۱-۳-اهمیت وضرورت پژوهش
سنجش آمادگی انگیزشی ورفتاری معتادان قبل و پس از ترخیص از مراکز بازپروری یکی از مهم ترین مؤلفه های موفقیت درمانی ترک مواداست(مکری ،۲۰۰۲ ).سنجش آمادگی انگیزشی و رفتاری معتادان به منظور ایجاد تغییرو با هدف ترویج رفتار های سلامت (بهداشتی) در برنامه های درمان سوء مصرف مواد مخدر بسیار مهم است. برخی از محققان دریافتند،آمادگی برای ایجاد تغییر مفهومی است که با درمان موفقیت آمیز در ارتباط است. انگیزه بیمار(فرد معتاد) برای تغییر در درمان سوء مصرف به مواد مخدر بیشتر بر روی علاقه به درمان و ناامیدی متمرکز است. انگیزه به عنوان یک رکن پیش نیاز برای درمان است، و بدون انگیزه درمانگرنمی تواند کمک زیادی در جهت درمان انجام دهد. و همچنین می توان این چنین گفت که نداشتن انگیزه برای درمان سبب شکست افراد برای شروع، ادامه، و موفقیت در درمان می شود. یکی دیگرازشاخص های مهم پیش بین تغییر رفتار ودرمان موفق آمیز سوء مصرف مواد بررسی و سنجش میزان انگیزه یامصر بودن بیماران برای ترک یا پرهیز از مواد است که تحقق این امر مستلزم استفاده از ابزارهای معتبر و پایابرای سنجش این مؤلفه ی مهم درمانی است. افزایش میزان عود در میان سوء مصرف کنندگان مواد پس از ترخبص از مراکز بازپروری ودرمانی به علت عدم بررسی و ارزیابی آمادگی انگیزشی و رفتاری آنان برای ترک مواد باعث به وجود آمدن یک تصور منفی در میان خانواده ها و بیماران در رابطه با اثر بخشی برنامه های درمانی مراکزایجاد شده توسط دولت شده است (پرویزی فرد و همکاران ، ۲۰۱۲). یکی ازاساسی ترین موارد ضرورت انجام این مطالعه بررسی وارزیابی میزان آمادگی انگیزشی ورفتاری معتادان مراجعه کننده قبل و پس از ترخیص از مراکز بازپروری و متناسب کردن اقدامات توانبخشی و درمانی با توجه به میزان انگیزشی و آمادگی رفتاری آنان برای ترک مواد است. از آن جا که تاکنون مقیاس SOCRATES برروی جمعیت ایرانی ترجمه و هنجاریابی نشده است بنابرین نتایج این مطالعه میتواند برای غلبه بر مشکل اعتیاد و محدود کردن میزان عود درسوء مصرف کنندگان مواد که به علت عدم آمادگی انگیزشی و رفتاری برای ترک اعتیاد به مراکز درمانی مراجعه میکنند به متخصصین درمانی کمک کند.
۱-۴-اهداف پژوهش
۱-۴-۱-هدف کلی: تعیین ویژگیهای روانسنجی مقیاس SOCRATESدرمعتادین وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکزدرمان سوء مصرف مواد شهرستان کرمانشاه.
۱-۴-۲-اهداف اختصاصی :
۱٫تعیین میزان پایایی (همسانی درونی،دونیم سازی وباز آزمایی ) مقیاس SOCRATESدرمعتادین وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکزدرمان سوء مصرف مواد شهرستان کرمانشاه.
۲٫تعیین روایی (صوری / محتوایی )مقیاس SOCRATESدرمعتادین وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکزدرمان سوء مصرف مواد شهرستان کرمانشاه.
۳٫تعیین عامل های مقیاس SOCRATESدرمعتادین وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکزدرمان سوء مصرف مواد شهرستان کرمانشاه.
۴٫ تعیین نقطه ی برش مقیاس SOCRATESدرمعتادین وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکزدرمان سوء مصرف مواد شهرستان کرمانشاه.
۱-۴-۳-هدف کاربردی
همان طور که در مورد هر آزمون روان شناختی دیگر صادق است ،این پرسش نامه را زمانی می توان مورد استفاده تشخیصی وبالینی قرار دادکه مشخصات روان سنجی آن را در دست داشته باشیم. درصورت دارا بودن ویژگی های روان سنجی علمی وقابل قبول از این ابزار می توان برای مقاصد پژوهشی ودرمانی در کلینیک های ترک اعتیاداستفاده کرد همچنین متخصصان بالینی در این مراکز میتوانند با بهره گرفتن از این مقیاس میزان آمادگی انگیزشی ورفتاری معتادان خود معرف را قبل و بعد از مداخله های درمانی ارزیابی نمایند وطرح های درمانی وآموزشی رابا وضعیت بیمار منطبق کنند.