– صنعت نشر موجود توسط افراد حرفهای آموزش دیده و متخصص که مهارت مدیریتی نیز دارند، مورد بررسی قرار بگیرد.
۱۹۹۶هنری چاکاواصنعت نشر کنیا: بینیازی و وابستگی۱۵
فصل سوم
روش تحقیق
-
- مقدمه:
پایه هر علمی، روش شناخت آن است و اعتبار و ارزش قوانین هر علمی به روش شناختی مبتنی است که در آن علم به کار می رود. از اصطلاح «روش پژوهش» معانی خاص و متمایزی در متون علمی استنباط می شود. این استنباط گاه دارای همپوشانیها و وابستگیهایی هست و در مواردی هم « روش پژوهش» و «نوع پژوهش» مترادف منظور شده اند. به طور کلی “روش پژوهش مجموعهای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است”(خاکی،۱۳۸۴، ۲۰۱).
روش پژوهش وسیله یا طریقه این امر است که چگونه یک گزاره پژوهش مورد تأیید قرار گرفته و یا رد شود. به عبارت دیگر، روش پژوهش چهارچوب عملیات یا اقدامات جستجوگرانه برای تحقق هدف پژوهش، جهت آزمودن فرضیه یا پاسخ دادن به سوالهای پژوهش را فراهم می آورد (سرمد، حجازی و بازرگان،۱۳۸۱، ۲۲).
در این فصل مباحثی چون روش پژوهش، جامعه آماری، روش نمونه گیری، روایی و پایایی ابزار سنجش داده ها، و آزمونهای آماری مورد استفاده شده در پژوهش مطرح میگردند.
-
- روش تحقیق:
روش پژوهش استفاده شده در این پژوهش با رویکرد کمی از نوع توصیفی میباشد. در روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، محقق تلاش میکند تا داده های به دست آمده از نمونه را بدون دخل و تصرفی بررسی کرده و روابط بین آن ها را مشخص کند. جهت دستیابی به این هدف از پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.
روش پژوهش در علوم رفتاری با توجه به دو ملاک هدف پژوهش و نحوه گردآوری داده ها مشخص میگردد. پژوهشهای علمی را بر اساس هدف پژوهش به سه دسته تقسیم میکنند: بنیادی، کاربردی و پژوهش و توسعه ای (R&D ) این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش کاربردی میباشد. پژوهش مذکور از نظر گردآوری داده ها و اطلاعات و روش تجزیه و تحلیل یک پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است(بازرگان و دیگران،۱۳۸۱، ۱۷۹)..
پژوهش توصیفی شامل مجموعه روشهایی است که هدف آن توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است. اجرای پژوهش توصیفی صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود با یاری دادن به فرایند تصمیم گیری میباشد (بازرگان و دیگران،۱۳۸۱، ۱۷۶). پژوهشگر در این گونه تحقیقات سعی میکند تا آنچه هست را بدون هیچگونه استنتاج ذهنی گزارش دهد و نتایج عینی از موقعیت بگیرد (طاهری، ۱۳۷۶، ۷۵).
-
- جامعه مورد مطالعه:
مجموعه واحدهایی که حداقل در یک صفت مشترک باشند یک جامعه آماری را مشخص میسازند و معمولاً آن را با N نشان میدهند (خاکی، ۱۳۸۴، ۲۷۳). جامعه آماری این پژوهش، خریداران کتب کودک و نوجوان در سطح شهر مشهد میباشد.
-
- قلمرو تحقیق :هر پژوهشی دارای سه قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی میباشد:
۳-۴-۱٫ قلمرو موضوعی:قلمرو موضوعی این پژوهش، بررسی عوامل مؤثر بر میزان خرید کتب کودک و نوجوان و ارائه استراتژیهای برای بهبود بازاریابی آن است.
۳-۴-۲٫ قلمرو مکانی: از نظر مکانی، پژوهش حاضر، کلیه کتاب فروشی های در سطح شهر مشهد است.
۳-۴-۳٫ قلمرو زمانی: از نظر زمانی، پژوهش حاضر، به بررسی وضعیت موجود (زمستان ۹۱) پرداخته است و در برگیرنده پیشنهاداتی برای آینده است.
-
- نمونه و روش نمونه گیری:
نمونه، مجموعه ای است از جامعه آماری که تمام صفات آن گروه یا جمعیت و یا جامعه در آن لحاظ شدهاند. روشهای مختلفی برای نمونه گیری وجود دارد. در این پژوهش پرسشنامه ها به صورت تصادفی توزیع گردید.
تعیین حجم نمونه: با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری از فرمول تعیین حجم نمونه در جامعه نامحدود استفاده شده که بشرح زیر میباشد:
برای استفاده از این فرمول برای تعیین حجم نمونه از نتایج پیش آزمون استفاده می شود. در این پیش آزمون ۳۰ پرسش نامه توزیع و جمع آوری شده است. بیشترین مقدار واریانس( ) به دست آمده بر اساس این پیشآزمون ۲۶۰۱/ ۰ بود که با قرار دادن آن در رابطه فوق در سطح اطمینان ۹۵/. ( ۵/۰= α)که برابر است با ۹۶/۱ و با دقت برآورد ۰۵/۰( ) در نتیجه:
برای گردآوری داده ها ۴۲۰ پرسشنامه توزیع گردید که از آن میان ۴۰۰ مورد (برحسب نمونه آماری) مناسب برای تحلیل تشخیص داده شدند.
-
- ابزار گردآوری دادها:
در این تحقیق داده های ثانویه (داده های که قبلاً تولید شده و درمنابع موجود قابل دسترسی است) از طریق روش کتابخانه ای شامل مطالعه کتب، اسناد و مدارک و همچنین مطالب مورد نیاز از اینترنت جمع آوری شده و از این داده ها برای تدوین مبانی نظری استفاده شده است همچنین داده های اولیه (دادههایی که قبلا وجود نداشته و باید توسط خود محقق ایجاد شوند) با بهره گرفتن از روش میدانی (پرسشنامه) جهت آزمون فرضیه های تحقیق به دستآمده است.
پرسشنامه: در پژوهش حاضر، ابزار اصلی سنجش، پرسشنامه است که یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روشی مستقیم برای کسب داده های تحقیق است. پرسشنامه این پژوهش به صورت محقق ساخته بوده که شامل دو بخش سئوالات عمومی و سئوالات اختصاصی بوده که جنسیت، میزان تحصیلات، سن، میزان درآمد، تعداد فرزندان و تمایل به خرید از ۵ گروه مشخص شده در بین کتب کودک و نوجوان را شامل می شود.این پرسشنامه توسط والدینی که به همراه فرزند خود به کتاب فروشی مراجعه کردهاند تکمیل شده است. زیرا درک مفاهیم مورد سنجش توسط پرسشنامه برای مخاطبین کتب مورد نظر (کودک و نوجوان) مناسب نبوده.
در ادامه سوالات تخصصی از شماره ۱ تا ۳۳ شروع میشوند که شامل گویه های مربوط به هریک از متغیرهای مستقل پژوهش میباشد که چگونگی توزیع آن در جدول زیر آمده است:
جدول ۳-۱٫پرسشنامه
پرسشنامه
متغیرها
شماره گویه ها
عوامل مؤثر بر خرید کتب
کودک و نوجوان
-
- تبلیغات
-
- چاشنی های فروش
-
- روابط عمومی
-
- فروش حضوری
-
- بازاریابی مستقیم
-
- قیمت
-
- توزیع
- کیفیت
۱-۲-۳-۴-۵-۶
۷-۱۰-۱۱-۱۲
۱۸-۱۹-۲۰-۲۱-۲۲
۱۳-۱۴-۱۵-۱۶
۲۳-۲۴-۲۵
۸-۹
۱۷-۲۶
۲۷-۲۸-۲۹-۳۰-۳۱-۳۲-۳۳
-
- روش جمع آوری اطلاعات و داده ها: