جنکینز و همکاران(۲۰۰۴) به بررسی اثر چرخه عمر شرکت در مربوط بودن ارزش مؤلفه های عایدی پرداختند . آن ها فرض کردند که واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر اقدامات راهبردی متفاوتی را اتخاذ میکنند. در مراحل رشد و بلوغ بر تغییر فروش و در مراحل پایانی بر سودآوری تأکید می شود. چون تهاتر(بده- بستان) بین چنین راهبردهایی در طول چرخه عمر متفاوت است، احتمالا بازار سهام در برابر این اقدامات راهبردی اتخاذ شده توسط واحد تجاری، واکنش متفاوت نشان میدهد. برای آزمون فرضیات، تغییر عایدی به سه مؤلفه کلیدی تقسیم شده است: تغییر عایدی ناشی از تغییر فروش، تغییر عایدی ناشی از تغییر سودآوری و اثر متقابل تغییرفروش و تغییر سودآوری . یافته های تحقیق نشان میدهد در واحد تجاری در مرحله رشد، مربوط بودن ارزش تغییر فروش نسبت به تغییر سودآوری به طور نسبی بزرگتر است. در مرحله بلوغ، مربوط بودن ارزش تغییر سود آوری نسبت به تغییر فروش افزایش میابد. در واحدهای تجاری در مرحله افول مربوط بودن ارزش تغییر سودآوری نسبت به تغییر فروش به طور نسبی بزرگتر است. در مجموع، نتایج جا به جایی را در مربوط بودن ارزش مؤلفه های عایدی از تأکید بر رشد در مراحل اولیه چرخه عمر با تأکید بر سودآوری در مراحل پایانی چرخه عمر نشان میدهد.
بلاک(۱۹۹۸) رابطه سود و جریانهای نقدی با ارزش شرکت در مراحل مختلف چرخه عمر را مورد بررسی قرار داده است. بازه زمانی این تحقیق سالهای ۱۹۷۸ تا ۱۹۹۵ میباشد. وی در تحقیق خود برای تفکیک مراحل مختلف چرخه عمر از مدل آنتونی و رامش استفاده کردهاست. نتایج حاکی از آن است که در مراحل تولد و افول، جریانهای نقدی مربوطتر از سود میباشد و در مرحله بلوغ عکس این قضیه برقرار است..
آنتونی و رامش(۱۹۹۲) به بررسی رابطه معیارهای عملکرد با قیمت بازار سهام در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت پرداختند. نتایج تحقیق نشان میدهد که واکنش بازار سهام به دو معیار عملکرد حسابداری شامل رشد فروش و وجوه سرمایه گذاری شده، پس از کنترل اندازه واحد تجاری، ریسک و خطای اندازه گیری در معیارهای عملکرد، تابعی از مراحل چرخه عمر واحد تجاری است. به طوری که میزان مربوط بودن معیارهای رشد فروش و مخارج سرمایهای از مرحله ظهور تا افول روند نزولی دارد.
۲-۵-۱-۲٫ پیشینه داخلی
عمرانی و کرمی(۱۳۸۹) در مقاله خود تحت عنوان “تاثیر چرخه عمر شرکت و محافظه کاری بر ارزش شرکت”به بررسی اثر چرخه عمر و محافظه کاری بر ارزش شرکت پرداختند. آن ها با بهره گرفتن از مدل فلتهام و اهلسون (۱۹۹۵)، تاثیر محافظه کاری بر واکنش سرمایه گذاران به خالص دارایی های عملیاتی و سود غیر عادی در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت را مورد برررسی قرار دادند. در این پژوهش بازه زمانی ۱۳۸۲- ۱۳۸۷ با تعداد نمونه ۴۵۰ شرکت انتخاب گردیده و برای آزمون فرضیه ها از روش آماری تحلیل همبستگی و رگرسیون مقطعی استفاده شده است. یافته های تجربی آن ها نشان میدهد که سرمایه گذاران اهمیت بیشتری به خالص دارایی های عملیاتی و سود غیر عادی شرکتهای در مرحله رشد نسبت به شرکتهای مراحل بلوغ و افول می دهند. همچنین یافته های آن ها حاکی از آن است که در مراحل رشد و بلوغ، سرمایه گذاران اهمیت بیشتری به خالص دارایی های عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی شرکتهای محافظه کار (نسبت به شرکتهایی که از روشهای حسابداری متهورانه استفاده میکنند) می دهند و در مرحله افول عکس این موضوع صادق است.
خسروی(۱۳۸۸) در تحقیق خود محتوای اطلاعاتی سه طبقه عمده صورت جریان وجه نقد (فعالیتهای عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی) را با محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی هم ارز آن(سود عملیاتی، اقلام تعهدی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری و اقلام تعهدی ناشی از فعالیتهای تامین مالی) در فرایند چرخه عمر شرکت مورد بررسی قرار داده است. بازه زمانی این تحقیق از سال ۱۳۸۰-۱۳۸۵ بوده و نمونه آماری شامل ۴۵۰ شرکت میباشد. مدل مورد استفاده در این تحقیق برای تفکیک شرکتها به مراحل چرخه عمرشان، مدل آنتونی و رامش میباشد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که در مراحل رشد و افول اطلاعات مالی مبتنی بر اقلام تعهدی نسبت به اطلاعات مالی مبتنی بر اقلام نقدی مرتبط با آن ها جهت پیش بینی بازده سهام از توان توضیحی بیشتری برخوردار میباشد و در مرحله بلوغ عکس این حالت اتفاق می افتد.
علیزاده(۱۳۸۷) در تحقیق خود با عنوان “مدل چرخه عمر سازمانها و کاربرد آن در مدیریت استراتژیک” به تحلیل موقعیت سازمان با بهره گرفتن از چرخه عمر سازمان می پردازد. پس از اینکه جایگاه هر سازمان مورد شناسایی قرار گرفت، باید به گونه ای برنامه ریزی نمود که همواره سازمانها در مرحله رشد و بلوغ خود باقی بمانند. چراکه پس از آن در صورت هدایت و برنامه ریزی ناصحیح، دوران پیری سازمان پدیدار شده ونهایتا نابودی سازمان را منجر خواهد شد. با توجه به مفهوم کلی فوق، میتوان گفت تئوری چرخه عمر در مورادی همچون محصولات، بازار، خدمات، تکنولوژی و صنعت نیز کاربرد دارد. لذا از طریق تعیین جایگاه هر یک از عوامل فوق در طول منحنی میتوان تصویری واضح و دقیق نسبت به اقدامات و تمهیداتی که باید در آینده صورت گیرد، به دست آورد.
دهدار(۱۳۸۶) در رساله دکترای خود با عنوان “طراحی و تبیین الگوهای برتر ارزش گذاری مبتنی بر عایدات حسابداری و جریان وجه نقد در فرایند چرخه عمر شرکت”، به بررسی تاثیر چرخه عمر بر توان توضیحی افزاینده الگوهای ارزش گذاری مبتنی بر سود و اقلام تعهدی در قیاس با الگوهای مبتنی بر جریانهای نقدی عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی پرداخته است. دوره زمانی این تحقیق، از سال ۱۳۷۸ – ۱۳۸۳ بوده و نمونه آماری شامل ۱۶۰ شرکت در دو گروه تجربی و کنترل بوده که بر اساس امید ریاضی دو معیار استاندارد شده رشد فروش و نسبت پرداخت سود نقدی به شرکتهای در مرحله رشد، بلوغ و افول تفکیک شده اند. نتایج پژوهش وی بیانگر این است که در مراحل رشد و بلوغ الگوی ارزش گذاری مبتنی بر سود و اقلام تعهدی در قیاس با الگوهای مبتنی بر جریانهای نقدی عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی حاوی توان توضیحی افزاینده بیشتری است و در مرحله افول عکس این موضوع صادق است. در حالت کلی یافته های این تحقیق نشان میدهد که درصد فزایندگی محتوای اطلاعاتی سود و سایر اقلام تعهدی نسبت به جریانهای نقد عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی در تبیین ارزش شرکت، تابع چرخه عمر شرکت میباشد.
۲-۵-۲٫ مطالعات و تحقیقات خارجی انجام شده در رابطه با ساختار سرمایه
۲-۵-۲-۱٫ پیشینه خارجی
ابی اودن(۲۰۱۲) در مطالعه خود که تاثیر ساختار بهینه بر عملکرد شرکتها را مورد بررسی قرار داد. و به این منظور شرکتهای نیجریهای را مورد کاوش قرار داد. و در بررسی خود به این نتیجه رسید که مطابق با فرضیه موازنه، یک رابطه غیر خطی بین ساختار سرمایه و عملکرد شرکتها وجود دارد.