X1 o X1
X2 – X2
ابزار پژوهش
پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر توسط اشنایدر و همکاران در سال ۱۹۹۱ با ۱۲ گویه فعال که سه مؤلفه تفکر عاملی ، تفکر راهبردی و انحرافی را مورد ارزیابی قرار میدهد . مقیاس رگه ۱۲ مادهای رگه بزرگسالان اشنایدر، هریرث و دیگران (۱۹۹۱) یک شاخص رگه ۱۲ مادهای برای نوجوانان ۱۶ سال و به بالا ساختند. پاسخدهندگان به هر ماده در یک پیوستار ۸ امتیازی لیکرت (۱ = کاملاً نادرست تا ۸ = کاملاً درست) پاسخ میدهند .. نمره میانگین این مقیاس در نمونه های دانشگاهی و غیردانشگاهی تقریباً ۴۸ [وقتی از پیوستار ۸ گزینهای استفاده شود] میباشد. همسانی درونی (سطح آلفا) این مقیاس، معمولاً در دامنه ۸۰٪ قرار دارد، و پایاییهای بازآزمایی در دوره های ۸ تا ۱۰ هفتهای ۸۰٪ یا بیشتر بوده است. به علاوه، اطلاعات زیادی در مورد اعتبار همزمان مقیاس امید در خصوص همبستگی مثبت آن با مقیاسهای دیگر وجود دارد.این پرسشنامه به روش نمره گذاری مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد .
روایی و پایایی
روایی و پایایی این پرسشنامه توسط استادان رشته مدیریت و مطالعه آزمایشی دانشگاه مشهد و تربیت معلم مورد بررسی و تأیید قرار گرفته است (کریمیان،۱۳۹۱).
پرسشنامه کیفیت زندگی فرم ۳۶ سوالی
پرسشنامههای بسیاری برای سنجش کیفیت زندگی ابداع شدهاند که معروف ترین آن ها پرسشنامه کیفیت زندگی ۳۶ سوالی (SF-36) است.
پرسشنامه کیفیت زندگی ۳۶ سوالی (SF-36) دارای ۳۶ سوال است و از ۸ زیرمقیاس تشکیل شده است و هر زیرمقیاس متشکل از ۲ الی ۱۰ ماده است. هشت زیرمقیاس این پرسشنامه عبارتند از: عملکرد جسمی (PF)، اختلال نقش بخاطر سلامت جسمی (RP)، اختلال نقش بخاطر سلامت هیجانی (RE)، انرژی/خستگی (EF)، بهزیستی هیجانی (EW)، کارکرد اجتماعی (SF)، درد (P) و سلامت عمومی (GH). همچنین از ادغام زیر مقیاس ها دو زیرمقیاس کلی با نام های سلامت جسمی و سلامت روانی به دست میآید. در این پرسشنامه نمره پایینتر نشان دهنده کیفیت زندگی پایینتر است و برعکس.
نمره گذاری پرسشنامه کیفیت زندگی ۳۶ سوالی (SF-36)
با توجه به پیچیدگی نمره گذاری این پرسشنامه آن را به طور کامل در اینجا توضیح خواهیم داد. در ابتدا باید نمرات به دست آمده را به شرح زیر تبدیل کنید:
– در سوالات ۱-۲-۲۰-۲۲-۳۴-۳۶ به گزینه ۱ نمره ۱۰۰، به گزینه ۲ نمره ۷۵، به گزینه ۳ نمره ۵۰، به گزینه ۴ نمره ۲۵ و به گزینه ۵نمره ۰ بدهید.
– در سوالات ۳-۴-۵-۶-۷-۸-۹-۱۰-۱۱-۱۲ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۵۰ و به گزینه ۳ نمره ۱۰۰ بدهید.
– در سوالات ۱۳-۱۴-۱۵-۱۶-۱۷-۱۸-۱۹ به گزینه ۱ نمره ۰ و به گزینه ۲ نمره ۱۰۰ بدهید.
– در سوالات ۲۱-۲۳-۲۶-۲۷-۳۰ به گزینه ۱ نمره ۱۰۰، به گزینه ۲ نمره ۸۰، به گزینه ۳ نمره ۶۰، به گزینه ۴ نمره ۴۰، به گزینه ۵ نمره ۲۰ و به گزینه ۶ نمره ۰ بدهید.
– در سوالات ۲۴-۲۵-۲۸-۲۹-۳۱ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۲۰، به گزینه ۳ نمره ۴۰، به گزینه ۴ نمره ۶۰، به گزینه ۵ نمره ۸۰ و به گزینه ۶ نمره ۱۰۰ بدهید.
– در سوالات ۳۲-۳۳-۳۵ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۲۵، به گزینه ۳ نمره ۵۰، به گزینه ۴ نمره ۷۵ و به گزینه ۵ نمره ۱۰۰ بدهید.
روایی و پایایی
درتحلیل همخوانی درونی ، آلفای کرونباخ کل پرسشنامه برخوردار بودند . در آزمون پایایی در / ۰ تا ۹۰ / سایرحوزه های پرسشنامه ، از ضرایب استاندارد پایایی بین =۰/۵۸)بود . سایر حیطه های پرسشنامه / ۰ و ۸۸ / باز آزمایی ، ضریب همبستگی اسپیرمن و ضریب توافق کل پرسشنامه به ترتیب ۸۹ ضرایب قابل قبولی داشتند . روایی ملاکی همزمان و روایی سازه ، بهتر تیب همبستگی (ICC=0/ به جز حوزه خانواد ه ( ۲۵۵ وحمایت اجتماعی و اکس نشان داد. آزمون تحلیل عاملی تأییدی باSF- مثبت معنی داری بین این پرسشنامه با پرسشنامه ۳۶ نیز نشان دهنده این بود که ساختار عاملی پرسشنامه در اجرا بر نمونه مطالعه تکرار شده است.
روش اجرای پژوهش
در ابتدا از هر دو گروه آزمون امید به زندگی به وسیله ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪاﻣﻴﺪاﺷﻨﺎﻳﺪر
( ﻟﻮﭘﺰ، ٢٠٠٠ ) و پرسشنامه فرم ۳۶ سوالی کیفیت زندگی که عبارت است از ۸ قلمرو عملکرد جسمی ، عملکرد اجتماعی ، ایفای نقش جسمی، ایفای نقش هیجانی ، سلامت روانی، سرزندگی، درد بدنی و سلامت عمومی را مورد ارزیابی قرار میگیردرا به عمل آورده می شود، سپس روی گروه آزمایش جلسات آموزشی اجرا شد .
جدول ۳-۱ : بسته آموزشی مورد اجرای واقعیت درمانی
جلسه
شرح مفاهیم و محتوای جلسات
جلسه اول
آشنایی و معرفی اعضاء و بیان هدف از شرکت در گروه
جلسه دوم
شناخت افکار و بررسی فرایند ها
جلسه سوم
آشنایی اعضا با چگونگی پذیرش مسئولیت رفتارهای خود و آشنایی اعضا با اهمیت و ضرورت مسئولیت پذیری در زندگی .
جلسه چهارم
آشنایی با اضطراب از دیدگاه واقعیت درمانی و آموزش مهارت تن آرامی برای کنترل اضطراب.
جلسه پنجم
آشنایی اعضا با نیازهای اساسی و مؤثر در زندگی واقعی و تأثیر نیازهای اساسی در زندگی و توانایی آنان در انتخاب بهترین شیوه جهت دستیابی به نیازهای اساسی.
جلسه ششم
آشنایی اعضا با چگونگی طرحریزی حل مشکل و برنامه ریزی جهت زندگی فعلی و در حال حاضر
جلسه هفتم
آشنایی اعضا با چگونگی عدم پذیرفتن عذر و بهانه در خصوص اجرای برنامه های انتخاب شده .
جلسه هشتم
مرور جلسات گذشته و بررسی تغییر تفکر
پس از پایان دوره۸ جلسه ای مشاوره در هر دو گروه، مجدد آزمون های امید به زندگی و کیفیت زندگی اجرا شد ، پرسشنامه های مذکور را با تحلیل کوواریانس بررسی و نتایج به دست آمده جهت بررسی و نتیجه گیری قابل استفاده میباشند .
روش تجزیه و تحلیل
نتایج آزمون به وسیله آزمون کووریانس مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد.
ملاحظات اخلاقی :
به منظور رعایت موازین اخلاقی از پرسش در مورد اطلاعات شخصی افراد خودداری شده ، به آزمورنی ها اطمینان داده شد که اطلاعات اخذ شده از ایشان صرفا جهت انجام پژوهش علمی بوده و نزد محقق محفوظ و محرمانه خواهد ماند .
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
یافته های پژوهشی :
در این فصل تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است در سطح آمار توصیفی از فراوانی ، درصد ، درصد فراوانی تراکمی و میانگین و در سطح استنباطی با توجه به نوع متغیرهای مورد بررسی از آزمون کوواریانس استفاده شده است.
الف : داده های توصیفی
جدول ۱-۴آمار توصیفی نمونه مورد پژوهش