۲-۲-۲-۴- آﺛﺎر ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ
ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ ﺑﺮ اﻟﮕﻮ ﻫﺎی ﭘﯿﻮﻧﺪ دﻫﻨﺪه ﭼﮕـﻮﻧﮕﯽ ﺗﻔﮑـﺮ، اﺣﺴـﺎس و ﻋﻤـﻞ اﻋﻀـﺎء در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع ﻫﺎی اﺳﺎﺳﯽ واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ اﻧﻄﺒﺎق ﺑﯿﺮوﻧﯽ و ﯾﮑﭙﺎرﭼﮕﯽ دروﻧـﯽ اﺛـﺮ ﻣـﯽ ﮔـﺬارد . ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ اﻣﻮر ﻣﺠﺎز و ﻏﯿﺮ ﻣﺠﺎز را ﺑﻪ ﯾﮏ ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ و اﯾﻦ ﭘﯿﺎم ﺻـﺮﯾﺢ را ﺑﻪ ﻫﻤﻪ اﻋﻀﺎء اﻋﻼم ﻣﯽ دارد ﮐﺴﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﺧﻮد را را ﺑﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ وﻓﻖ ﻧﺪﻫﻨﺪ ﺑﻪ رﻏﻢ ﻫﻤﻪ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ ﻫﺎ ﯾﺎ دﺳﺘﺎورد ﻫﺎ ﻣﻮﻓﻖ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺑﻮد آﺛﺎر وﯾـﮋه ﻓﺮﻫﻨـﮓ ﺳـﺎزﻣﺎﻧﯽ ﺑـﺮ ﻋﻤﻠﮑـﺮد ﻫـﺎی ﺳﺎزﻣﺎن از ﻃﺮﯾﻖ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت دﻗﯿﻖ ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ ﺗﺠﺮﺑﻪ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﯽ ﺷﻮد اﻣﺎ واﺿﺢ اﺳﺖ ﮐـﻪ ﺑﺴـﯿﺎری ﺗﺼﻮر ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ ﻣﯿﺎن اﯾﻦ دو ﻣﺴﺄﻟﻪ ﭘﯿﻮﻧﺪ وﺟﻮد دارد و ﺷﻮاﻫﺪ ﺗﺠﺮﺑﯽ ﺗﺎ ﺣﺪ زﯾﺎدی اﯾﻦ دﯾﺪﮔﺎه را ﺗﺄﯾﯿﺪ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﺑﺎﻧﯽ ﻋﻨﻮان ﮐﺮده اﺳﺖ ﮐﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻨﺒﻊ ﻣﺰﯾﺖ رﻗﺎﺑﺘﯽ ﺑﺎﺷﺪ
ﺑﻪ اﯾﻦ ﺷﺮط ﮐﻪ اﻋﻤﺎل اﻋﻀﺎی ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ را ﮐﻪ ﺑﻪ ﻓﺮوش ﺑﯿﺸﺘﺮ ﯾﺎ ﻗﯿﻤﺖ ﭘﺎﯾﯿﻦﺗـﺮ ﻣـﯽ اﻧﺠﺎﻣـﺪ، ﺗﻘﻮﯾﺖ ﮐﻨﺪ ﯾﺎ ﺑﻪ ﺷﯿﻮه ﻫﺎی دﯾﮕﺮی ﺑﺮ اﻋﺘﺒﺎر ﻣﺎﻟﯽ ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﯿﻔﺰاﯾﺪ ﺑﻪ ﻋـﻼوه ﻓﺮﻫﻨـﮓ ﺳـﺎزﻣﺎﻧﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﭘﺪﯾﺪه ای ﺑﺎﺷﺪ ﻧﺎدر از اﯾﻦ ﺟﻬﺖ ﮐﻪ دارای ﻣﺸﺨﺼﻪ ﻫـﺎﯾﯽ اﺳـﺖ ﮐـﻪ ﻫـﯿﭻ اﺷـﺘﺮاﮐﯽ ﺑـﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻫﺎی ﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺎی دﯾﮕﺮ ﻧﺪارد و ﺑﻪ ﻃﻮر ﮐﺎﻣﻞ ﻗﺎﺑـﻞ ﺗﻘﻠﯿـﺪ ﻧﯿﺴـﺖ و از اﯾـﻦ رو دﯾﮕـﺮ ﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺎ ﻧﻤﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ از ﻣﺸﺨﺼﻪﻫﺎی ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد آن ﻧﺴﺨﻪﺑﺮداری ﮐﻨﻨﺪ ﻧﮑﺘﻪ دﯾﮕﺮ اﯾﻦ ﮐـﻪ ﻋﻤﻠﮑﺮد اﻓﺮاد در ﺳﺎزﻣﺎنﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ، ﻣﺘﻌﺪد ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻫﺮ ﺳﺎزﻣﺎن ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺧـﻮد را دارد . در ﺑﺮﺧﯽ از ﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺎ اﮔﺮ اﻓﺮاد ﭘﺮﺧﺎﺷﮕﺮ ﯾﺎ ﺻﺒﻮر ﺑﺎﺷﻨﺪ ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎم ارزﯾﺎﺑﯽ ﻧﻤﺮه ﺑـﺎﻻﯾﯽ را ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ از ﺳﻮی دﯾﮕﺮ ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ اﮔﺮ ﻫﻤﯿﻦ ﻓﺮد در ﺳﺎزﻣﺎن دﯾﮕﺮی ﻣﺸﻐﻮل ﺑﻪ ﮐﺎر ﺑﺎﺷﺪ
و دارای ﭼﻨﯿﻦ وﯾﮋﮔﯽ ﺑﺎﺷﺪ در ارزﯾﺎﺑﯽ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﻧﻤﺮه ﻣﻨﻔـﯽ ﺑﮕﯿـﺮد . ﺑﻨـﺎﺑﺮاﯾﻦ آﺷـﻨﺎ ﺷـﺪن ﺑـﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ از ﺟﻤﻠﻪ ﻋﻮاﻣﻠﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد واﻗﻌﯽ ﻓﺮد و ﭘﻨﺪاﺷﺘﯽ ﮐﻪ دﯾﮕﺮان از آن ﺷﻐﻞ دارﻧﺪ اﺛﺮ ﻣﯽﮔﺬارد (ﻣﺸﺒﮑﯽ،۱۳۸۰،ص۴۵۶)
۲-۲-۳- فناوری اطلاعات
اگر چه دانش به طور انحصاری محصول فناوری اطلاعات نیست ولی فناوری اطلاعات به طور لاینفکی در ایجاد دانش و فرایند مدیریت دانش از گذشته مشارکت داشته است. فناوری اطلاعات میتواند به به عنوان ابزار ی قدرتمند عمل کرده و ابزارهایی مؤثر و کارامد برای همه وجوه مدیریت دانش شامل تسخیر اشتراک و کاربرد دانش را تامین کند. توانایی فناوری اطلاعات در کاوش، نمایه، تلفیق، بایگانی و انتقال اطلاعات میتواند تحولی در گردآوری، سازماندهی، رده بندی و اشاعه اطلاعات ایجاد کند.(سرلک، فراتی،۱۳۸۷،۲۳۳). قرن ها کتاب وظیفه انتقال دانش را برعهده داشت. کتاب و سایر وسایل چاپی احتمالا در خصوص انتقال دانش صریح توانمند هستند اما در زمینه دانش تلویحی و ضمنی نیاز به برقراری ارتباط در اشکال رسمی و غیر رسمی است: تعامل اجتماعی و گفت و شنود برای خلق دانش و تفسیر اطلاعات الزامی است. امروزه به کمک فناوری امکان گفتگو، فرغ از محدودیت های زمانی و مکانی آسان تر شده است و این امر زمینه خلق، کسب و انتقال دانش را آسان کردهاست (سرلک و فراتی،۱۳۸۷،۲۲۰). اگر چه دانش به طور انحصاری محصول فناوری اطلاعات نیس، ولی فناوری اطلاعات به طور لاینفکی
به طور کلی فن آوری اطلاعات شامل دو مؤلفه است :
الف-فن آوری: عبارت است از کاربرد علوم در صنایع با بهره گرفتن از رویه ها و مطالعات منظم و جهت دار. فن آوری، با بکارگیزی ایده ها ودستاودرهای علمی، خدمات و کالای مورد نیاز بشر را ارائه میکند. فن آوری عامل تبدیل منابع طبیعی، سرمایه و نیروی انسانی به کالا و خدمات است که عناصر متشکله یا ارکان آن عبارت است از : سخت افزار، انسان افزار یا نیروی انسانی متخصص فن آوری متبلور در اسناد و مدارک یا اطلاعات، سازمان ها یا نهاد افزار. با توجه به تمامی تعاریف، فن آوری مجموعه ای از فرایندها، روش ها، فنون، ابزار، تجهیزات، ماشین آلات و مهارت هایی است که توسط آن ها کالایی ساخته شده یا خدمتی ارائه میگردد.
ب-اطلاعات: تعاریف متعددی از اطلاعات وجود دارد که بعضی تعاریف مبتنی بر معنا (معنا شناختی) و برخی دیگر از تعاریف مبتنی بر کمیت هستند. در تعریف مبتنی بر نظریه اطلاعات، اطلاعات کمیتی است که با بیت ها اندازه گیری شده و بر حسب احتمالات پدیدار شدن نماد ها تعریف می شود. (این تعریف به بار معنایی توجه ای ندارد) در فرهنگ انفورماتیک اطلاعات عبارت است از هر مجموعه ای از عناصر دیجیتال حروفی یا نمادی که دارای مفهوم آشکار و مشخص بوده و میتواند در معرض پردازش اتوماتیک قرار گیرد(فتحیان و مهدوی نور، ۱۳۹۱ : ۴۴).
با توجه به تعاریف فن آوری و اطلاعات برای فن آوری اطلاعات نیز تعاریف متعددی ارائه شده است از جمله : فن آوری اطلاعات تلفیقی از دستاورد های مخابراتی، روش ها و راهکار های حل مسئله و توانایی راهبری با بهره گرفتن از دانش کامپیوتری است.
همچنان که به وسیله انجمن فن آوری اطلاعات آمریکا تعریف شده است : به مطالعه، طراحی، توسعه، پیاده سازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصاً برنامه های نرم افزاری و سخت افزاری رایانه می پردازد(زرگر، ۱۳۹۱ : ۱۶).
فناوری به اطلاعات، تجهیزات، فنون و فرایند های لازم برای تبدیل نهاده ها به ستاده ها اطلاق می شود. یعنی فناوری به اینکه چگونه نهاده ها به ستاده ها تبدیل میشوند اشاره میکند.(رابینز،۱۳۹۱،۱۵۶)
فناوری، به ویژه فناوری اطلاعات یکی از مهم ترین عوامل ارتباط بین بخش های مختلف سازمان و زمینه ساز انتقال دانش است.(حسن زاده،۱۳۸۶،۶۵)
فناوری اطلاعات در تعریف محدودش به سخت افزار و نرم افزارهای کامپیوتری و به مشخصات فیزیکی مانند الکترونیک، دیجیتال ، چاپگر، ارتباطات از را دور، پردازشگر ها و… مربوط می شود. در تعریف دیگری به بعد فنی یک سیستم اطلاعاتی اطلاق می شود که سخت افزارها، نرم افزارها، شبکه ها و دیگر دستگاه های جانبی را در بر میگیرد. تکنولوژی اطلاعات میتواند به عنوان زیر سیستم یک سیستم اطلاعاتی در نظر گرفته شود.(مقیمی، رمضان، ۱۳۹۲،۱۷۱)
فن آوری اطلاعات شاخهای از فن آوری است که با بهره گرفتن از سختافزار، نرمافزار و شبکهافزار، مطالعه و کاربرد داده و پردازش آن را در زمینه های: ذخیرهسازی، دستکاری، انتقال، مدیریت، کنترل و دادهآمایی خودکار امکان پذیر میسازد(فتحیان و مهدوی نور، ۱۳۹۱ : ۴۵).
فناوری اطلاعات میتواند به عنوان ابزاری قدرتمند عمل کرده و ابزارهایی مؤثر و کارآمد برای همه وجوه مدیریت دانش شامل تسخیر، اشتراک و به کارگیری دانش است.(گاندهی،۲۰۰۴)
همان طور که گفته شد یکی از عوامل مؤثر بر اجرای مدیریت دانش فناوری اطلاعات میباشد.از دیدگاه متخصصان، ظهور مدیریت دانش ریشه در پیشرفت تکنولوژی اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی دارد. بر اساس دیدگاه لیبوویتز(۲۰۰۱) مدیریت دانش به طور قطعی ریشه در مهندسی دانش دارد. تکنولوژی اطلاعات ابزارهای جدیدی برای بهتر انجام دادن فعالیت های ساخت سرمایه دانشی در اختیار قرار داده است.( فاتح و همکاران،۱۳۹۰،۵۹)