-
- Mitchell,P.B ; Parker,G.(2002).Treatment of anxiety disorder .American Journal of Psychiatry,155:488-492.
-
- Mueller,T;Gavin, E; Kulkarini,A.(2008) The association between sex education and youth`s engagement in sexual intercourse, age at first intercourse, and birth control use at first sex, Journal of Adolescent Health, 42,89-96.
-
- Myers,S.G;Wells,A.(2005).Obsessive-Compulsive Symptoms: The contribution of metacognitions and responsibility,Journal of Disorders,19,806-817.
-
- Newby, K; Wallace, L. M; Dunn, O; Brown, K. E. (2012). A survey of English teenagers’ sexual experience and preferences for school-based sex education. Sex Education, ۱۲(۲), ۲۳۱-۲۵۱٫
-
- Power ,T ;Dalgleish,T.(2008).Cognition and emotion from order to disorder. New York: Psychology press.
-
- Reardon, L. E; Leen-Feldner, E. W; Hayward, C. (2009). A critical review of the empirical literature on the relation between anxiety and puberty. Clinical psychology review, ۲۹(۱), ۱-۲۳٫
-
- Reis, M; Ramiro, L; de Matos, M. G; Diniz, J. A. (2011). The effects of sex education in promoting sexual and reproductive health in Portuguese university students, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 29, 477-485.
-
- Tripathi, N; Sekher, T. V. (2013). Youth in India ready for sex education? Emerging evidence from national surveys. PloS one, ۸(۸), e71584.
-
- Wanlass, R. L; Kilmann, P. R; Bella, B. S; Tarnowski, K. J. (1983). Effects of sex education on sexual guilt, anxiety, and attitudes: A comparison of instruction formats. Archives of sexual behavior, ۱۲(۶), ۴۸۷-۵۰۲٫
- Wylie, K. (2010). Sex education and the influence on sexual wellbeing. Procedia-Social and Behavioral Sciences, ۵, ۴۴۰-۴۴۴٫
پیوست (۱)
محتوای جلسات آموزشی
جلسه اول
موضوع: آموزش لزوم پرداختن به تربیت جنسی با تأکید بر اهداف تربیت جنسی در سن بلوغ در روانشناسی و توضیح دیدگاه دین اسلام در بحث تربیت جنسی
نوجوان کیست؟
اصطلاح نوجوانی به معنای” رسیدن به بزرگسالی ” است . شروع آن با بلوغ است و با عهده دار شدن مسئولیتهای بزرگسالی پایان مییابد . واژه بلوغ به اولین مرحله ی نوجوانی اطلاق می شود ، یعنی آن زمان که بلوغ جنسی بارز می شود.
نوجوانی یک دوره انتقال از وابستگی کودکی به استقلال و مسئولیت پذیری جوانی و بزرگسالی است. در این دوره نوجوان با دو مسئله اساسی درگیر است؛
-
- بازنگری و بازسازی ارتباط با والدین ، بزرگسالان و جامعه
- بازسازی خود به عنوان یک فرد مستقل
معیار اصلی قضاوت مردم درباره بلوغ بیشتر همان تحولات جسمی و جنسی فرد است. عمده ترین تغییر در این دوره رشد ظرفیت جدید یعنی رشد جنسی و امکان تولید مثل است. این واقعیت زیستی آثار مهمی را در تحول فرد و مناسبات او با دیگران به جای میگذارد.
تربیت جنسی در روانشناسی
تربیت جنسی شامل اطلاعاتی است که از دوران اولیه زندگی در جهت رشد متعادل و مناسب غریزه جنسی صورت میگیرد .
تربیت جنسی مباحث متعددی را ( از پاسخ گویی به سوالات کودکان در زمینه مسایل جنسی و آموزش بهداشت جنسی و مراقبت از خود تا اطلاع رسانی و آگاهاندن نوجوانان از مسایل بلوغ ، تغییرات جسمی ، روانی و مسایل مربوط به عشق ورزیدن و… ) شامل می شود. اگر والدین وظیفه خود را به درستی انجام ندهند ، کودکان و نوجوانان با دوستان خود درباره امور جنسی گفتگو خواهند کرد و یا به مطالعه کتابها و مجلاتی در این زمینه خواهند پرداخت که ممکن است اطلاعات حاصله نادرست و گمراه کننده باشد و به ایجاد ناراحتی ها و اختلالات گوناگون بیانجامد.
تربیت جنسی در اسلام
اصول تعلیم و تربیت با موازین اخلاق انسانی همخوانی دارد و با رهنمودهای دینی نیز مغایرتی ندارد . در تعالیم دینی و اسلامی خویشتن داری ، مقاومت در برابر وسوسه ها ، تأخیر در کامروایی ، صبر در سختیها ، رفتار جامعه پسند ، قبول مسولیت اعمال ، بالا بردن معرفت و شناخت خود از نتایج رفتار ، و بالاخره رشد وجدان اخلاقی و تصعید نیروهای بدنی در مسیر کمالات انسانی را در تربیت به طور عام و در تربیت جنسی به طور خاص به عنوان راه حل هایی برای نوجوانان و جوانان است . در حقیقت، مقصود از تربیت جنسی ، از دیدگاه اسلامی این است که فرد را به گونه ای تربیت کنیم که وقتی به سن بلوغ رسید، حلال و حرام را در مسائل جنسی تشخیص دهد ؛ به وظایف زناشویی و همسری آگاه باشد ؛ از بی بند و باری بپرهیزد راه و رسم عفت اسلامی خلق و خوی او باشد .
بلوغ با تغییرات مهم جسمی و جنسی همراه است . وظیفه تربیتی مربی در این دوره آن است که اولا نوجوانان را از وقوع این تغییرات که آنان را غافلگیر و غالبا نگران میکند آگاه سازد و ثانیاً از ظهور برخی انحرافهای معمول نیاز جنسی جلوگیری کند و هرگاه به چنین انحرافهایی برخورد آن ها را به راه درست هدایت کند.
-
- پسران و دختران در آستانه بلوغ ، باید نسبت به بلوغ قریب الوقوع آگاه شوند . این وظیفه اساسا بر عهده پدر و مادر است.
-
- مسایلی مانند نخستین عادت ماهیانه در دختران و نخستین احتلام در پسران باید همراه با بیان معنای مادر شدن یا پدر شدن باید برای نوجوان توضیح داده شود و اهمیت و فلسفه و زیبایی آن تشریح شود.
- به این ترتیب والدین در فکر نوجوان خود زندگی جنسی و خانوادگی را به هم نزدیک میکند و از این راه نمیگذارند میان تغییرات جسمی و سایر قسمتهای زندگی نوجوان شکاف ایجاد شود.
تکلیف این جلسه
با توجه به موضوعات مطرح شده لطفا نظر خود را در مورد تربیت جنسی بنویسید و در جلسه بعد همراه خود بیاورید
جلسه دوم
موضوع: آموزش تغییرات جسمی و روانی دوره بلوغ بر اساس اصول روانشناسی رشد دوره نوجوانی
دوران بلوغ در دختران
بلوغ چیست؟
بلوغ مرحلهای از رشد انسان است که باعث گذر از دوره کودکی به بزرگسالی میشود. در واقع فردی که دوران بلوغ را پشت سر میگذارد، از نظر جنسی توانایی تولیدمثل را پیدا میکند. بلوغ در دختران فرق میکند و از سن ۹ سالگی تا ۱۶ سالگی در تغییر است. به طور کلی دختران در سن حدود ۲ سال زودتر از پسران بالغ میشوند. نژاد، آب وهوا، وراثت، نوع تغذیه، شرایط فرهنگی، روابط عاطفی و اجتماعی موجب می شود که سن بلوغ در دختران تغییر پیدا کند.
انواع بلوغ
بلوغ جسمانی یا تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی در بدن کودک. بلوغ جسمانی معمولاً نخستین بلوغ است.