مرحله دوم: اجرای آزمایشی چارچوب ارائه شده در مدارس استان کهگیلویه و بویراحمد میباشد.
پژوهش حاضر برای اجرای آزمایشی طرح در استان کهگیلویه و بویراحمد مدارس متوسطه (دخترانه و پسرانه)نظری (سالی واحدی) را انتخاب کردهاست. برای انتخاب نمونه از این میان، با بهره گرفتن از روش نمونه گیری تصادفی، مدارس متوسطه (دخترانه و پسرانه)نظری (سالی واحدی) دو شهرستان دنا و بویراحمد را انتخاب کرده. حجم نمونه با ضریب اطمینان ۹۵/۰ و اشتباه مجاز ۰۵/۰ با بهره گرفتن از فرمول کوکران[۶۵] محاسبه شده است. با توجه به انتخاب روش نمونه گیری خوشه ای برای نمونه گیری از سطح مدارس این دو شهرستان، نمونه های آماری پژوهش به این ترتیب میباشند:
الف:مدرسه
دو شهرستان دنا و بویراحمد به ترتیب دارای ۱۸ و ۵۲ مدرسه میباشد که جمعاّ دارای ۷۰ مدرسه میباشد. از این میان بر طبق محاسبه فرمول کوکران ،۵۹ مدرسه از سطح هر دو شهرستان به صورت تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. با توجه به کوچک بودن جامعه پژوهش در شهرستان دنا و بزرگ بودن جامعه پژوهش در شهرستان بویراحمد ، به تناسب ۷۴٫۳ درصد نمونه پژوهش (۲۲ مدرسه دخترانه، ۲۲ مدرسه پسرانه و در کل تعداد ۴۴ مدرسه) از شهرستان بویراحمد انتخاب و ۲۵٫۷ درصد نمونه پژوهش (۸ مدرسه دخترانه، ۷ مدرسه پسرانه و در کل تعداد ۱۵ مدرسه) از شهرستان دنا انتخاب شد.
ب:دانش آموز
دو شهرستان دنا و بویراحمد به ترتیب دارای ۱۴۳۷و ۷۶۲۹ دانش آموز میباشد که جمعاً دارای۹۰۶۶ دانش آموز میباشد. طبق محاسبه فرمول کوکران، ۳۶۸ دانش آموز از سطح هر دو شهرستان به صورت تصادفی،به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. با توجه به این که تعداد مدارس، نمونه پژوهش ۵۹ مدرسه میباشد از هر مدرسه تقریباً ۶ الی ۷ دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شد. بنابرین در مجموع تعداد ۲۷۴ دانش آموز از سطح ۴۴ مدرسه شهرستان بویراحمد و تعداد ۹۴ دانش آموز از سطح ۱۵ مدرسه شهرستان دنا انتخاب شد که نیمی از آن ها دختر و نیمی از آن ها پسر میباشد.
د:مدیر
شهرستان دنا و بویراحمد جمعاّ دارای ۷۰ مدیر مدرسه میباشد. از این میان بر طبق محاسبه فرمول کوکران،۵۹ مدیر مدرسه از سطح هر دو شهرستان به صورت تصادفی به عنوان نمونه پژوهش را انتخاب کردیم. که از این بین به تناسب تعداد ۴۴ مدیر از شهرستان بویراحمد و تعداد ۱۵ مدیر از شهرستان دنا به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد که نیمی از آن ها زن و نیمی از آن ها مرد میباشد.
ج:معلم
دو شهرستان دنا و بویراحمد به ترتیب دارای ۱۲۷و ۶۹۸ معلم میباشد که جمعاً دارای۸۲۵ معلم میباشد.
بر طبق محاسبه فرمول کوکران،۲۶۰ معلم از سطح هر دو شهرستان به صورت تصادفی، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. با توجه به این که تعداد مدارس، نمونه پژوهش ۵۹ مدرسه میباشد بنابرین از هر مدرسه تقریباً ۴ الی ۵ معلم به صورت تصادفی انتخاب می شود.بدین ترتیب به تناسب تعداد ۱۹۳ معلم از سطح شهرستان بویراحمد و تعداد ۶۷ معلم از سطح شهرستان دنا به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد که نیمی از آن ها زن و نیمی از آن ها مرد میباشد.
ابزار های اندازه گیری داده ها :
در این پژوهش با توجه به دو مرحله ای که دارد، ابزار گرداوری در هر یک از مراحل شامل:
مرحله اول: ارائه چارچوبی برای تضمین کیفیت « به شیوه ارزیابی درونی » در آموزش متوسطه کشور میباشد در این مرحله از پژوهش،پرسشنامهای با مقیاس پنج درجهای لیکرت مشتمل بر ۴ عامل،۲۳ملاک و ۱۸۵شاخص برای سنجش کیفیت مدارس متوسطه، توسط پژوهشگر طراحی شد و در اختیار کارشناسان صفی و ستادی آموزش و پرورش استان کهگیلویه و بویراحمد و متخصصین دانشگاهی قرار گرفت. در نهایت با گردآوری داده ها و استفاده از نظرات و پیشنهادات کارشناسان و متخصصین مربوطه، به ارائه چارچوبی متشکل از عامل ها،ملاک ها و شاخص هایی برای اندازه گیری کیفیت مدارس متوسطه نظری کشور می پردازیم.
لازم به ذکر است که در تهیه پرسشنامه مربوط به این مرحله، مراحل زیر صورت گرفت:
۱-پژوهشگر با بررسی منابع داخلی و خارجی انجام گرفته برای ارزیابی کیفیت در آموزش و پرورش، مجموعه ای از عامل ها،ملاک ها و شاخص های ارزیابی کیفیت را گرداوری و در قالب یک پرسشنامه(در چهاربخش مجزاء مربوط به هر یک از عامل ها)محقق ساخته با طیف پنج درجهای لیکرت تدوین و تنظیم نموده است.