۳-۳- جامعه آماری
در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامیدانش آموزان سال دوم دروهی اول مقطع متوسطهی شهر ایلام (پایه هشتم) میباشد. براساس اطلاعات و دادههای اداره آموزش و پرورش شهرستان ایلام، تعداد دانش آموزان سال دوم (پایه هشتم) دوره اول مقطع متوسطهی شهر ایلام در سال تحصیلی ۹۴-۱۳۹۳، بر اساس آمار واحد آمار و برنامه ریزی اداره کل آموزش و پرورش استان، ۲۸۹۰ نفر است.
۳-۴- روش نمونه گیری و روش برآورد حجم نمونه
جهت بدست آوردن حجم نمونه از فرمول نمونه گیری کوکران و به شیوه زیر استفاده شده است.
سپس برای بالابردن ضریب اطمینان و کاستن از خطا این تعداد به ۳۴۰ نفر رسانده شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این مطالعه نیز برای رسیدن به نمونه آماری، از روش ترکیبی استفاده شد. به این معنی که ابتدا از نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای برای انتخاب مدارس و همچنین مدارس دخترانه و پسرانه استفاده شد. آنگاه از شیوه نمونهگیری تصادفی سیستماتیک بهره گرفته شد و نمونههای مورد نظر را بر اساس دفتر حضور و غیاب کلاسها انتخاب گردیدند و ضمن مشخص نمودن کد هر مورد پرسشنامه در اختیار آنها گذاشته شد تا در اختیار والدین خود قرار دهند. در این تقسیم بندی نوع والد (پدر یا مادر) نیز در نظر گرفته شد.
۳-۵- ابزار اندازه گیری
برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه شیوه های فرزندپروری دیاناباومریند استفاده شد. دیاناباومریند این پرسشنامه را در سال ١٩٧٢ طراحی کرد. پرسشنامه شامل سی جمله است که ده جمله آن به شیوه قاطعانه، ده جمله به شیوه مستبدانه و ده جمله دیگر نیز به شیوه سهلگیرانه مربوط می شود. الگوی پاسخگوی به سؤالها از مقیاس ۵ درجهایلیکرت (کاملاًموافقم، موافقم، مطمئن نیستم، تقریبأ مخالفم و مخالفم) تبعیت میکند. علاوه بر الگوی پاسخدهی، نمره گذاری سؤالات پرسشنامه دیاناباوم نیز بر مبنای مقیاس لیکرت صورت میگیرد و با جمع نمرات سؤالات مربوط به هرشیوه، سه نمره مجزا بدست میآید.
این پرسشنامه دارای سی گویه میباشد که ده گویه آن بیانگر سبک سهلگیرانه، ده گویه آن بیانگر سبک مقتدرانه و ده گویه آن بیانگر سبک مستبدانه است. والدین دانشآموزان میزان موافقت خود را با هر یک از جملات علامتگذاری میکنند، سپس نمرههای هر یک از ده سؤال جمع و یک نمره بین پنج تا ده برای هر سطح از شیوههای فرزندپروری به دست میآید. به عبارت دیگر هر کدام از والدین در هر پرسشنامه سبکهای فرزندپروری دارای سه نمره مجزا میباشد که مربوط به سطح نگرشهای شیوههای فرزندپروری (مقتدر، مستبد و سهلگیر) است.
در پرسشنامه مذکور، نگرش شیوه مقتدرانه از طریق جمع نمرههای ۴، ۵، ۸، ۱۱، ۱۵، ۲۰، ۲۲، ۲۳، ۲۷ و ۳۰ سنجیده میشود و نگرش شیوههای سهلگیرانه از طریق جمع نمرههای سؤالهای ۱، ۶، ۱۰، ۱۳، ۱۴، ۱۹، ۲۱، ۲۴، ۲۸ و ۱۷ و نگرش شیوهی مستبدانه از طریق جمع نمرهها و سؤالهای ۲، ۳، ۷، ۹، ۱۲، ۱۶، ۱۸، ۲۵، ۲۶ و ۲۹ سنجیده میشود. با جمع کردن نمونهها، سه نمره مجزا به دست میآید، یعنی یک نمره برای سهلگیرانه، یک نمره برای مستبدانه و یک نمره برای مقتدرانه.
برای سنجش عملکرد تحصیلی دانش آموزان مهمترین ملاک، معدل سالانه دانش آموزان میباشد. بنابراین با توجه به اینکه پژوهش حاضر در نیمهی اول سال تحصیلی ۹۴-۹۳ انجام گرفت، محقق برای سنجش عملکرد تحصیلی، مجبور گردید که به نمرهی معدل دانش آموز در خردادماه مراجعه نماید. لذا معدل سالانه دانش آموز به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی مورد استفاده قرار گرفت. برای این کار پس از مشخص کردن پرسشنامه سبکهای فرزندپروری برای هر دانش آموز و گذاشتن شمارهای مخصوص در گوشه ای از آن، پس از بازگشت پرسشنامه های، شماره را با شماره دانش آموز مقایسه و معدل هر دانش آموز بر روی پرسشنامه های برگشتی قید میشد.
۳-۶- شیوه تجزیه و تحلیل داده ها
روشهای آماری مورد استفاده در این پژوهش مشتمل بر “آمار توصیفی” و” آمار تحلیلی” است که از طریق نرم افزار ۱۶spss مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. در بخش آمار توصیفی از جداول توصیفی، درصد، فراوانی، درصد فراوانی تجمعی، میانگین، انحراف معیار و … استفاده شده است. در بخش تحلیل استنباطی پژوهش نیز از آزمون های همبستگی، T و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.
۳-۷- پایایی پرسشنامه سبکهای فرزندپروری
بورای پایایی این مقیاس را بین ۷۷/۰ تا ۹۲/۰ گزارش کرده است.(بورای،۱۹۹۷، به نقل از مهرورز، ۱۳۷۸). اسفندیاری (۱۳۷۴) برای تعیین پایایی از روش بازاریابی استفاده کرده و نتایج زیر را به دست آورده: میزان پایایی برای شیوه سهلگیر ۶۹/۰، برای شیوه استبدادی ۷۷/۰ و برای شیوه مقتدر ۷۳/۰ بود. مهرافروز (۱۳۷۸) نیز ضریب پایایی را به شیوهی آلفای کرونباخ برای سبک مقتدرانه مادر ۵۵/۰ شیوه استبدادی مادر ۷۴/۰ و شیوه سهلگیرانه مادر ۶۱/۰ به دست آورد. همچنین، ضریب پایایی را با بهره گرفتن از روش «دو نیم کردن» برای شیوه مقتدر مادر ۵۲/۰، شیوه استبدادی مادر ۷۳/۰ و شیوههای سهلگیر مادر ۵۵/۰ به دست آورد. رابینسون و همکاران (۲۰۰۱) برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده کردهاند و نتایج زیر را به دست آوردهاند: میزان پایایی برای شیوههای اقتدارمنش ۸۶/۰، برای شیوه استبدادی ۸۲/۰ و برای شیوه آزادگذاری ۶۴/۰ بود. جرج (۲۰۰۴) ضریب پایایی را با بهره گرفتن از آلفای کرونباخ برآورده کرده است که به ترتیب برابر با سبک مقتدر ۹۰/۰، سبک مستبد ۸۳/۰ و سبک سهلگیرانه ۶۱/۰٫ در این پژوهش ضریب پایایی از روش آلفای کرونباخ و تنصیف برای شیوه مقتدرانه مادر ۵۹/۰ و ۱۷/۰ شیوه استبدادی مادر ۶۳/۰ و ۶۶/۰، شیوه استبدادی مادر ۶۳/۰ و ۶۶/۰ و شیوه سهلگیرانه مادر ۴۸/۰ و ۶۰/۰ به دست آمد.
جدول ۳-۱: پایایی پرسشنامهی سبکهای فرزندپروری
متغیر
خرده مقیاس
آلفای کرونباخ
آلفای تنصیف
معناداری
سبکهای فرزندپروری
مقتدرانه
۵۹/۰
۱۷/۰
۰۵/۰
مستبدانه
۶۳/۰
۶۶/۰
۰۵/۰
سهلگیرانه
۴۸/۰
۶۰/۰
۰۵/۰
فصل چهارم