-۳-۱۰-۱دوره تصدی حسابرس:
موافقان تصدی بیشتر حسابرس بر ضعف اطلاعاتی حسابرس در مدت کوتاه تصدی حسابرسی تأکید کرده و معتقدند چرخش اجباری باعث به وجود آمدن ضعف اطلاعاتی حسابرس و در نتیجه باعث افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بین حسابرس و صاحبکار و کاهش کیفیت حسابرسی می شود. دوره تصدی حسابرس در این تحقیق به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است که اگر دوره تصدی حسابرس ۳ سال و یا بیشتر باشد از متغیر مصنوعی یک، و در غیر اینصورت از متغیر مصنوعی صفر استفاده می شود.
همچنین اگر دوره تصدی حسابرسی ۳ سال و یا بیشتر باشد از متغیر مصنوعی یک و در غیر این صورت از متغیر مصنوعی صفر استفاده می شود.
-۴-۱۰-۱تقلب:
“عبارت است از هر گونه اقدام عمدی یا فریبکارانه یک یا چند نفر از مدیران، کارکنان یا اشخاص ثالث ، برای برخورداری از یک مزیتی ناروا یا غیر قانونی”( استاندارد حسابرسی شماره ۲۴۰ تجدید نظر شده ۱۳۸۴).
-۵-۱۰-۱تحریفات در برآوردهای حسابداری:
تحریفات در برآورد های حسابداری که مهم بوده و در گزارش حسابرسی ذکر شده است با کل تحریفات در برآوردهای حسابداری(تحریفات کشف شده و تحریفات کشف نشده ) تطبیق داده می شود . از مصادیق این طبقه از تحریفات می توان به موارد زیر اشاره کرد: تحریف در برآورد مالیات بر درآمد, تحریف در برآورد ذخیره بازخرید , تحریف در برآورد ذخیره کاهش ارزش موجودی ها و تحریف در برآورد ذخیره مطالبات مشکوک الوصول.
-۶-۱۰-۱تحریفات در قوانین:
تخطی از موارد قانونی با اهمیت که کشف شده با کل تحریفات در قانون ذیربط (کشف شده و کشف نشده) مقایسه می شود. از مصادیق این طبقه از تحریفات می توان به عدم رعایت قوانین در ثبت هزینه بیمه, عدم رعایت قوانین در ثبت هزینه عوارض, عدم رعایت قوانین در باره مالیاتهای تکلیفی و عدم منظور نمودن اندوخته قانونی اشاره کرد .
-۷-۱۰-۱تحریفات در به کارگیری رویه های حسابداری:
موارد تحریف در به کارگیری رویه های حسابداری با اهمیت که کشف شده با کل تحریفاتی که در به کارگیری رویه های حسابداری انجام شده , مقایسه می شود. مصادیق این طبقه از تحریفات شامل عدم رعایت استانداردهای حسابداری میباشد از جمله تحریف در شناخت درآمدهای عملیاتی, تحریف در اصول تلفیق صورت های مالی, تحریف در به کارگیری رویه های مناسب در پیمانهای بلند مدت , تحریف در حسابداری سرمایه گذاریها و ….
در پژوهش حاضر، مقایسه تحریفات کشف شده و گزارش شده توسط سازمان حسابرسی بزرگ و تحریفات کشف شده و گزارش شده توسط سازمان حسابرسی کوچک در گزارش های حسابرسی به تفکیک ۳ نوع تحریف، در هر یک از مراحل عمر شرکت (رشد، بلوغ و افول) انجام می شود.و چرخه عمر شرکت به عنوان یکی از معیارهای ساده همواره مورد توجه بوده, سن شرکت (چرخه عمر شرکت) بر مبنای میانگین تفاوت سال صورت های مالی و سال حضور شرکت در بورس اوراق بهادار تهران میباشد به طوری که از عمر شرکت ۱۴سال و یا کمتر از آن باشد به عنوان شرکت در مرحله رشد تلقی شده و از متغیر مصنوعی یک برای آن استفاده می شود و اگر عمر شرکت بیشتر از ۱۴وکمتر از ۳۰سال باشد به عنوان شرکت در مرحله بلوغ تلقی شده و از متغیر مصنوعی دو و اگر عمر شرکت ۳۰سال یا بیشتر از آن باشد به عنوان شرکت در مرحله افول از آن یاد شده و از متغیر مصنوعی سه برای ثبت و اندازه گیری آن استفاده شده است.
-۸-۱۰-۱چرخه عمر شرکت:
یکی از ویژگی های اقتصادی, چرخه عمر شرکت است. طبق تئوری چرخه عمر , شرکت ها در مراحل مختلف چرخه عمر از نظر مالی و اقتصادی دارای نمودگر ها و رفتارهای خاصی هستند, بدین معنی که ویژگی های مالی و اقتصادی یک شرکت تحت تاثیر مرحله ای از چرخه عمر است که شرکت در آن قرار دارد. چرخه عمر شرکت در حوزه حسابداری به چهار مرحله تقسیم می شود ۱- مرحله تولد یا ظهور که در این مرحله معمولاً میزان دارایی ها (اندازه شرکت) در سطح پایینی قرار دارد و در این مرحله جهت تامین مالی و تحقق فرصت های رشد شرکت به نقدینگی بالایی نیاز دارد. ۲-مرحله رشد که در این مرحله اندازه شرکت نسبت به مرحله قبلی بزرگتر شده و منابع مالی بیشتر در دارایی های مولد سرمایه گذاری شده و شرکت انعطاف پذیری بیشتری از لحاظ نقدینگی دارد. ۳-مرحله بلوغ که در این مرحله شرکت دارای ثبات بوده و نقدینگی از طریق منابع داخلی تامین می شود و اندازه دارایی ها ی این شرکتها بیشتر از مراحل قبل میباشد. ۴- مرحله افول یا سکون که در این مرحله شرکت در شرایط رقابتی بسیار شدیدی بوده و هزینه تامین مالی از منابع خارجی بالا بوده و فرصت های رشد وجود ندارد یا خیلی ناچیز میباشد.
چرخه عمر شرکت به عنوان یکی از معیارهای ساده همواره مورد توجه بوده, سن شرکت (چرخه عمر شرکت) بر مبنای لگاریتم طبیعی تفاوت سال صورت های مالی و سال تأسيس شرکت اندازه گیری شده است , البته معیار دیگری نیز در این خصوص در نظر گرفته شده است که شامل لگاریتم طبیعی تفاوت سال صورت های مالی و سال حضور شرکت در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. اما با توجه به قوانین و مقررات در ایران شرکت های خصوصی الزامی ندارند که صورت های مالی خود را به طور سالیانه برای عموم مردم گزارش کنند. لذا عمر یک شرکت از تاریخ پذیرش آن در بورس اوراق بهادار تهران اندازه گیری می شود. که در این تحقیق چرخه عمر شرکت در سه مرحله یعنی رشد ، بلوغ و افول مورد بررسی قرار گرفته شده است.
با توجه به موارد گفته شده هر یک از تحریفات سه گانه حسابداری مطرح شده در هر یک از مراحل عمر شرکت برای دوره تصدی حسابرس و اندازه حسابرس مورد بررسی قرار میگیرد.
در این تحقیق از آزمون فرض نسبت موفقیت در جامعه(P) و آزمون دقیق فیشر استفاده می شود. نتایج آزمون دقیق فیشر و آزمون Z برای نمونه بزرگ بسیار مشابه میباشد اما در نمونه های با تعداد کم ،ممکن است نتایج کاملاً متفاوتی حاصل شود.
اگر p1مربوط به مؤسسه حسابرسی بزرگ و یا دوره تصدی ۳سال به بالاباشد و P2 مربوط به دستگاه حسابرسی کوچک ویا دوره تصدی کمتر از ۳سال باشد آنگاه فرضیهها به صورت فرضیه های آماری برای تحریفات ۳گانه (تحریف در قوانین , تحریف در به کارگیری رویه ها , تحریف در برآوردهای حسابداری) به صورت زیر بیان می شود:
H0: P1 = P2
H1: P1≠ P2