خصوصیات غالب افرادی که دارای شخصیت نوع ((الف)) هستند به این شرح است :
۱- بیش از حد کار میکنند و حتی روزهای تعطیل و استراحت را نیز صرف کار مینمایند.
۲- تحت فشار موعدها و مهلتهای انجام یافت کار قرار می گیرند و برای به موقع انجام شدن امور نگرانی پیدا میکنند.
۳- اغلب با خود و دیگران در رقابت هستند و استانداردها وهدفهای بالا برگزیده و میکوشند هر طور شده به آن ها دست یابند.
۴- آرام و سکون ندارند و دائم بیقرارند.
۵- اغلب مضطربند و قادر به ایجاد آرامش برای خویشتن نیستند.
۶- غالباً چند هدف را توأماً انتخاب میکنند و میکوشند همه آن ها را با هم تحقق بخشند.
۷- اوقات فراغت را اتلاف وقت میدانند و به غیر از کار، سرگرمی دیگری ندارند.
۸- همواره وقت کم دارند و در سخن گفتن، غذا خوردن، راه رفتن و…. شتابزده و عجولند.
۹- موفقیت را به طور کمی میسنجند و ذهنی مملو از آمار و ارقام دارند
۱۰- ناشکیبا بوده و غالباً پرخاشجو و خشن به نظر میرسند ( الوانی ، ۱۳۶۸ ، ص ۴۹).
خصوصیت افراد دارای شخصیت نوع ((ب))
۱- صبور و شکیبا و بردبار هستند .
۲- خوشرو و آرام میباشند .
۳- در برخوردها و مراوداتشان ملایم هستند .
۴- برای تفریح کار میکنند نه برای برنده شدن . در کارکردن متعادل هستند . در این مورد افراط نمیکنند ۵- نسبت به موعدهای کاری خیلی حساسیت نشان نمیدهند .
۶- اهل رقابت نیستند .
۷- بدون احساس گناه استراحت میکنند و از اوقات فراغت نهایت لذت را میبرند .
۸- اهل لاف و گزاف نیستند .
۹- یک کار را سر فرصت انجام میدهند و بعد از فراغت از آن به کار بعدی می پردازند.
یافته های روشنی که از تحقیقات پزشکی روی شخصیت های نوع ((الف)) به دست آمده است نشان میدهد که آن ها بیشتر دچار بیماریهای مزمن قلبی میشوند. در یک مطالعه از ۳۰۰۰ نفر مرد، ۷۷ درصد آنهایی که حملات قلبی داشته اند از نوع شخصیت ((الف )) بوده اند. یافته ها نشان می دهند که در سنین بین ۳۹ تا ۴۹ سال، افراد نوع ((الف)) ۵/۶برابر نوع ((ب)) حوادث بیماریهای قلبی را تجربه میکنند. خلاصه اینکه، افراد نوع ((الف)) خودشان را بیشتر در معرض موقعیتهای فشارزا قرار میدهند و به خودشان فشار وارد میآورند که در آن موقعیتها به سختی کار کنند. به همین خاطر، بیشتر پیامدهای چنین تنیدگی بالایی را تجربه خواهند نمود(فریدمن وروزنمن،۱۹۷۴)
تا این اواخر محققین باور داشتند که افراد دارای رفتار نوع ((الف)) احتمال بیشتری دارد تا به استرس در شغل و غیر شغل دچار شوند مخصوصاً باورهای زیادی وجود داشت که رفتار نوع ((الف)) میتواند با شدت بیشتری برای بیماریهای قلبی مضر باشد. یک تجزیه و تحلیل خلاصه از شواهد، نتایج جدیدی را به دست میدهد. با در نظر گرفتن اجزای مختلف رفتار نوع ((الف)) این نتیجه به دست آمد که تنها خصومت و عصبانیت از رفتار نوع((الف)) واقعاً با بیماریهای قلبی در ارتباط است. عصبانیت مزمن، بدگمانی و سوء ظن میتواند بسیار خطرناک باشد ( الوانی ، ۱۳۶۸ ، ص ۴۹).
اگرشخصی خیلی پرانرژی،رقابت جو،جاه طلب،بی حوصله وستیزه جوباشد،احتمالا آثاراسترس شدت پیداخواهدکرد.اشخاصی که تیپ شخصیتی Aدارند،به طوردایم عصبانی میشوند،تندتند حرف میزنند،احساس فوریت می کنندواغلب به مسئولیتهای خود می اندیشند.نقطه مقابل شخصیت تیپA،شخصیت تیپBاست. کسانی که شخصیت تیپ Bدارند،آرام،راحت وبدون تنش هستند.(ماتیوز،۱۹۸۴:ویلیامز،۱۹۸۴)
۲-۲۷ پژوهشهای انجام شده درداخل وخارج
-
- پژوهشی با هدف شناخت و تبیین دیدگاه و تجربیات بیماران مبتلا به ام-اس ساکن در شهرستان اهواز در زمینه اوقات فراغت و فعالیتهای مربوط به آن، به عنوان بخش مهمی از حیطه های عملکردی زندگی افراد انجام شده است.این پژوهش به شیوه پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. روش اجرای پژوهش به صورت مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق بود. اشباع داده ها با ۱۱ شرکت کننده به دست آمد.یافته ها با بهره گرفتن از روش کولیزی تجزیه و تحلیل شد. مطالعه مکرر جملات بیان شده توسط شرکت کنندگان در مصاحبه ها، منجر به ظهور ۹ زیرمضمون و ۴ مضمون اصلی در ۱ زمینه کلی دیدگاه و تجربیات بیماران مبتلا به ام-اس ساکن در شهرستان اهواز در زمینه اوقات فراغت و فعالیتهای مربوط به آن گردید.در این مطالعه شرکت کنندگان به تاثیر اوقات فراغت و فعالیتهای مربوط به آن روی عملکردهای افراد اشاره کردند که در قالب زیر مضمون های تاثیر روی عملکرد جسمانی و تاثیر روی عملکرد روانی تقسیم بندی شد که خود منجر به ظهور مضمون اصلی اهمیت و هدف اوقات فراغت شد. به عبارت دیگر اهمیت و هدف، نحوه گذران، موانع و پیشنهادات از جمله مسائل مطرح شده در دیدگاه و تجربیات بیماران ام اس ساکن در شهرستان اهواز در زمینه اوقات فراغت و فعالیتهای مربوط به آن میباشد.( قنبری، قاسم زاده،۱۳۹۰)
- در تحقیق احدی ۱۳۷۱ در زمینه اختلالات روان تنی اظهار میدارد:
در یک بررسی روی (۲۰۰۰دانشجو نشان داد که ۶۴% آنان دارای ناراحتی های گوارشی و۴۲%دچار تشویش واسترس و تپش قلب بوده اند .احدی اظهار میکند هنگامی که این افرادنتوانند پاسخ مناسبی به فشار های روانی بدهند به پاسخ پولی و معمولا بدنی می پردازندودر نتیجه دچا عارضه بدنی میشوند.در این پزوهش مشخص می شود که اختلالات روان تنی در زنان متاهل بیش از افراد مجرد دیده می شود(ظریفیان، ۱۳۷۳)
-
- دریک پژوهش که به دنبال بررسی رابطه شوخ طبعی و رویدادهای منفی زندگی باافسردگی دردانشجویان تبریزبودکه در این پژوهش۲۰۰نفر(۱۰۰دخترو۱۰۰پسر)به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.برای جمع آوری داده ها از مقیاس شوخ طبعی خشوعی،فهرست رویدادهای زندگی وآزمون افسردگی بک استفاده شد.داده ها بااستفاده ازضریب همبستگی وتحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.نتایج پژوهش نشان دادکه افسردگی باشوخ طبعی رابطه منفی ومعنی داردوبارویدادهای استرس زای زندگی رابطه مثبت ومعنی داروجودداشت/ازسویی نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادکه متغیرهای شوخ طبعی و رویداد- های استرس زای زندگی توان پیشبینی معنی دارافسردگی رادارند.(بهادری خسروشاهی، خانجانی ،خرداد ۱۳۹۰ )
-
- پژوهشی رابطه تیپ شخصیتی ورضایت شغلی باسلامت روانی درکماندوها رابررسی کرد.این پژوهش یک پژوهش توصیفی-مقطعی با نمونه ای ۱۰۰نفری ازبین جامعه کماندوهای پرندک که بر اساس روش نمونه گیری به صورت تصادفی منظم انتخاب شدند،بااستفاده ازپرسشنامه سلامت روانی،تیپ شخصیتی اسپنسرورضایت شغلی دانت موردبررسی قرارگرفتند.داده های به دست آمده باروش آماری همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون موردتحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان دادهمبستگی معنی داری بین تیپ شخصیتی وسلامت روانی(۱%p<) وهمچنین بین رضایت شغلی وسلامت روانی درسطح(۱%p<)وجودداشت.تیپ شخصیتی ب ورضایت شغلی سهم بیشتری درپیش بینی سلامت روانی داشتند.( اسلامی، رسولی ،۱۳۹۱)