-کونمی و دیگران[۱۶۷] (۲۰۱۰) در پژوهشی که در را راستای بررسی تأثیر تعهدسازمانی بر رضایت شغلی کارمندان یک سازمان داشتند و با بررسی گروه های مختلف کاری، تأثیر تعهدسازمانی را بر رضایت شغلی و افزایش روحیه گروهی بالا ارزیابی نمودند.
در تحقیق سلپ و یولمازترک[۱۶۸] (۲۰۱۲) که به بررسی ارتباط بین صداقت سازمانی، تعهد سازمانی چندبعدی و حمایت سازمانی در سازمان های آموزشی پرداختند به این نتیجه رسیدند که بین متغیرهای مذکور ارتباط همبستگی وجود دارد.
در پژوهشی تجربی که توسط کنتن و سدولاه[۱۶۹] (۲۰۱۲) به بررسی ارتباط بین کیفیت زندگیکاری و اشتیاق شغلی پرداخته شد، نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین ابعاد کیفیت زندگی کاری و اشتیاق شغلی وجود دارد.
-
- خلاصه فصل
این فصل به دو بخش مبانی نظری و پیشینه پژوهش اختصاص یافت. مبانی نظری شامل سه بخش عمدهی تعهد سازمانی، تعاریف، انواع و نظریه ها؛ کیفیت زندگی کاری، نظریه ها و تعاریف آن و تعارض کار-خانواده بوده است.
پژوهشهای داخلی نیرویی (۱۳۸۲)، سلام پور (۱۳۸۷)، قنبریبناب (۱۳۸۷)، فراهانی و همکاران (۱۳۸۸)، سلطان حسینی و همکاران (۱۳۸۸)، حاتمی و همکاران (۱۳۹۰)، فخرپور و همکاران (۱۳۹۰)، فرجاد و همکاران (۱۳۹۲) کمال زاده و همکاران (۱۳۹۲) نشان می دهند که بین متغیرهای کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد؛ و همچنین پژوهشهای خارجی جان سورد (۲۰۰۲) و چانگ لی (۲۰۰۶) نیز ارتباط مثبت دو مؤلفهی تعهد سازمانی و کیفیت زندگی کاری را نشان دادهاند.
پژوهش نعیمی و همکاران (۱۳۹۰) نشان میدهد که بین کیفیت زندگی کاری و تعارض کار-خانواده با عملکرد شغلی رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
تاکنون پژوهشهای زیادی در رابطه با کیفیت زندگی کاری، تعارض کار-خانواده و تعهد سازمانی در داخل و خارج از کشور به صورت جداگانه و یا دو به دو انجام شده است. ولی با توجه به بررسی های انجام گرفته توسط پژوهشگر تاکنون هیچ محققی، همه مؤلفه های ذکرشده را یک جا مورد بررسی قرار نداده است. با در نظرگرفتن نقش این عوامل در تعهد سازمانی، انجام چنین پژوهشی ضروری به نظر میرسد.
فصل سوم:
مواد و روش پژوهش
مواد و روش پژوهش
-
- مقدمه
در فصل حاضر، پژوهشگر روش تحقیق، جامعه آماری موردنظر، روش اجرای پژوهش، ابزارهای جمع آوری اطلاعات و روایی و پایایی آنها و همچنین روشهای تجزیه و تحلیل اطلاعات را بیان نموده است.
-
- روش پژوهش
این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. از آنجا که در این پژوهش محقق بدون اینکه قصدتغییر در هیچ یک از متغیرها را داشته باشد، ارتباط بین متغیرها را با هم بررسی میکند؛ بنابرین تحقیق در موقعیت طبیعی و بدور از هر گونه دستکاری میدانی و آزمایشگاهی انجام خواهد شد (دلاور،۱۳۸۰).
-
- جامعه آماری و روش نمونه گیری و روش اجرا
در این مطالعه، جامعه آماری عبارت بود از کلیه کارکنان شرکت گازسوزان شهرک صنعتی نجف آباد که در سال ۱۳۹۲ در این شرکت مشغول به کار بوده اند. این شرکت دارای ۵ واحد صنعتی و تعداد کل کارکنان حدود ۱۲۰۰ نفر بود.
اندازه نمونه و روش نمونه گیری:
حجم نمونه با بهره گرفتن از جدول کرجسی مورگان ۲۹۱ نفر بود که با احتمال افت آزمودنی ۳۰۰ نفر در نظرگرفته شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند.
روش اجرا:
در این پژوهش با هماهنگی دانشگاه و شرکت گازسوزان و انتخاب نمونه تحقیق پرسشنامه های موردنظر برای گروه نمونه اجرا شد و اجرا به صورت فردی بود.
-
ابزارهای جمع آوری اطلاعات
- پرسشنامه تعهدسازمانی آلن و مایر (۱۹۹۱)
این پرسشنامه که مشتمل بر ۲۴ سوال و مؤلفه های تعهد عاطفی (سوال های ۱ تا ۸)، تعهد مستمر (سوال های ۹ تا ۱۶) و تعهد هنجاری (سوال های ۱۷ تا ۲۴) است. پرسشنامه از نوع پاسخ بسته و مقیاس اندازه گیری سوالات پرسشنامه، مقیاس لیکرت بوده که شامل گزینه های بسیار مخالفم، کمی مخالفم، نظری ندارم، کمی موافق ونسبتأ موافقم و بسیار موافقم میباشد و روش امتیاز گذاری به ترتیب از ۱ تا ۷ است. سوالات معکوس نیز به این ترتیب میباشد: ۲۴،۲۱،۱۹،۱۸،۱۷،۱۶،۱۵،۱۰،۹،۸،۶،۵،۴
روایی پرسشنامه از دو جنبه روایی ظاهری و محتوا به جهت روشن بودن گویه ها توسط صاحب نظران و اساتید تأیید شد.
جدول ۳-۱ مقدار پایایی پرسشنامه تعهدسازمانی
پژوهشگر
سال تحقیق
روش
اعتبار
آلن و مایر
۱۹۹۱
آلفای کرونباخ
۸۶%
ابراهیمی
۱۳۷۸
آلفای کرونباخ
۸۱%
پژوهش حاضر
۱۳۹۱
آلفای کرونباخ
۷۰%
-
-
- پرسشنامه تعارض کار-خانواده (نت مه یر،۱۹۹۶)
-
این پرسشنامه دارای ۱۰ سوال است که پنج سوال تعارض کار-خانواده (مانند ساعتهای کاری من، مانع از انجام وظایف خانوادگی ام می شود) و پنج سوال تعارض خانواده-کار (مانند وظایف خانوادگی من، باعث بروز مشکل در انجام وظایف حرفهای من می شود) را در مقیاس ۷ امتیازی لیکرت اندازه گیری میکنند.
روایی پرسشنامه توسط سازندگان با روش همبستگی هر دو قسمت با شانزده سازه روان شناختی مانند رضایت از زندگی، رضایت شغلی، تعارض نقش و ابهام نقش بررسی و مشخص شد که با رضایت شغلی و رضایت از زندگی ارتباط منفی و با تعارض نقش و ابهام نقش ارتباط مثبت دارد (فاتحی زاده،۱۳۸۶). روایی پرسشنامه پژوهش توسط اساتید و صاحبنظران تأیید شده است.
جدول ۳-۲ پایایی پرسشنامه تعارض کار-خانواده نت مه یر
پژوهشگر
سال
روش
پایایی
نت مه یر
۱۹۹۶
آلفای کرونباخ
۸۸%
صلاحیان و همکاران
۱۳۸۹
آلفای کرونباخ
۸۶%
پژوهش حاضر
۱۳۹۱
آلفای کرونباخ
۷۴%
-
-
- پرسشنامه کیفیت زندگی کاری:
-
این پرسشنامه توسط والتون (۱۹۷۵) تهیه شده و به علت اینکه پژوهش حاضر ابعاد خاصی از مطالعات والتون را موردنظر دارد از آن استفاده شده است. این ابزار از ۳۵ سوال تشکیل شده است که به بررسی کیفیت زندگی کاری بر اساس الگوی کیفیت زندگی کاری والتون می پردازد. برای سنجش سوالات هردو پرسشنامه، از مقیاس لیکرت استفاده شده است. طیف به کار برده شده طیف ۵ تایی است که در آن عدد ۱ بیانگر خیلی کم و ۵ بیانگر خیلی زیاد میباشد. روایی پرسشنامه موردنظر توسط صاحب نظران تأیید شده است
جدول ۳-۳۴ پایایی پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون
پژوهشگر
سال
روش
پایایی
والتون
۱۹۷۵
آلفای کرونباخ
۸۷%
پژوهش حاضر
۱۳۹۱
آلفای کرونباخ
۹۲%
-
- روشهای تجزیه و تحلیل اطلاعات
به منظور تجزیه و تحلیل ویژگیهای توصیفی آزمودنیها از روشهای آمارتوصیفی همچون فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده شده است.