رئوس
مطالب:
فصل اول :
کلیــات تحقیــق
-
- مقدمه
-
- بیان مسئله
-
- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
-
- اهداف تحقیق
-
- سوالات تحقیق
-
- فرضیههای تحقیق
-
- قلمرو تحقیق
-
- تعریف مفاهیم و واژگان اختصاصی
-
- ساختار تحقیق
- خلاصه فصل
-
- مقدمه
نقش اصلی اطلاعات حسابداری در بازارهای مالی فراهم کردن زمینه های لازم برای تخصیص بهینه منابع است. در پی رسواییهای مالی اخیر، اطمینان و اعتماد سرمایه گذاران به سیستم گزارشگری مالی ضعیف شده و کیفیت سود به عنوان یک عامل مهم در تعیین اعتبار و قابلیت اعتماد ارقام گزارش شده پدیدار گشت. در نتیجه، تعیین کیفیت اطلاعات حسابداری و نتایج حاصل از آن، مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، قانونگذاران و تدوینکنندگان استانداردها است. تحلیلگران مالی، مدیران و سرمایه گذاران در سالهای اخیر به گزارش سودآوری شرکتها توجه زیادی داشته اند. مدیران علاقهمند به حفظ رشد سود هستند زیرا، پاداش آنان اغلب به سود شرکت وابسته است. سود حسابداری و اجزای آن از جمله اطلاعاتی محسوب می شود که در هنگام تصمیم گیری توسط افراد در نظر گرفته می شود. سود حسابداری مبتنی بر ارقام تعهدی از نظر بسیاری از کاربران اطلاعات صورتهای مالی، ابزاری برای سنجش عملکرد شرکتها محسوب می شود. منظور از ارزیابی عملکرد شرکتها ارزیابی کلی وضعیت مالی و نتایج عملیات برای تصمیمگیریهای منطقی است (شباهنگ، ۱۳۸۹، ۱۸).
ارقام سود از طریق انتخابهای مدیران و حسابداران بین اصول پذیرفته شده حسابداری و قضاوتهای شخصی مدیران در مورد رویه های به کارگرفته شده برای ثبت اطلاعات حسابداری تحتتاثیر قرار میگیرد. گاهی اوقات مدیریت بنگاه اقتصادی از انتخابهای حسابداری برای دستکاری سودها و گمراه کردن کاربران بهره میگیرد. افزون بر این، مدیران ممکن است عناصر سودها را برای بهتر از واقع نشان دادن وضعیت بنگاه اقتصادی دستکاری کنند و با این کار کیفیت سود گزارش شده را به حداقل میرسانند، زیرا کسانی که برای تصمیم گیریهای خود به سودهای مذبور اتکا میکنند، دچار اشتباه شده و تحلیلگران مالی نیز نمی توانند پیش بینی صحیحی از توان سودآوری بنگاه اقتصادی در آینده انجام دهند (دسای و همکاران[۱]، ۲۰۰۹).
تحلیل گران مالی کیفیت سود را بدین منظور ارزیابی میکنند که یک سطح مربوط از سود را تعیین نموده و سود خالص آتی را پیشبینی کنند و در نتیجه قیمت سهام یک شرکت را تعیین کنند. بدین ترتیب کیفیت سود میتواند بر قیمت سهام و متعاقبا بر بازده سهام تاثیر گذار باشد.
۱-۲- بیان مسئله
یکی از پیش شرط های بنیادی برای کسب اطمینان سرمایه گذاران و اعتباردهندگان در جهت فعالیتهای سازنده اقتصادی، تهیه و ارائه اطلاعاتی است که در انجام تصمیم گیری های مالی و اقتصادی سودمند واقع شود. وجود مکانیزمهایی برای اطمینان دادن به سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان، نسبت به کیفیت اطلاعات مالی، با اهدافی هم چون کمک به کارایی بازار سرمایه و در نهایت تخصیص بهینه سرمایه ضروری است.
حسابداری که با وظیفه ی اطلاع رسانی بیطرفانه گام در جامعه اطلاعاتی می نهد، نقش خطیری در افزایش کیفیت اطلاعات دارد. برای دستیابی به آنچه به عنوان هدف برای حسابداری بنا نهاده شده است، حسابداری استانداردهایی را گسترش داده و حسابداران و سایر تهیه کنندگان گزارش ها و اطلاعات حسابداری را ملزم به رعایت آن ها ساخته است. بنابرین استانداردهای حسابداری در راستای هدف بالابردن کیفیت اطلاعات حسابداری و ایفای نقش اطلاع رسانی حسابداری به گونه مطلوب، تدوین میشوند.
با تمرکز بر استفاده کننده، اطلاعات باکیفیت را میتوان به عنوان تحقق نیازهای استفاده کننده با توجه به درک استفاده کننده معقول و خارجی تعریف نمود. کیفیت اطلاعات حسابداری در صورتی افزایش مییابد که حذف روش های مختلف و نیز افزایش گستره ای که اندازه های حسابداری، وضعیت اقتصادی را منعکس میسازند، اختیار مدیریت را برای گزارش سوگیرانهی مقادیر حسابداری محدود سازند. به عقیدهی تورنتون[۲] (۲۰۰۲)، کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی، محصول مشترک حداقل چهار عامل اصلی است: خلاقیت و نگرش های مدیریت، کیفیت حسابرسی، تجربه کمیته حسابرسی، و استانداردهای حسابداری دارای کیفیت بالا. وجود ضعف در هر یک از این چهار حلقه، میتواند کل زنجیره را مخدوش سازد. آن چه اهمیت دارد معیارها، متغیرها و سنجه هایی است که کیفیت اطلاعات حسابداری را ارزیابی میکند. ریز و ساتک لیف[۳] (۲۰۰۱) برای ارزیابی کیفیت داده ها و اطلاعات حسابداری از متغیرهای قابلیت پیشبینی و اندازه گیری اقتصادی استفاده کردند. کول بک و وارفیلد[۴] (۲۰۰۷) سنجه های توان تبیین مدلهای ارزشیابی مبتنی بر داده های ترازنامه و سود و زیان، خطا و پراکندگی پیشبینی تحلیلگران، و پایداری سود را برای بررسی کیفیت اطلاعات حسابداری به کار بردند. برخی نیز از اقلام تعهدی به عنوان سنجه ای برای کیفیت اطلاعات حسابداری استفاده کردهاند. بارث[۵] و دیگران (۲۰۰۴) برای ارزیابی کیفیت حسابداری از سه متغیر مدیریت سود، شناخت سریعتر زیان، و میزان ربط پذیری ارقام حسابداری همانند تحقیق هانگ استفاده نمودند. در این تحقیق، ما نیز بر اساس راجگوپال و ونکاتاچالام[۶] (۲۰۱۱) از دو دیدگاه بارتون و سیمکو[۷] (۲۰۰۲) و لئوز و همکاران[۸] (۲۰۰۳) برای بررسی کیفیت سود استفاده کردیم.
تغییرپذیری بازده سهام، یکی از موضوعهای بحث انگیز مالی میباشد که در سالهای اخیر مورد توجه محققان بازار سرمایه در بازارهای نوظهور قرار گرفته است دلیل این گرایش به ارتباط بین تغییرپذیری قیمت و به تبع آن بازده و تأثیر آن بر عملکرد بخش مالی و همچنین کل اقتصاد بر میگردد. و از طرفی سودمندی مطالعه تغییرپذیری بازده سهام از طرف سرمایه گذاران از این جهت است که آن ها تغییرپذیری بازده سهام را به عنوان معیاری از ریسک در نظر می گیرند و همچنین خط مشی گذاران بازار سرمایه میتوانند از این معیار به عنوان ابزاری برای اندازه گیری میزان آسیب پذیری بازار سهام استفاده نمایند. از اینرو، مطالعه و بررسی عوامل مؤثر بر تغییرپذیری بازده سهام میتواند در اتخاذ بسیاری از تصمیمات بازار سرمایه مفید و راه گشا باشد و در نتیجه آن برای فعالان بورس اعم از نهادهای مالی، مدیران شرکتها، ناظران سیستمهای اقتصادی و سرمایه گذاران عادی قابل استفاده باشد.
از اینرو با افزایش کیفیت گزارشگری مالی اطمینان سرمایه گذاران به سیستم اطلاعاتی حسابداری بیشتر شده و به تبع آن افزایش سرمایه گذاری ها اتفاق خواهد افتاد و باعث کاهش تغییرپذیری بازده سهام به عنوان معیاری برای ریسک خواهد شد. مسئله اصلی که در این پژوهش مطرح می شود این است که بین کیفیت سود و تغییرپذیری بازده سهام چه ارتباطی وجود دارد؟