-
- دور شدن از مطلوب شارع با عنایت احادیث بسیاری که حکایت از مطلوبیت مهر کم دارد که حمل به استحباب شده است .
-
- تمسک به احادیثی که مهر زیاد را مکروه دانسته اند که می توان گفت در حال حاضر با توجه به آثار مهر زیاد مفاد این دسته از احادیث به تجربه نیز به اثبات رسیده است و وضع موجود مستلزم حرمت مسلم مهریه زیاد درحدی که امروزه متداول شده است میباشد.
-
- عمل مورد سوال مسئولین با توجه به مداخله در حداقل مهر با ورود به اراده ها و در جهت ترمیم حداقل یا جلوگیری از کاهش ارزش مهر با الحاق تبصره به ماده ۱۰۸۲ و رها گذاشتن سقف مهر که خود نوعی تشویق به افزایش آن میتواند باشد.
-
- باطل بودن مهرهایی که به طور مسلم خارج از توان است و حتی هیچ یک از جوایز متداول در کشور نیز قادر به ایفای آن نیست تا امیدی، هر چند واهی، در این خصوص مطرح شود و نیاز به اعمال ضمانت اجرا به ویژه با عنایت به تنظیم سند رسمی آن توسط دولت و مسئولیت دولت در جلوگیری از ارتکاب امور باطل.
- حرمت فعل عبث در اسلام و عبث بودن مهر زیاد به دلیل عدم امکان ایفا توسط مرد و عدم وصول توسط زن و عدم تصور بهره دیگری بر آن [۱۲۷]وجود مواردی که برای مهر در فقه یا قانون مدنی سقف تعیین شده که از جمله علاوه بر نظر شیخ صدوق و علم الهدی ، که قبلا نقل شده می توان به مورد اختیار زن برای تعیین مهر اشاره کرد که حسب ماده ۱۰۹۰ قانون مدنی سقف مهر المثل را دارد و حسب نظر مشهور فقهی سقف مهر السنه، یا مهر المتعه، که سقف مهر المثل را دارد و بالاخره بسیارند فقهایی که برای مهر المثل سقف معادل مهر السنه ، یعنی ۵۰۰ درهم را تعیین کردهاند[۱۲۸]. برخی از این بزرگان احادیث مستند فتوای خود را نیز آورده اند و برخی نیز بر اساس متن احادیث بهترین مهر را سهل ترین (کمترین ) آن دانسته و اصل را مهر السنه قرار دادهاند و نهایت این که ظاهراً سقف مهر السنه برای مهر المثل نظر مشهور فقهی است و با توجه به مشکلات ناشی از مهرهای زیاد و سمت و سوی کلی سنت در خصوص مهر که زوجین بتوانند در فاصله اقل مال در جهت صبغه شرعی تا سقف منظور اعمال اراده کنند و به این طریق ضمن حفظ و انجام وظایف شرعی از مفاسد مهرهای سنگین نیز خود و جامعه را حفظ کنند ، ضرورتی حتمی است .
هنگامی که علاقه به زندگی مشترک یکطرفه باشد با هیچ نیروی مادی نمیتوان به آن استحکام بخشید. راههای قانونی فرار از تعهدات مادی، بسیارند. اگر هم علاقه به زندگی مشترک، دو طرفه باشد و هر دو طرف مهارتهای زندگی و ارتباطی را آموخته باشند، نیازی به ورود مادیات و پیماننامهها به زندگی زناشویی نیست. باید زندگی مشترک را از حد کاغذبازی و معامله تجاری به دلها بکشانیم. تعهد واقعی، یک حلقه ازدواج، عقدنامه یا سند ازدواج یا سالهایی نیست که با یکدیگر زندگی کردهایم بلکه رفتار ما در یکیک روزهای زندگیمان با فردی که دوستش داریم است.
منابع
قرآن کریم
الف- کتابهای فارسی
-
- امامی ، سید حسن ، حقوق مدنی ، کتابفروشی اسلامی ، تهران ، ۱۳۵۱٫
-
- بروجردی ، محمد (عبده)، کلیات حقوق اسلامی، دانشگاه تهران ، تهران ، چاپ دوم ، ۱۳۳۹٫
-
- جعفری لنگرودی، محمد جعفر، ترمینولوژی حقوق ، ابن سینا، تهران ، چاپ اول، ۱۳۴۶٫
-
- حائری ، سید علی (شاهباغ)، شرح قانون مدنی، وزارت دادگستری ، تهران ، چاپ اول ، بی تا .
-
- شهیدی ، مهدی ، تشکیل قراردادها و تعهدات، نشر حقوقدان ، بی جا، چاپ اول، ۱۳۷۷٫
-
- شیخ الاسلامی ، سید اسعد ، احوال شخصیه ، مرکز نشر دانشگاهی ، تهران ، چاپ اول ، ۱۳۷۰٫
-
- صفایی ، حسین و امامی ، اسدالله ، حقوق خانواده ، دانشگاه تهران ، تهران ، چاپ ششم ، ۱۳۷۷٫
-
- صفایی ، حسین و قاسم زاده ، سید مرتضی ، حقوق مدنی، اشخاص و محجورین ، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) ، تهران ، چاپ دوازدهم ، ۱۳۸۵٫
-
- عدل مصطفی، (منصور السلطنه) حقوق مدنی ، امیر کبیر، تهران ، چاپ هفتم، ۱۳۴۲٫
-
- علی آبادی ، علی ، ایجاد سقوط تعهدات ناشی از عقد در حقوق اسلامی، دانشگاه تهران ، تهران ، چاپ اول ، ۱۳۸۱٫
-
- فیض کاشانی ، محمد محسن ، مفاتیح الشرایع، مجمع ذخایر اسلامی، قم ۱۴۰۱ه.ق.
-
- فیض، علیرضا ، مبادی فقه و اصول، دانشگاه تهران، تهران ، چاپ چهاردهم، ۱۳۸۲٫
-
- قانون حمایت از خانواده
-
- قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران
-
- کاتوزیان ، ناصر، حقوق مدنی- قواعد عمومی قراردادها، بهنشر، تهران ، چاپ اول، ۱۳۶۶٫
-
- کاظمی خراسانی، محمد علی ، فوائد الاصول (تقریرات محمد حسن غروی نائینی) ، مؤسسه نشر اسلامی ، قم ، ۱۴۰۴ه.ق.
- محمدی، ابوالحسن ، مبانی استنباط حقوق اسلامی، دانشگاه تهران ، تهران ، چاپ هفدهم، ۱۳۸۳٫
ب-کتاب های عربی
-
- ابن بابویه ، محمد بن عیل ] شیخ صدوق[ ، المقنع فی الفقه ضمن سلسله الینابیع الفقهیه ، به کوشش علی اصغر مروارید، مؤسسه فقه شیعه و دارالاسلامیه ، بیروت، چاپ اول ، ۱۴۱۰، هجری قمری /۱۹۹۰م.
-
- ابن منظور ، محمد بن مکرم ، لسان العرب، دار احیاء التراث العربی، بیروت، چاپ اول ، ۱۴۰۸ه ق / ۱۹۸۸ م .
-
- جبعی عاملی ، زین الدین بن احمد (شهید ثانی) ، الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه (شرح لمعه ) جامعه النجف الدینیه ، بی جا، چاپ اول ، بی تا .
-
- حلبی ، تقی الدین بن نجم الدین عبدالله ، کافی فی الفقه ضمن سلسله الینابیع الفقهیه ، به کوشش علی اصغر مروارید، مؤسسه فقه شیعه و دار الاسلامیه ، بیروت ، چاپ اول، ۱۴۱۰ ه.ق/۱۹۹۰م.
-
- خویی ، محمد تقی ، شروط ، دارالمورخ العربی، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۴ه.ق/۱۹۹۳م.
-
- ذهنی تهرانی، سید جواد، مباحث فقهیه ، وجدانی ، قم ، چاپ دوم، ۱۳۷۰٫
-
- راوندی، سعید بن عبدالله بن حسین ، فقه القرآن ضمن سلسله الینابیع الفقهیه ، به کوشش علی اصغر مروارید، مؤسسه فقه شیعه و دارالاسلامیه ، بیروت ، چاپ اول ، ۱۴۱۰ه.ق/۱۹۹۰م.
-
- زحیلی ، وهبه ، فقه االاسلامی و ادلته، دارالفکر، دمشق، چاپ چهارم ، ۱۴۱۸ه.ق/۱۹۹۷م.
-
- طبرسی، فضل بن حسن ، تفسیر جوامع الجامع، تصحیح ابوالقاسم گرجی، دانشگاه تهران ، تهران ، چاپ اول ، ۱۳۴۷٫
-
- طرابلسی، قاضی عبدالعزیز بن براج ، المهذب ضمن سلسله الینابیع الفقهیه ، به کوشش علی اصغر مروارید، مؤسسه فقه شیعه و دارالسلامیه ، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۰ه.ق/۱۹۹۰م.
-
- طوسی ، محمد بن حسن (شیخ طوسی، شیخ الطایفه) ، تبیان فی تفسیر القرآن ، دار احیاء القرات العربی، بیروت ، بی تا.