۲-۱۴-۱-۱۲- بدون تماس نزدیک رشته ارتباطات:
ارتباط میدان نزدیک ([۴۹]NFC) است که عمدتاً برای پرداخت پول در فروشگاهای فیزیکی ساخته شده و برای خدمات حمل و نقل استفاده می شود . مصرف کننده با بهره گرفتن از تلفن همراه مخصوص مجهز به امواج کارت هوشمند تلفن خود را در نزدیکی ماژول خواننده قرار داده و اطلاعات رد و بدل می شود . بیشترین معاملات نیاز به انجام تصدیق ندارند ، اما برخی از آن ها نیازمند تأیید هویت با بهره گرفتن از پین میباشند که قبل از معامله کامل شده است . پرداخت می تواند از حساب پیش پرداخت کسر گردد و یا به حساب تلفن همراه شارژ شود و یا حساب بانکی به طور مستقیم دخالت کند .
روش پرداخت از طریق موبایل با چالشهای قابل توجهی برای پذیرش گسترده و سریع ، سروکار دارد .
در حالی که برخی از تولیدکنندگان تلفن و بانکها به دلیل عدم حمایت از زیر ساخت ، اکوسیستم پیچیدهای از سهام دارن و استانداردها مشتاق به این کارند(نیلی،۱۳۸۶؛۱۵) .
۲-۱۴-۱-۱۳- سرویس پرداخت :
چهار مدل بالقوه پرداخت تلفن همراه :
– مدل اپراتور محور : اپراتور تلفن همراه به طور مستقل عمل می کند برای استقرار خدمات پرداخت تلفن همراه اپراتور می تواند مستقل از کیف پول همراه حساب کاربری تلفن همراه (شارژ) ارائه میکنند . استقرار زیادی از مدل اپراتور محور به شدت با عدم اتصال به شبکه های موجود به چالش پرداخت . اپراتور شبکه موبایل باید واسط با بهره گرفتن از شبکه بانکی پرداخت دسته خدمات پیشرفته تلفن همراه و تحت محیط بانکداری ارائه میکنند.
– مدل بانک محور : اعزام بانک برنامه های کاربردی تلفن همراه یا دستگاههای پرداخت را به مشتریان ارائه میدهد.
– مدل همکاری : این مدل شامل همکاری میان بانکها ، اپراتور تلفن همراه و حزب اعتماد سوم .
– مدل نظیر به نظیر : تلفن همراه به عنوان ارائه دهنده خدمات عمل می کند و به طور مستقل ارتباط را با مؤسسات مالی و اپراتورهای شبکه تلفن همراه را فراهم می کند (فتحی،۱۳۸۴؛۲۰۹). در جدول شماره ۳ روش های پرداخت الکترونیک در سال های ۲۰۰۶-۲۰۱۰ و پیشبینی آن مشخص شده است.
۲-۱۴- مزایاى تجارت الکترونیکى:
– مزایای تجارتالکترونیکی را اجمالاً میتوان جهانی نمودن تجارت، برداشتن محدودیتهای زمانی و مکانی در انجام معاملات و تبلیغات، کمک به شکست انحصارات، کاهش قیمت، افزایش فروش، افزایش رفاه مصرف کننده و رفاه اجتماعی، دسترسیآسان و نقل و انتقال، سرعت بخشیدن به انجام مبادله، تقویت موضع رقابتی کشورها در جهان، بهره گیری از فرصتهای زودگذر در عرصه صادرات، از بین رفتن هزینه های کاغذبازی، حذف واسطه ها، افزایش فرصتهای جدید شغلی، امکان ارائه خدمات و محصولات در سطح جهانی، کاهش هزینه های اجتماعی ناشی از آلودگیهای زیستمحیطی تولید شده در تردد وسایل نقلیه جهت انجام معاملات حضوری و…بر شمرد.
– به عنوان نمونه طبق برآوردهای به عمل آمده، ارزش صادرات جهانی کالاها و خدمات در سال ۱۹۹۸ حدود ۷ هزار میلیارد دلار بوده است که از این مبلغ ۵۰۰ میلیارد دلار صرف تهیه و مبادله اسناد مربوطه گردیده است(باجاج[۵۰]،۱۹۹۹؛۹۰۸ ).
– به عبارت دیگر حدود ۷ درصد از ارزش مبادلات جهانی را هزینه تهیه و مبادله الکترونیکی اطلاعات به جای روش سنتی مبتنی بر کاغذ بین ۲۱ تا ۷۰ درصد صرفهجویی در هزینه فعالیت های مختلف تجاری صورت میگیرد. بدین ترتیب با الکترونیکی کردن مبادلات میتوان حدوداً بین ۵/۱ تا ۵ درصد از هزینه مبادلات را صرفه جویی کرد(سیاست تجارت الکترونیکی ایران، ۱۳۸۳؛۱).
البته لازم به ذکر است که مطرح شدن مسائلی چون حفاظت از حریمشخصی افراد، حفاظت از مالکیت افراد، مسائل مالیاتی وگمرکی در اینترنت و… ایراداتی جدی را در تجارتالکترونیکی وارد ساخته است. به عنوان مثال در سال ۱۹۹۹ نسبت درآمد گمرکی ناشی از واردات محصولاتی مانند فیلم، موسیقی، نرم افزار، کتاب، نشریات و بازیهای رایانهای در کشورهای توسعه یافته و درحالتوسعه به ترتیب ۴/۰ و ۱۶/۰ کل درآمد گمرکی بوده است که با فراهم شدن امکانات خرید و دریافت محصولات دیجیتالی شده مذکور از طریق اینترنت، درآمد گمرکی کشورها از این محل کاهش خواهد یافت (سوسان[۵۱]،۲۰۰۲؛۹۰۷).
– به عبارت دیگر با جایگزینی تجارتالکترونیکی به جای تجارتسنتی، در واحدهای گمرکی و مالیاتی کشورها در برخی از بخشها کاهش خواهد یافت. همچنین به دلیل وجود هکرها، امکان افشای اطلاعات مالی محرمانه افراد و شرکتها نیز در اینترنت وجود دارد.
– تجارتالکترونیکى اطلاعات کامل و گستردهاى درمورد هرکالا دراختیار خریداران و فروشندگان قرارمى دهد که بهدست آوردن چنین اطلاعاتى در دنیاى واقعى ارزش تجارى بسیارى دارد، اما بدون صرف هزینه و زمان امکان نخواهدداشت.
– امکان ایجاد ارتباط با همه افرادى که براى تکمیل فرایند بازرگانى لازم است از طریق ایمیل، چت ،ویس و غیره.
– حذف واسطهها یکى دیگر از باارزشترین هدایاى تجارتالکترونیک به خریداران است که باعث کاهش بىسابقه قیمتها خواهدشد که این کاهش قیمت ۱۵ تا ۵۰ درصد خواهدشد و به علاوه سبب کاهش زمان مبادلات نیز مىشود.
– با تجارتالکترونیکى مىتوان طیف گستردهاى ازتولیدکنندگان را زیرپوشش قرارداد و امکان چانه زنى بیشترى در مبادلات تجارى بهدست آورد که در تجارت سنتى به دلیل محدودیتهاى جغرافیایى امکان چنین امرى میسر نیست.
– امکان عرضه وفروش محصول از سوى تولیدکنندگان به بازار تمام کشورها و این به معناى امکان جهانى شدن فروشندگان با صرف کمترین هزینه ممکن و امکان بازاریابى وسیع تر است.
– امکان خرید محصولات سفارشى و مطلوب خریداران از دیگر مزایاى تجارتالکترونیکى است. به این معنا که شما در خرید یک محصول ویژگىهاى موردنظر خود را به فروشنده انتقال مىدهید و فروشنده نیز در صورت امکان محصول را با توجه به خواستههاى شما تولید مىکند و دراختیار شما مىگذارد. هماکنون این روش فروش در محصولات صنعتى رواج بیشترى یافته است، در حالی که در سالهاى اولیه تنها در مورد محصولات سادهاى مانند ساعت، کتاب و غیره امکان تحقق چنین امرى وجودداشت.
– ایجاد نوسانات جدید اقتصادى از دیگر مزایاى تجارت الکترونیکی است. چنین مؤسسات نوپایى توانایى رقابت و در مواردى امکان سبقت گرفتن از شرکتهاى کهنه کار را دارند.
– کاهش هزینههاى ناشى از اشتباههاى انسانى و ایجاد امکانات بهتر براى مدیریت در سطح شرکتها.
– افزایش سرمایهگذارى و اشتغال در بخشهاى درگیر با تجارتالکترونیکى.
– امکان گسترده شدن و افزایش تعداد خریداران و فروشندگان در این نوع از بازار فراهم مىشود. با وجود تعداد زیاد خریداران و فروشندگان امکان رقابت کامل در بازار فراهم خواهد شد و هیچ یک از خریداران و فروشندگان نمىتوانند اثرى برروى شرایط و قیمت بازار داشته باشند.