OCF : وجه نقد عملیاتی
CFS : حساسیت وجه نقدDPS : سود تقسیمی هر سهم
همان گونه که مشاهده میشود، حداکثر و حداقل متغیر سود تقسیمی هر سهم ۴۸۴۲ (۳/۴۸۵)، متغیر مالکیت نهادی۱۷/۸۷۱(۶۲/۱)، متغیر مالکیت فردی ۷۳/۹(۰۰/۰)، وجه نقد عملیاتی۶۱/۵۹ (۶۴/۰)، حساسیت وجه نقد ۲/۱۲۶۹(۸/۱۲۵)، اندازه شرکت ۴۴/۳۰ (۳۸/۲۶)، اهرم مالی ۱۱/۳ (۱۵/۰) و متغیر سودآوری ۲/۱۲۶ (۷۹/۵۰) میباشد.
۴-۳- بررسی نرمال بودن داده ها با استفاده ازآزمون جراکو – برا[۷۰]
برای استفاده از تکنیک آماری ابتدا باید مشخص شود که داده های جمع آوری شده از توزیع نرمال برخوردار است یا غیرنرمال؟ چون درصورت نرمال بودن توزیع داده های جمع آوری شده برای آزمون فرضیهها میتوان از آزمونهای پارامتری کا استفاده نمود و درصورت غیرنرمال بودن از آزمونهای ناپارامتری کا استفاده کرد. که در این مرحله به بررسی نتایج حاصل از آزمون مذبور در مورد هریک از متغیرهای وابسته و مستقل پرداخته می شود و بر اساس نتایج حاصل، آزمون مناسب برای بررسی صحت وسقم فرضیات پژوهش انتخاب می شود. هنگام بررسی نرمال بودن داده ها فرض صفر مبتنی بر اینکه توزیع داده ها نرمال است را در سطح خطای ۵% تست می شود. بنابرین اگر آماره آزمون بزرگتر مساوی ۰٫۰۵ به دست آید، در این صورت دلیلی برای رد فرض صفر مبتنی بر اینکه داده نرمال است، وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر توزیع داده ها نرمال خواهد بود. برای آزمون نرمالیته فرضهای آماری به صورت زیر تنظیم میشود:
:H0 توزیع داده های مربوط به هر یک از متغیرها نرمال است
H1: توزیع داده های مربوط به هر یک از متغیرها نرمال نیست
نگاره (۴-۲): آزمون نرمال بودن داده ها
INS
IND
SZ
LVRG
PRFT
OCF
CFS
DPS
Jarque-Bera
۹۱/۱
۴۴/۲
۵۴/۱
۱۳/۸
۲۴/۳
۵۸/۲
۳/۹۵
۱۱/۲
سطح معناداری
۷۴/۰
۹۳/۰
۷۴/۰
۵۴/۰
۳۵/۰
۷۱/۰
۰۹/۰
۱۳/۰
با توجه به نتایج جدول فوق چون مقدارسطح معنیداری برای تمامی متغیرها بزرگتر از مقدار خطا ۰۵/۰ است بنابرین توزیع فراوانی متغیرها دارای توزیع نرمال میباشد.
۴-۴- آزمون ضرایب همبستگی
ضریب همبستگی پیرسون که به نامهای ضریب همبستگی گشتاوری و یا ضریب همبستگی مرتبه ی صفر نیز نامیده میشود، توسط سرکارل پیرسون معرفی شده است. این ضریب به منظور تعیین میزان رابطه، نوع و جهت رابطه بین دو متغیر فاصلهای یا نسبی و یا یک متغیر فاصلهای و یک متغیر نسبی به کار برده میشود. از آنجاییکه داده های این پژوهش کمی میباشند، از ضرین همبستگی پیرسون استفاده شده است.
برای بررسی وجود و جهت همبستگی خطی بین متغیرهای تحقیق، آزمون ضرایب همبستگی پیرسون انجام شده و نتایج آن در نگاره (۴-۳) ارائه شده است.
نتایج ارائه شده نشان میدهد ضریب همبستگی بین متغیرسود تقسیمی و متغیرهای مالکیت نهادی (۰۶۲/۰-) در سطح معناداری ۵% منفی و معنادار، مالکیت فردی (۲۳۹/۰) در سطح معناداری ۱% مثبت و معنادار، وجه نقد عملیاتی (۰۶۲/۰-) در سطح معناداری ۵% منفی و معنادار، حساسیت جریانات نقدی (۰۵۹/۰-)در سطح معناداری ۵% منفی و معنادار، اندازه شرکت (۶۱/۰)در سطح معناداری ۱% مثبت و معنادار،اهرم مالی (۱۵/۰-) در سطح معناداری ۱% منفی و معنادار منفی و معنادار و سودآوری (۰۲۹/۰-) در سطح معناداری ۵% منفی و معنادار میباشد.
نگاره (۴-۳): جدول ضرایب همبستگی
متغیرها
INS
IND
SZ
LVRG
PRFT
OCF
CFS
DPS
INS
۱
IND
۰۵۱/۰-
۱
SZ
۶۱۰/۰**
۱۴۵/۰**
۱
LVRG
۱۵/۰**
۰۵۷/۰-
۰۰۶/۰
۱
PRFT
۰۲۹/۰-
۴۲۷/۰**
۰۶۸/۰-
۰۴/۰
۱
OCF
۵۰۳/۰**
۰۴۳/۰-
۱۸۱/۰**
۱۱۵/۰**
۰۱۳/۰
۱
CFS
۹۷/۰**
۰۴۹/۰
۱۳۶/۰**
۰۳۲/۰-
۵۲۴/۰**
۴۹/۰**
۱
DPS
۰۶۲/۰-*
۲۳۹/۰**
۶۱/۰*
۱۵/۰-**
۰۲۹/۰-*
۰۶۲/۰-*
۰۵۹/-۰*
۱
تذکر: خانه های ستاره دار با ضرایب همبستگی که در سطح %۵ و کمتر معنا دارند، مشخص شده اند.
*معناداری در سطح ۱% و ** معنادار در سطح ۵% را نشان میدهد.
۴-۵- آزمون فرضیههای پژوهش
در این قسمت، نتایج مربوط به آزمون فرضیههای پژوهش ارائه شده است. فرضیههای پژوهش، بر اساس روش پژوهش ارائه شده در فصل قبل مورد آزمون قرار گرفتهاند.
برای بررسی آزمون فرضیه، با بهره گرفتن از رگرسیون، مدل پژوهش را با متغیر وابسته متغیرهای مستقل تخمین میزنیم. برای آزمون فرضیات از داده های تجمعی ۸۷ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۱ و نرمافزار Eviews6 استفاده شده است.
سؤالی که اغلب در مطالعات کاربردی مطرح میشود، این است که آیا شواهدی دال بر قابلیت ادغام شدن داده ها وجود دارد یا اینکه مدل برای تمام واحدهای مقطعی متفاوت است. لذا باید ابتدا بررسی شود که آیا بین مقاطع، ناهمگنی یا تفاوتهای فردی وجود دارد یاخیر؟
درصورت وجود ناهمگنی از روش داده های تابلویی و در غیر این صورت، از روش داده های تلفیقی با رویکرد حداقل مربعات معمولی (OLS) برای تخمین مدل استفاده میگردد.
برای این منظور در آزمون هر یک از فرضیهها، آزمون F لیمر و در صورت نیاز آزمون هاسمن انجام میگیرد.
۴-۵-۱- آزمون فرضیههای اول و دوم
فرضیههای اول و دوم به شرح زیر تعریف شده اند :
فرضیه اول: بین مالکیت نهادی و سیاست تقسیم سود رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه دوم: بین مالکیت فردی و سیاست تقسیم سود رابطه معناداری وجود دارد.
برای آزمون فرضیه اول پژوهش، مدل (۳-۱) با رویکرد داده های ترکیبی برآورد شده است. به دلیل عدم معناداری آماره F لیمر (۵۱/۰)، مدل (۳-۱) با رویکرد اثرات ثابت برآورد شده و نتایج آن در نگاره (۴-۴) ارائه شده است.
جدول (۴-۴): نتایج برآورد مدل (۳-۱)
متغیرها
ضریب
آماره تی استیودنت
معناداری