سهرابی (۱۳۹۲) در پژوهشی دیگر به بررسی تجربی پذیرش خدمات بانکداری اینترنتی توسط مصرف کنندگان پرداخت که بر روی ۱۹۹ نفر از مشتریان گارانتی بانک کشور انجام شد. در این مطالعه اکتشافی به بررسی دو دسته از عوامل تأثیرگذار بر پذیرش بانکداری اینترنتی پرداخته شد. دسته اول عوامل مرتبط با مشتری است که بر پذیرش یک محصول یا فناوری جدید توسط آن ها تأثیر می گذارد . این عوامل عبارتند از : مزایای نسبی خدمات بانکداری اینترنتی ، ملموس بودن ویژگیهای مثبت خدمت برای مشتری ، برخورداری از قابلیت امتحان توسط مشتری با هزینه و ریسک (خطر) پایین ، سهولت استفاده، سازگاری با باورها و ارزشهای مصرف کنندگان، ریسک (خطر) ادراک شده، ویژگیهای دموگرافیکی (سن ، تحصیلات و …) دسته دوم عوامل مرتبط با سازمان از قبیل تلاش های بازاریابی است . نتایج این مطالعه نشان داد که بانکداری اینترنتی نه تنها منجر به کاهش هزینه های عملیاتی بانک خواهد شد، بلکه منجر به افزایش رضایت مشتری و ماندگاری آن ها می شود .
رحمانی (۱۳۹۳) در پژوهشی به بررسی عوامل تأثیرگذار بر شکل گیری نگرش در جهت تجارت از طریق موبایل پرداخت. این پژوهش بر روی ۱۱۶۷ نفر از مشتریان موبایل انجام شد . در این مطالعه به بررسی عوامل تأثیرگذار بر شکل گیری نگرش نسبت به موبایل، همچنین استفاده از این خدمت پرداخته شد. این عوامل عبارتند از : های دموگرافیکی مصرف کنندگان ، تجربیات قبلی مصرف کنندگان درباره رایانه ، تجربیات قبلی مصرف کنندگان در رابطه فناوری ، رضایت مشتریان درباره رایانه ، تجربیات قبلی مصرف کنندگان در رابطه فناوری ، رضایت مشتریان در کانالهای سنتی دریافت خدمت ، تأثیر گروه های مرجع . نتایج این مطالعه نشان داد که تجربیات قبلی مصرف کنندگان درباره پذیرش تجارت از طریق موبایل بر نگرش آن ها نسبت به تجارت، همچنین تمایل رفتاری آن ها در استفاده از این خدمت تأثیر می گذارد. همچنین نتایج نشان داد که ویژگیهای دموگرافیکی بر تمایلات رفتاری مصرف کنندگان در استفاده از تجارت از طریق موبایل تأثیر می گذارد.
عارفی(۱۳۹۱) در پژوهشی تحت عنوان علت استفاده یا عدم استفاده مصرف کنندگان از خدمات فناورانه چیست؟ که بر روی ۳۶۰ نفر از ساکنان شهر و از طریق مصاحبه در مراکز خرید این شهر انجام داده اند و از طریق توسعه و آزمون یک مدل رفتاری به بررسی عوامل مؤثر بر استفاده یا عدم استفاده مصرف کنندگان از خدمات فناورانه پرداختند. نتایج نشان داد که این عوامل عبارتند از: تواناییهای شخصی مصرف کنندگان، ریسک (خطر) ادراک شده ، مزایای خدمات فناورانه، پشتیبانی کارکنان، علاقمندی به برقراری تعاملات اجتماعی، تمایل به استفاده از خدمات الکترونیکی. همچنین نتایج نشان داد که تمایل مصرف کنندگان به استفاده از اینترنت و تلفن برای خریدهای شخصی و دریافت خدمات مالی، به این عوامل بستگی دارد: باروهای افراد نسبت به تواناییهای فناورانه خود جهت رویایی با سیستمهای الکترونیکی دریافت خدمت، ریسک (خطر) ادراک شده، مزایای حاصل از استفاده از این خدمات، همچنین ترجیحات افراد به تعامل با کارکنان و پشتیبانی آن ها .
شهابی(۱۳۹۲) در پژوهشی تحت عنوان پذیرش تجارت توسط مشتریان انجام شد که این پژوهش بر روی نمونه ای از حجم ۱۰۰۲ نفر انجام داده اند. در این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر استفاده یا تمایل به استفاده از سه خدمت بانکی الکترونیکی، بانکداری از طریق رایانههای شخصی، بانکداری تلفنی و پرداخت اتوماتیک صورتحسابها پرداخت شد. نتایج این مطالعه نشان دادکه این عوامل بر پذیرش بانکداری الکترونیکی توسط مصرف کنندگان تأثیر می گذارد: مزایای نسبی ، پیچیدگی – سادگی، سازگاری ، مشاهده پذیری ، ریسک (خطر) میزان استفاده از خدمت. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که درآمد ماهانه، موجودیهای مصرف کنندگان ، جنسیت ، وضع تأهل ، تحصیلات و سن نیز بر پذیرش خدمات الکترونیکی توسط مصرف کنندگان مؤثر هستند.
پیشینه خارجی:
آگاروال[۱۰۱] (۲۰۱۳) در پژوهشی تحت عنوان علل عدم استفاده مصرف کنندگان از بانکداری اینترنتی چیست؟ که بر روی ۱۲۷ نفر از افرادی که از بانکداری اینترنتی استفاده نمیکردند، انجام شد، در این مطالعه از طریق تحلیل محتوایی هشت عامل به شرح زیر به عنوان عوامل مؤثر در عدم استفاده از بانکداری اینترنتی شناسایی شد. این عوامل عبارتند از : ادراک مصرف کنندگان از ریسک (خطر) خدمات بانکی اینترنتی، عدم نیاز به دریافت خدمات بانکی اینترنتی، فقدان دانش لازم، مقاومت در برابر تغییر، عدم دسترسی، تمایل به دریافت خدمت از کارکنان بانک ، قیمت ، فناوری زدگی. نتایج این مطالعه نشان میدهد تقریباً تمامی افرادی که از بانکداری اینترنتی برخوردار بودند، تعداد زیادی از مصرف کنندگان نیز عنوان کردند که نیاز به دریافت خدمات بانکی اینترنتی را در خود احساس نکرده اند .
آجزن[۱۰۲] (۲۰۱۴) در پژوهشی بیان نمود که برقراری تعاملات انسانی در فرایند ارائه خدمت برای برخی از مصرف کنندگان بسیار مهم است. در صورتی که مصرف کنندگان نیاز بالایی به برقراری تعاملات انسانی داشته باشند، از خدمات سلف سرویس، به ویژه آن دسته از خدماتی که بر اساس فناوری ارائه میشوند ، اجتناب خواهند کرد، اما در صورتی که آن ها نیاز اندکی به تعاملات انسانی داشته باشند، به دنبال خدمات فناورانه خواهند بود.
باتسن[۱۰۳] (۲۰۱۳) در پژوهشی دریافته که بین نیاز مصرف کنندگان به برقراری ازتباطات بین فردی و اجتناب آن ها از ماشین ارتباطی مستقیمی وجود دارد . مصرفکنندگانی که در مبادلات خود نیاز بیشتری به ارتباطات بین فردی دارند از دریافت خدمات از طریق ماشین اجتناب میکنند. در نتیجه تغییر دیدگاه این دسته از مصرف کنندگان و شکل دادن نظر مساعد آن ها نسبت به خدمات فناورانه، این خدمات باید نسبت به آنچه به مصرف کنندگان با نیازهای ارتباطی پایین ارائه میشوند، بسیار سادهتر ، قابل اعتمادتر و لذت بخشتر باشد.
ودرب[۱۰۴] (۲۰۱۴) در مطالعات خود در مورد بانکداری الکترونیکی که در انگلستان و ایرلند انجام داد، سهولت استفاده را به عنوان یکی از عوامل مهم در پذیرش خدمات فناورانه توسط مشتریان معرفی نمود. مصرف کنندگانی که کارایی کمتری در استفاده از خدمات الکترونیکی دارند، اعتماد به نفس پایینتری نسبت به تواناییهای خود در استفاده از خدمات فناورانه دارند و در نتیجه سهولت استفاده برای آن ها اهمیت زیادی دارند.