شود. با توجه به اهداف که برای این پژوهش مدنظر قرار دادهشده، مراجعه به اسناد و قطعنامههای سازمان ملل متحد، به خصوص شورای امنیت، در قضایای افغانستان، بهویژه بعد از ۲۰۰۱ و حمله آمریکا، توافقات قبلی میان دو کشور مضاعف میشود. در کنار آن استفاده از نشریات داخلی افغانستان، نشریات خارجی که در مورد مقالات، گذارش و گفتگوهای داشته باشند بهره گرفته میشوند. هدف اصلی از نگارش این پایاننامه تنها ارائه یک پژوهش توصیفی نبوده بلکه ابعاد کمی و کیفی آن موردنظر است. برای بهروز شدن پژوهش و سازگاری آن با آخرین تحولات در این خصوص از منابع اینترنتی نیزه بهره گرفته میشود که عمده این منابع قرار ذیل خواهد بود:
-
- The United Nation Organization سازمان ملل متحد http://www.un.org
- The Security Council of United Nation شورای امنیت سازمان ملل متحد
-
- Afghanistan Ministry of Foreign Affair: وزارت خارجه افغانستان http://www.maf.af
- Norte Atlantic Treaty Organization: پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)
- United States Ministry of Foreign Affair Kabul Embassy. http://dari.kabul.usembassy وزارت خارجه ایالاتمتحده آمریکا، سفارت کابل
همچنین برنامه تعریفشده زمانی خاص برای پژوهش مدنظراست که مطابق آن، به ترتیب هر فصل بعد از نگارش توسط اساتید محترم راهنما و مشاور موردبررسی قرارگرفته و از نظرات و راهنماییهایشان بهره گرفته خواهد شد. در پایان ابراز امیدواری میگردد که پایاننامه بعد از انجام فعالیتهای پژوهشی، به ترتیب فهرست پیوست تهیه و غرض دفاع ارائه گردد.
محتوای پژوهش
این پایان نامه در چهار فصل به شرح ذیل تدوین شده است:
فصل اول: کلیات
فصل دوم: بررسی پیمانهای استراتژیک و امنیتی افغانستان-آمریکا از منظر حقوقبین الملل و قوانین داخلی دوکشور.
در فصل سوم: تعهدات متقابل افغانستان و آمریکا در چارچوب پیمانهای استراتژیک و امنیتی افغانستان-آمریکا.
فصل چهارم تأثیرات حقوقی پیمانهای استراتژیک و امنیتی بر روابط افغانستان با کشورهای همسایهی آن.
فصل اول
کلیات در مورد پیمانهای امنیتی
مقدمه
روابط بینالمللی چنان گسترده شده که همزیستی هیچ دولتی بدون در نظر گرفتن وضعیت سایر اعضای این جامعه میسر نخواهد بود. هیچ بازیگر بهتنهایی خود نمیتواند بر مشکلات موجود در عرصه روابط بینالملل، مانند جنگ، بنیادگرایی، گسترش سلاحهای کشتارجمعی، امنیت اقتصادی و انسانی، فائق آید. هیچ دولت نمیتواند بدون اتحاد با سایر دولتها و بازیگران چون سازمان های بینالمللی منافع خود را تأمین کند و یا به تأمین اطمینانبخش امنیت خود در برابر موانعی که محیط بینالمللی دارد، اتکا کند. معادله فرصت و تهدید کشورها را به تصمیمگیری راهبردی ملزم میسازد. در این میان در پهلوی بهرهگیری از منافع ملی قدرت برای حصول به آرمانها و منابع حیاتی ملی، منابع برون ملی قدرت نیز وجود دارند که هرچند خواهناخواه با منابع ملی قدرت، عجین بوده و رابطه تنگاتنگ دارند. یکی از این امکانات و قواعد یا فرایندهای بازی در محیط بینالمللی در راستای صلح و امنیت بینالمللی «پیمانهای دفاعی- امنیتی[۲]» است[۳]. پیمانهای امنیتی- دفاعی به معاهداتی دو یا چندجانبه اطلاق می شود که میان دولتها و سازمان های امنیتی، به هدف همکاری امنیتی و دفاعی انعقاد مییابد.
انعقاد پیمانهای امنیتی و دفاعی میان دولتها موضوع جدید نیست، بلکه ریشه در دوران باستان دارد. تمدنهای باستان چون یونان، مصر و پارس، استفاده از پیمانهای امنیتی و دفاعی، برای کشورگشائی و دفاع از حاکمیت امپراتوریها، مبارزه با شورشهای داخلی امر رایج و معمول بوده است. بعد از شکلگیری دولتهای مدرن در اروپا، استفاده از پیمانهای امنیتی برای دفاع از سرزمین و گسترش حاکمیت این دولتها همچنان ادامه یافت. بعد از جنگ اول و دوم جهانی، انعقاد پیمانهای دفاعی میان کشورها، به منظور افزایش قدرت و گسترش نفوذ سیاسی و نظامی، از سوی دو قدرت رقیب ایالاتمتحده آمریکا و اتحاد شوروی رشد چشمگیری داشت. فضای رقابتی ناشی از جنگ سرد بعد از ۱۹۴۵ میلادی باعث شده بود که این دو قدرت بزرگ به هدف کاهش نفوذ یکدیگر اقدام به انعقاد پیمانهای نظامی دوجانبه و چندجانبه با کشورهای مختلف نمایند. این پیمانها زمینه را برای توسعه و بلند بردن قدرت آن ها در کشورهای مختلف فراهم میکردند. پیمانهای امنیتی و دفاعی بر ساختارهای حقوقی مثل معاهده استوارند. با تکیهبر این معاهدات، کشورها در زمینه باهم تعهد به همکاری مینمایند. این پیمانها، ماهیت تدافعی[۴] و تهاجمی[۵] داشته به صورت دوجانبه و چندجانبه منعقد میشوند.
در این فصل ابتدا به بررسی مختصر مفهوم پیمانهای امنیتی، ویژگیها و تاریخچه آن در حقوق بینالملل و روابط میان دولتها، در قالب دو مبحث و چند گفتار به ترتیب ذیل پرداخته خواهد شد.[۶]
مبحث اول: مفهوم و الزامات شکلگیری پیمانهای امنیتی