تولیدکنندگان خارجی بایستی اقدامات درخواستی این دستورالعمل رادر کالای صادراتی خود قبل از آنکه بتوانند آن را به کشورهای اروپایی صادر کنند و مجوز چسباندن برچسب مارک اروپاCE بر کالای خود داشته باشند به منصه اجرا درآورند . در حقیقت منظور از اخذ مارک CEکه پیش شرط اولیه فروش ماشین آلات به اروپا است آن است که به استفاده کنندگان و مصرف کنندگان و همچنین مقامات عمومی کشورهای عضو اروپایی اعلام کنند که کالای صادراتی تمامی شرایط و درخواست های فنی دستورالعمل اتحادیه اروپا درخصوص ایمنی ماشین آلات را رعایت کردهاست . مضافاً آنکه از اول ژانویه سال ۱۹۹۵ میلادی ،ماشین آلات صنعتی که در بازار اروپا فروخته می شود بایستی گواهی انطباق با دستورالعمل ایمنی ماشین آلات و مارک CE را اخذ کند.
بخش اساسی الزامات قانونی در دستورالعمل ایمنی ماشین آلات در صدد این است که به تولیدکننده هشداردهد چه اقداماتی را بایستی قبل از عرضه کالا دربازار اروپا اتخاذ کند . براین اساس ،ماشین آلات صنعتی درصورتی ایمن شناخته شده و مستحق دریافت مارک تجاری CE میباشد که دارای روشنائی مناسب ،دستگیره های صحیح ،سطح خارجی قابل قبول و حاشیه یا زاویه های متناسب و استاندارد بوده ؛ ابزارهای کنترلی مناسب از قبیل ابزارهای لازم توقف اضطراری را دراختیار داشته ؛ و اجزاء و قطعاتی به همراه خود داشته باشد که آن را از خطرات و ریسک های صنعتی در هنگام استفاده منع کند . درهر حال تولید کننده بایستی علاوه بر رعایت تمامی استانداردهای اروپایی و الزامات قانونی ، خطرات و ریسک های احتمالی استفاده از ماشین آلات صنعتی را نیز مد نظر قرارداده و اقدامات تأمینی لازم در این خصوص را پیشبینی و اتخاذ کند.
دستورالعمل راجع به ایمنی ماشین آلات به طور صریح تولیدکننده را مکلف میکند که دفترچه های راهنما را به مصرف کننده ارائه کرده و هشدارهای لازم را در نحوه استفاده از ماشین آلات را داده باشد. این دستورالعمل همچون نظام حقوقی مسئولیت کالای تولیدی در امریکا ،مسئولیت تولیدکنندگان را در تمامی مراحل طراحی ، ساخت ، و اطلاع رسانی مناسب از قبیل درج علائم هشداردهنده ،ارائه دفترچه راهنما ، و نحوه نگهداری و تعمیر را مقرر داشته است.
بر طبق دستورالعمل مذبور تولیدکنندگان مکلف شده اند تا به مصرف کننده اطلاع دهند که چنانچه اقدامات حفاظتی و تأمینی را در هنگام استفاده از ماشین آلات صنعتی رعایت نکنند ویا به هشدارهای ارائه شده وقعی ننهند ، خود یا نزدیکان خود را با ریسک ها و خطرات جدی مواجه خواهند کرد. این دستورالعمل همچنین مقرر می داردکه دفترچه راهنمای پیوست ماشین آلات صنعتی بایستی حاوی اطلاعاتی باشد که دلالت بر انطباق آن با استانداردهای ایمنی و اخذ گواهی های ذیربط در این زمینه نماید. به علاوه آنکه کالای مذبور بایستی شرح کاملی از استفاده های قابل انتظار از آن ، نکات ایمنی در زمان استفاده ،چگونگی سوارکردن قطعات برهم،دفترچه های راهنمای خدمات تعمیر و نگهداری را نیز با خود داشته باشد.
دستور العمل شماره ۱۹۹۹/۴۴/EC مورخ ۲۵ می ۱۹۹۹ میلادی پارلمان و شورای اروپا راجع به جنبههای معینی از فروش کالای مصرفی و تضمینات ذیربط ،مصرف کننده به معنای هرشخص حقیقی است که مبادرت به خرید کالائی میکند که مقصود از آن تجارت ،سودآوری و یا دیگر مقاصد حرفه ای نیست . در این دستورالعمل ، تولیدکننده به معنای هرشخص یا شرکت تولیدکننده ، واردکننده و یا هرکسی است که نام ، علامت تجاری یا کدگذاری تجاری معینی رابر کالای مصرفی میگذارد.
همچنین مراد از تضمینات ذیربط در این دستورالعمل به معنای پذیرش هر مسئولیتی است که تولیدکننده، واردکننده یا فروشنده در قبال مصرف کننده دارد بدون آنکه هزینه ای برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد . ازجمله اینکه پولی را که از فروشنده از بابت فروش کالا دریافت کرده به وی مسترد کند ؛ کالا را برای مصرف کننده جایگزین کرده یا تعمیر کند و خلاصه آنکه انتظارات اولیه مصرف کننده از کالا را برآورده و تأمین کند . مثلاً چنانچه درصدد تعمیر کالای مذبور است. بایستی به نحوی کالای مذبور را تعمیر کند که آن را به همان وضعیت اولیه ای که در قرارداد خرید و فروش بین طرفین مقرر شده بود برگرداند . دستورالعمل های اروپایی ۷۹/۳۱۴/EEC راجع به قیمت گذاری کالاهای غیرخوراکی که با دستورالعمل باشد، بحث قیمت گذاری برروی کالاهای تولیدی از اهمیت خاصی در دستورالعمل های اروپایی برخوردار است . تکلیف فروشنده به اظهارقیمت کالای تولیدی در توسعه سیستم اطلاع رسانی به مصرف کننده نقش اساسی دارد ، زیرا این امر آسان ترین راه برای مصرف کننده جهت ارزیابی و تطبیق قیمت کالاهای تولیدی در سطوح مختلف بوده و ممکن است معیاری برای مرغوبیت یا عدم مرغوبیت کالای تولیدی باشد،اگرچه صرف اظهار قیمت کالا نمی تواند نشان مطمئنی برای مرغوبیت کالا تلقی شود، ولی درهرحال مصرف کننده بایستی علاوه بر داشتن همه اطلاعات لازم نسبت به خرید کالای استاندارد، نسبت قیمت آن نیز علم داشته باشد.
۱- قطعنامه شورای اروپا
بر اساس قطعنامه مورخ ۱۹ دسامبر ۲۰۰۲ شورای اروپا در خصوص اصلاح دستورالعمل راجع به مسئولیت تولید کالای معیوب ، چنانچه تولیدکننده کالا مشخص نباشد، تأمین کنندگان و دلالان کالا در مقابل مصرف کنندگان آسیب دیده مسئولیت خواهند داشت.
۲- استانداردهای ایزو
سازمان بینالمللی استاندارد کردن کالا نیز استانداردهای فنی معینی را برای شرکت هائی که به دنبال اخذ گواهی استاندارد ایزو هستند منتشر میباشد ، یک گروه از استانداردهائی که توسط ایزو منتشر شده است . ایزو ۹۰۰۰ میباشد، و این سری از استانداردها مربوط به تدوین برنامه های اطمینان کیفیت میباشد ،یک بخش از سری ایزو ۹۰۰۰ ایزو ۹۰۰۴ میباشد که اهداف زیاد و شروط متعددی در خصوص ایمنی و سلامت کالا و اجتناب از مشکلات ایمنی را مقرر داشته است. به عنوان مثال ، قسمت ۱۹ ایزو ۹۰۰۴ از تولیدکننده می خواهدکه جهت حمایت از مصرف کننده ، جنبههای ایمنی و سلامت کالاهای تولیدی را مدنظر قراردهد. قسمت مذبور فهرستی از اقدامات ضروری را مقرر داشته تا تولیدکننده بتواند به اهداف ایمنی و سلامت کالای تولیدی برسد . یکی از اقدامات مندرج ، شناخت استانداردهای ایمنی مربوطه است، تا آنکه بتواند به طور مؤثر مختصات کالای تولیدی را معین کرده ، و همچنین ارزیابی طراحی و آزمایشات فنی و ایمنی را مدون کند.
اقدامات دیگر شامل تهیه دفترچه های راهنما ،ارائه هشدارهای لازم ، دستورالعمل های تعمیرات و نگهداری ، کدگذاری و تمامی اقداماتی است که مصرف کنندگان را از نحوه استفاده از کالا و خطرات احتمالی مطلع سازد .
گفتار دوم : منابع فقهی
بند اول : قاعده لا ضرر
درخصوص قاعده لا ضرر و ارتباط آن با مسئولیت تولید کننده و فروشنده ،دو مطلب لازم به بررسی است ؛ مفهوم قاعده و چگونگی انطباق قاعده با مسئولیت اشخاص مذکور