۳-انتخاب افراد نمونه در خانوارهای انتخاب شده
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل دادهها
مقدمه
دادههای جمع آوری شده اعداد و ارقام بدون معنا میباشند که از آمار برای معنیدار کردن آنها به منظور تحقق اهداف پژوهشها و تحقیقات کمک گرفته میشود.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
یکی از مراحل پیچیده و حساس در هر پژوهشی تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از نمونه آماری است .تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان بخشی از فرایند روش تحقیق علمی، یکی از پایههای اصلی هر مطالعه و پژوهش به شمار میرود که به وسیله آن کلیه فعالیتهای تحقیقی تا رسیدن به یک نتیجه، کنترل و هدایت میشوند. به عبارتی در این بخش، پژوهشگر برای پاسخگویی به مسئله تدوین شده و یا تصمیمگیری در مورد رد یا تأیید فرضیه یا فرضیاتی که برای تحقیق در نظر گرفته است از روشهای مختلف تجزیه و تحلیل استفاده میکند. لذا ذکر این نکته ضروری است که تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده به تنهایی برای یافته پاسخ پرسشهای پژوهش کافی نیست. تعبیر و تفسیر این دادهها نیز لازم است. ابتدا باید دادهها را تجزیه و تحلیل نمود و سپس نتایج این تجزیه و تحلیل را مورد تعبیر و تفسیر قرار داد.بعد از اتمام مرحله نمونهگیری و اعمال متغیرها در تحقیقات آزمایشی و یا اجرای پرسشنامهها و آزمونهای خاص در تحقیقات زمینهیابی (پیمایشی)، هر پژوهشگری با انبوهی از اطلاعات و دادههای خام مواجه میشود که میبایست با بکارگیری آزمونهای آماری مناسب، این دادهها را تجزیه و تحلیل کرده و نتیجه تحقیق خود را بیان کند.آزمونهای آماری متنوعی برای تجزیه و تحلیل دادههای پژوهشی وجود دارد وهر پژوهشگری متناسب با نوع تحقیق، فرضیات آماری، گروههایی که مورد مطالعه قرار گرفتهاند و … میبایست از آزمونهای آماری مشخصی استفاده کند و این انتخاب یک قدم اساسی در هر فرایند پژوهشی است ، چنانچه بنا بر هر دلیلی اشتباهی در این مرحله رخ دهد نتایج تحقیق را به بیراهه میکشاند و یافتههای به دست آمده از آن قابل اعتماد نخواهد بود.
این اطلاعات در محیط نرمافزاری SPPS با اعمال آزمونهای آماری مناسب با توجه به فرضیات تحقیق، تجزیه و تحلیل گردید و در این فصل نتایج گردآوری شده و تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته دادهها بر مبنای استنباط آماری و به کمک فنون آماری مناسب به منظور تأیید یا رد فرضیه تحقیق ارائه میشود. در این بخش با توجه به متغیرهای مورد مطالعه، مقیاس اندازهگیری و نوع دادههای به دست آمده به منظور توصیف آنها از شاخصهای مناسب آمار توصیفی نظیر فراوانی، درصد، شاخصهای گرایش مرکزی و توزیع دادهها استفاده شده است.در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از آزمونهای آماری که در تحقیقات علوم اجتماعی و روانشناسی به صورت گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند، برای بررسی فرضیات استفاده شده است عبارتند از: میانگین، انحراف استاندارد، خطای معیار میانگین و همچنین در آمار استنباطی از آزمون تحلیل واریانس، آزمون t با نمونههای مستقل استفاده شده است.
ویژگی پاسخگویان
جنسیت
همانطور که در جدول ۴-۱ مشاهده میشود ۹/۴۹ درصد از پاسخگویان پسر و ۱/۵۰ درصد دختر هستند.
جدول شماره ۴-۱- توزیع پاسخگویان برحسب جنس
جنس
تعداد
درصد
پسر
۴۲۷
۹/۴۹
دختر
۴۲۹
۱/۵۰
جمع
۸۵۶
۱۰۰
نمودار ۴-۱- توزیع پاسخگویان برحسب جنسیت (درصد)
سن
براساس جدول شماره ۴-۲، ۹/۵۰ درصد پاسخگویان در گروه سنی (۱۸-۱۲) و ۱/۴۹ درصد در گروه سنی( ۳۰-۱۹ )سال قرار دارند.
جدول شماره ۴-۲- توزیع پاسخگویان برحسب سن
سن (سال)
فراوانی
درصد
۱۸-۱۲
نوجوانان